Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostačující.  

Abychom nezavalili kuchyň formami různých tvarů a velikostí, pojďme se podívat, jak vybrat tu správnou velikost a eventuálně jak pozměnit množství ingrediencí z jedné formy do druhé. Počty jsou opravdu jednoduché a stačí mít po ruce pravítko a kalkulačku. 

Velikost formy podle počtu osob 

První otázku, kterou si musíme položit je: pro kolik osob dort připravujeme? Samozřejmě vše záleží na typu dortu, jeho výšce a jak moc mlsní naši hosté jsou. Orientačně se můžeme držet tohoto schématu:

Průměr kulaté formy v cmPočet osob                                                      
176                                                                     
208
2210
2412
2614
2816


Jak přepočítat množství ingrediencí z kulaté formy do formy jiného tvaru a naopak 

Abychom získali podobný výsledek jako v receptu, především co se týče výšky dortu a doby pečení, je nezbytné, aby velikost formy odpovídala množství těsta. 

Formy můžeme libovolně měnit, za předpokladu, že jejich OBSAH (S) je stejný. A právě výpočet obsahu, tzn. velikosti plochy v cm², nám k tomuto účelu poslouží.


OBSAH FORMY:       S = (d ÷ 2)² × 3,14      anebo        S = r² × 3,14 


Kulatá forma

1)   Abychom mohli vypočítat obsah (S) kulaté formy musíme nejprve změřit její průměr (d) a z průměru získat poloměr, tzn. polovinu (r)

d ÷ 2 = r 

Příklad – forma o průměru 22 cm: 22 ÷ 2 = 11 


2)   Poloměr vynásobíme sám sebou:

r × r = r² 

Příklad: 11 × 11 = 121 


3)   Tento výsledek nakonec znásobíme číslem pí (3,14): 

r² × 3,14 = obsah v cm² 

Příklad: 121 x 3,14 = 379,94 cm² 

Abychom si zjednodušili počty zaokrouhlíme na 380 cm².  


Obdélníková a čtvercová forma 

Chceme-li pro náš dort použit obdélníkový plech / formu, postačí najít plech, který má podobný obsah, tj. cirka 380 cm². Výpočet obsahu obdélníkové a čtvercové plochy je mnohem jednodušší: stačí změřit 2 strany plechu a vynásobit je mezi sebou.  

Například obdélníkový plech o rozměru 22 x 17 cm by v našem případě byl postačující, poněvadž jeho obsah je 374 cm².  

Stejným způsobem vynásobíme 2 strany čtverce. Například čtvercový plech o rozměru 19,5 x 19,5 cm má obsah 380 cm². 

Pro pohodlnost jsem Vám připravila tabulku, kde naleznete odpovídající rozměry:

Průměr kulaté formy
v cm
Velikost obdélníkové
formy / plechu v cm
Velikost čtvercové
formy / plechu v cm

                    
2020 x 1618 x 18
2222 x 1719,5 x 19,5
2424 x 1921 x 21
2626 x 2023 x 23
2828 x 2225 x 25

Musíme samozřejmě dbát i na výšku formy. Běžné kulaté formy mají výšku cirka 6 cm. V případě, že je plech nižší, stačí vybrat ten o něco širší, který výšku kompenzuje do šířky (pozor na čas pečení, který se může lišit).


Zvláštní formy

I u zvláštních forem jako jsou zvířátka, srdce a podkova můžeme vypočítat přibližný obsah. Máme dvě možnosti. Můžeme najít geometrický tvar, který se formě nejvíce podobá a vypočítat obsah jako výše.  

Anebo formu změříme: vodorovně uprostřed od hrany ke hraně a horizontálně v nejširším bodě. Obsah vypočítáme tak, že dva rozměry znásobíme jako u obdélníku. 


Jak změnit množství ingrediencí podle velikosti formy 

Pokud nenalezneme formu uvedenou v receptu, postačí změnit množství ingrediencí podle našich potřeb. K tomu potřebujeme znát vztah mezi dvěma formami: velikost formy uvedené v receptu a velikost formy, kterou máme doma.  

Vrátíme se k našemu příkladu formy o průměru 22 cm, které odpovídá obsah cirka 380 cm². O kolik gramů musíme navýšit suroviny, pokud chceme stejný dezert připravit ve formě o průměru 24 cm?  

Vypočítáme jejich obsahy, tak jak jsme se to naučili (na konci článku naleznete tabulku, kde jsem obsah těch nejběžnějších forem již vypočítala):


(d ÷ 2)² × 3,14 = S cm²  

(24 ÷ 2)² × 3,14 = 452 cm² 


Poté postačí vydělit obsah naší formy obsahem formy uvedené v receptu: 


452 (naše forma 24 cm) ÷ 380 (forma 22 cm) = 1,19 


1,19 je výsledek, kterým poté musíme vynásobit každou ingredienci v receptu.  


Pokud je naše forma menší než ta v receptu, postupujeme stejně. Například forma o průměru 20 cm má obsah 314 cm²: 


314 (naše forma 20 cm) ÷ 380 (forma 22 cm) = 0,83


Číslem 0,83 snížíme množství ingrediencí uvedených v receptu. 


Stejným způsobem vypočítáme ideální množství na obdélníkový anebo čtvercový plech. Například plech 40 x 30 cm má obsah 1200 cm²:

 

 1200 ÷ 380 = 3,2 


Číslem 3,2 navýšíme množství ingrediencí v receptu.  

Příklad:  pokud je v receptu 300 g mouky na formu 22 cm, do formy o průměru 24 cm budu potřebovat 300 x 1,19 = 350 g cirka. Do formy o průměru 20 cm budu potřebovat 300 × 0,83 = 250 g cirka.  

Stejně vypočítáme ostatní ingredience jako máslo, cukr, pečicí prášek atd.  

O něco hůře se počítají vejce, pokud jsou v receptu uvedeny na kusy. Pokud máme štěstí, je uvedena alespoň velikostní kategorie. Vejce se dělí do kategorií (XL, L, M, S) právě podle velikosti. Ale i ve stejné kategorii se jejich váha liší:

XL, velmi velká – 73 g a více

L, velká – 63 – 73 g

M, střední – 53 – 63 g

S, malá – méně než 53 g 


Hmotnost vejce je složeno takto:

50% bílek

40% žloutek

10% skořápka 


Středně velké vejce M váží cirka:

50 g celé vejce bez skořápky 

15 - 20 g žloutek

30 – 35 g bílek 

Podle těchto údajů si můžeme vypočítat hmotnost vajec, žloutků a bílků a podle potřeby jejich počet snížit anebo zvýšit. Anebo zvážíme množství uvedené v receptu a poté jejich váhu upravíme. V případě, že je vejce použito celé, žloutek a bílek nejprve jemně rozkvedláme. 


Formy a jejich obsah

Průměr kulaté formy v cmObsah kulaté formy v cm²                                          
20    314
22380
24452
26531
28615


Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek