Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Pizzoccheri

Pizzoccheri

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Recept na pohankové těstoviny pizzoccheri

Pizzoccheri“ (čti pizókery) je název pro tradiční pokrm z Valtelliny (Veltlin), z horského údolí, které se nachází v severoitalském regionu Lombardie.   

Pizzoccheri jsou opravdovou specialitou této oblasti. Specialita, která se už dlouho dědí z generace na generaci. První psané zmínky o tomto pokrmu sahají až na přelom 15. a 16. století.  Základní surovina – pohanka (it. grano saraceno) - byla ve Valtellině vždy důležitou součástí skromné kuchyně alpských rolníků. 

Podobně jako u mnoha dalších jedinečných italských jídel a výrobků, také pizzoccheri mají svou vlastní asociaci s názvem „Accademia del pizzocchero di Teglio", která společně s vesnicí Teglio střeží a chrání tento jedinečný pokrm. A právě o tento autentický recept se dnes s vámi chci podělit. 

Pizzoccheri vypadají jako hrubé a krátké tagliatelle připravené z pohankové a pšeničné mouky, v poměru, který se mírně liší v závislosti na tradici. Tyto těstoviny se vaří společně s brambory a zeleninou a nakonec se štědře ochucují sýrem a voňavým máslem. Tradiční pizzoccheri jsou velmi bohaté na sýr a na máslo, a tudíž se podávají jako jediný a kompletní pokrm. Ve všedních dnech je připravuji malinko odlehčené a sýra i másla dávám mnohem méně.  

BRAMBORY A ZELENINA

Brambory v receptu nikdy nechybějí, zatímco zelenina se může měnit v závislosti na sezóně. Nejčastěji se pizzoccheri připravují s kapustou nebo s mangoldem, ale je možné připravit je také s listy špenátu nebo s fazolkami.  

SÝR

Kromě pohankových těstovin je sýr hlavním protagonistou tohoto pokrmu. Kromě sýra Grana padano (nebo parmazánu) je zapotřebí takový sýr, který má chuť po fermentovaném seně a jemně nahořklou příchuť, která je typická pro sýry z vysokohorských pastvin. Tyto charakteristiky mají mimořádné sýry pocházející právě z Valtelliny - la Casera a il Bitto.  

Bitto DOP je tučný sýr středně dlouhého zrání. Jeho konzistence může být tvrdá nebo polotvrdá, záleží na délce zrání. Připravuje se z mléka krav, které se pasou v horách Valtelliny. Proces zpracování si zakládá na tradiční technologii. 

Casera DOP je polotučný sýr středně dlouhého zrání. Jeho konzistence může být tvrdá nebo polotvrdá, to záleží na délce zrání. I tento sýr, podobně jako Bitto, se připravuje z mléka krav, které se živí na nekontaminovaných alpských pastvinách. Na rozdíl od Bitta, se Casera připravuje z částečně odtučněného mléka a jeho aromatická složka vyniká zráním.  

Pokud nežijete v bezprostřední blízkosti Valtellini jako já, nebude vůbec jednoduché si tyto vzácné sýry obstarat. Je možné je ale nahradit jinými italskými sýry, které jsou běžně v prodeji i v zahraničí. Jsou to například sýry Fontina, Montasio, Asiago nebo švýcarský sýr Gruyère

Pizzoccheri

Pohankové těstoviny se zeleninou a sýrem

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 15 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osob

Ingredience pro 4-6 osob
500 grPohankové těstoviny (pizzoccheri)
200 grKapusta (mangold, špenát, fazolky)
250 grBrambory
250 gTvrdý sýr výrazné chuti
150 grGrana padano (parmazán)
200 grMáslo
3 lístkyŠalvěj (dobrovolná)
1 ksStroužek česneku
p.p.Sůl
p.p.Čerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 829

Užitečné potřeby


Objemný hrnec Odpěňovačka nebo naběračka na těstoviny Mísa

Zajímavost



Postup

1.

Recept na pohankové těstoviny „pizzoccheri“ naleznete zde

Tyto těstoviny lze koupit i hotové. Na tento recept budete potřebovat 500 gramů.

2.
200 g zeleniny (kapusta, mangold, špenát, fazolky)

Připravíme si zeleninu. Listy omyjeme a nakrájíme nahrubo...

3.
250 g brambor
250 g tvrdého sýru
150 g grana padano nebo parmazánu

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na malé kostky nakrájíme také tvrdý sýr. Grana padano nastrouháme najemno...

4.

Do vroucí osolené vody vhodíme nejprve zeleninu a brambory...

5.
500 g pohankových těstovin (čerstvé z 500 g mouky)

Po 5 minutách přidáme také těstoviny. Za častého míchání přivedeme k varu a necháme vařit cca 10 minut (u kupovaných těstovin se čas může mírně lišit)...

6.
200 g másla
1 stroužek česneku
3 lístky šalvěje (dobrovolná)

Do kastrolku dáme rozpustit máslo, přidáme stroužek česneku a lístky šalvěje. Jakmile máslo začne hnědnout, odstavíme ho z ohně...

7.

Připravíme si mísu, ve které budeme servírovat pizzoccheri. Ideální je, aby mísa byla teplá. Za pomoci odpěňovačky nebo děrované naběračky vytáhneme část těstovin z vroucí vody a naskládáme je do mísy...

8.

Přidáme kostičky sýra a strouhaný Grana padano. Pokryjeme další vrstvou těstovin a takto pokračujeme až do vypotřebování surovin...

9.

 Vše přelijeme voňavým máslem...

10.
čerstvě mletý pepř

Nakonec pizzoccheri posypeme čerstvě mletým pepřem. Podáváme horké, aniž bychom pizzoccheri míchali.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
11
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek