Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Mangold s parmazánem

Mangold s parmazánem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Mangold je v Itálii velmi rozšířenou a oblíbenou zeleninou a v mnoha pokrmech hraje hlavní roli, jako například v janovském velikonočním koláči nebo v pizzoccheri. 

Mangold se sklízí jak v zimě, tak v létě, a díky tomu je k dostání čerstvý bezmála po celý rok.  

Mangold patří do stejné skupiny rostlin jako řepa (Beta vulgaris), ale na rozdíl od řepy, se její odrůdy vyšlechtily pro své listy, a ne pro kořen. Existuje mnoho odrůd, některé nádherně zabarvené. V Itálii se nejčastěji setkáme s mangoldem řapíkatým a listovým. Řapíkatý mangold je charakteristický svým silným bílým řapíkem (foto). Listový mangold má naopak řapíky velmi jemné a tenké. 

Mangold je bohatý na minerální látky a vitaminy, je opravdovým zlatým dolem pro naše zdraví.  

Některá tradiční jídla se připravují pouze ze zelené části řapíkatého mangoldu, tudíž z jeho listů. Z bílého silného řapíku je však možno připravit mnoho chutných a jednoduchých příloh.



Recepty, kde je možné zužitkovat listy mangoldu

Janovský velikonoční koláč

Pizzoccheri

Špenátové špecle

Závin se špenátem a ricottou

Cannelloni se špenátem a ricottou

Plněné kuřecí prsa



Mangold s parmazánem

Bietole al parmigiano

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 20 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1 ksMangold (řapíky)
100 mlČerstvé plnotučné mléko
30 grMáslo
1 ksStroužek česneku
20 grSýr Parmigiano Reggiano (grana padano)
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 116

Postup

1.
1 střední mangold

Řapíky uřízneme asi 3–4 centimetry nad kořenem. Tato část má tendenci mít nádech po zemině, proto je lepší tuto část odstranit...

2.

Listy oddělíme od řapíku...

3.

Řapíky důkladně omyjeme. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut, dokud nejsou měkké...

4.
30 g másla
1 stroužek česneku

Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nožem rozmáčknutý stroužek česneku a na mírném ohni ho krátce orestujeme. Ideální je pánev naklonit a v této pozici ji přidržet, aby česnek mohl provonět máslo, aniž by se máslo pálilo. Poté stroužek odstraníme...

5.

Přidáme řapíky a na středním ohni je orestujeme z obou stran dozlatova...

6.
100 ml mléka

Přilijeme půl skleničky teplého mléka a vaříme, dokud se mléko neodpaří a nezhoustne...

7.
sůl
čerstvě mletý pepř

Ochutíme špetkou soli a čerstvě mletým pepřem...

8.
20 g parmazánu

Nakonec posypeme parmazánem a podáváme teplé. 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek