Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Drůbež a králík > Plněné kuřecí prsa

Plněné kuřecí prsa

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Kuřecí prsa plněná špenátem jsou velmi chutným a zdravým pokrmem. Hezký vzhled a lahodnou chuť ocení zajisté i děti, které tak kromě masa sní i zeleninu.

Příprava není složitá: Prsní řízky očistíme a nařízneme, abychom získali kapsu, kterou naplníme směsí kuřete, spařeného špenátu a rozmarýnu. Poté co jsme kapsy orestovali na bylinkách a na víně, pokračujeme pečením v troubě po dobu 40 minut a chutná večeře je hotova!

Kuřecí maso je považováno za jedno s nejzdravějších a nejméně tučných mas, ale toto tvrzení je pravdivé jen částečně. Kuře, tak jako ostatní masa, obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, našemu tělu nezbytné. Z pohledu minerálních látek a vitaminů nepatří kuřecí maso mezi ty nejcennější masa. Oproti jiným masům, zejména hovězímu, není kuřecí maso bohaté na železo. Není tedy maso jako maso, a proto je velmi důležité, aby náš jídelníček byl různorodý a obsahoval jak kuřecí maso, pro svůj nízký obsah tuku, tak hovězí a vepřové, pro jejich vysoký obsah minerálních látek a vitaminů. Pokračování článku naleznete zde.


Plněné kuřecí prsa

Petti di pollo farciti

Drůbež a králík


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 45 min 5 min

Cena:

Ingredience pro osoby

800 grKuřecí prsa
250 grČerstvý špenát
100 mlBílé víno suché
30 grMáslo
3 lžíceOlivový olej extra panenský
5 lístkůŠalvěj
1 ksStroužek česneku
2 snítkyRozmarýn
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 384

Užitečné potřeby


Provázek na pečení Zapékací mísa

Zajímavost


Špenát obsahuje mnoho železa: Ano, ale…

Špenát je velmi bohatý na železo (2,9 mg na 100 gramů) a drží tím rekord mezi zeleninou. Bohužel 95 % železa obsaženého ve špenátu je jako živina nepoužitelných, a to z důvodu přítomnosti kyseliny šťavelové, která zabraňuje jeho kompletnímu vstřebání organismem. Abychom přijali stejné množství železa obsaženého ve 100 gramech masa, museli bychom sníst více než jeden kilogram čerstvého špenátu. Pokračování článku naleznete zde.

Postup

1.
250 gr špenátu

Nejprve si připravíme špenát: tvrdší část stonku odkrojíme, špenát důkladně umyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat... 

2.
1 lžíce oleje

V hlubší pánvi anebo ve větším hrnci rozehřejeme lžíci oleje, přidáme špenát a pod pokličkou vaříme zhruba 5 minut doměkka. Špenát necháme trochu zchladnout, a pokud je třeba, vymačkáme přebytečnou vodu...

3.

Poté špenát nasekáme nadrobno...

4.
800 gr kuřecího masa

Kuřecí prsa rozkrojíme napůl...

5.

Zbavíme kůže, kostí a povrchových blan... 

6.

Odřežeme přebytečné maso , které si necháme stranou...

7.
sůl

Ostrým nožem prsa podélně nařízneme tak, aby vznikla kapsa. Maso jemně nasolíme...

8.

Odřezky masa nakrájíme najemno...

9.
2 snítky rozmarýnu
5 lístků šalvěje

Pod tekoucí vodou omyjeme rozmarýn, osušíme kuchyňským papírem a snítky nasekáme najemno. Jednu celou větvičku si necháme stranou. Omyjeme a osušíme také lístky šalvěje...

10.
20 ml bílého vína
sůl
čerstvě mletý pepř

Nasekané maso a špenát vložíme do misky, přidáme sekaný rozmarýn, 3 lžíce vína, osolíme, opepříme a vše důkladně smícháme...

11.

Směsí naplníme připravenou kapsu...

12.

Aby vše dobře drželo pohromadě, svážeme kapsy provázkem na pečení. Zde se můžete podívat jak se to dělá...

13.
2 lžíce oleje
30 gr másla
5 lístků šalvěje
1 snítka rozmarýnu
1 stroužek česneku

V teflonové pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme oloupaný a stlačený česnek, větvičku rozmarýnu, šalvěj a maso a na prudším ohni orestujeme ze všech stran dozlatova... 

14.
80 ml bílého vína

Podlijeme vínem a necháme částečně odpařit...

15.

Překryjeme pokličkou a pečeme v troubě na 180 °C  po dobu 40 minut. Pokud jsme neužili pánev vhodnou pro použití i v troubě (symboly naleznete na dně pánve), přemístíme prsa s omáčkou do pekáče a překryjeme pokličkou anebo alobalem...

16.

Upečené kuřecí prsa vyděláme z trouby a necháme 5 minut odpočinout. Poté odstraníme provázek...

17.

Ostrým nožem nakrájíme na širší plátky...

18.

Plátky urovnáme na talíře a zakapeme omáčkou z masa. Pokud je třeba, omáčku necháme na prudším ohni zredukovat. 

Naše plněná kuřecí prsa servírujeme ihned. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat brambory, čerstvý salát a pečivo.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
2
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek