Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Závin se špenátem a ricottou

Závin se špenátem a ricottou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Závin se špenátem a ricottou je slaný zeleninový pokrm skvěle se hodící jako teplý předkrm anebo první chod. Studený nás naopak osvěží v horkých letních měsících, kdy si jej můžeme připravit den předem jako zdravý oběd do práce, na piknik anebo na výlet. Připravuje se obdobně jako jablkový štrůdl: listové těsto se naplní směsí z čerstvého špenátu, ricotty, parmazánu a vajíčka, sroluje se do závinu a peče v troubě zhruba 45 minut. Podle chuti můžete závin doplnit hrozinkami anebo oříšky.  

Ricotta je čerstvý měkký sýr s velmi jemnou chutí, často mylně přirovnáván k tvarohu: oba sýry mají odlišný způsob zpracování. Vyrábí se z kravské, buvolí, kozí a ovčí syrovátky; odstředěná syrovátka se znovu prohřívá, a proto název “ri-cotta”, znovu vařená. Patří mezi sýry z nejnižším obsahem tuku, je velmi snadno stravitelná, což je důvodem, proč náleží mezi první sýry doporučované k přípravě pokrmů pro kojence. Z pohledu nutriční hodnoty patří mezi jeden z nejvznešenějších mléčných výrobků, nejen pro svůj nízký obsah tuku, ale především díky množství kvalitních bílkovin, které má oproti jiným sýrům, vysokému obsahu vápníku a dalších cenných minerálů. V kuchyni je ricotta protagonistou jak sladkých, tak slaných pokrmů a právě pro svou všestrannost je velmi oblíbená.



Závin se špenátem a ricottou

Strudel spinaci e ricotta

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 45 min 10 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1 ksListové těsto
500 grČerstvý špenát
200 mlVoda
250 grRicotta
3 ksVejce M
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
20 grHrozinky (dobrovolné)
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 549

Užitečné potřeby


Pečicí papír Plech

Zajímavost


Špenát obsahuje mnoho železa: Ano, ale…

Špenát je velmi bohatý na železo (2,9 mg na 100 gramů) a drží tím rekord mezi zeleninou. Bohužel 95 % železa obsaženého ve špenátu je jako živina nepoužitelná, a to z důvodu přítomnosti kyseliny šťavelové, která zabraňuje jeho kompletnímu vstřebání organismem. Abychom přijali stejné množství železa obsaženého ve 100 gramech masa, museli bychom sníst více než jeden kilogram čerstvého špenátu. Pokračování článku naleznete zde.

Postup

1.
500 gr špenátu

Nejprve si připravíme špenát: lístky odřežeme od kořene, část stopky necháme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

2.
200 ml vody
sůl

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, jemně osolíme a přidáme špenát. Promícháváme, postupně se tam vměstná celé množství. Přikryjeme pokličkou a vaříme na nízkém ohni 5 minut. Poté špenát scedíme a necháme částečně vychladnout...

3.
20 gr hrozinek

Dobrovolný krok: Hrozinky namočíme do vlažné vody...

4.
50 gr sýru

Sýr rozmixujeme anebo nastrouháme najemno...

5.
2 vejce

Dvě vajíčka rozkvedláme...

6.

Špenát dobře vyždímáme...

7.

A nakrájíme nadrobno...

8.
250 gr ricotty
sůl
čerstvě mletý pepř

Vložíme jej do mísy, přidáme sýr, vajíčka, ricottu, hrozinky a dochutíme solí a pepřem...

9.

Vše důkladně promícháme...

10.
1 listové těsto

Připravíme si listové těsto a naplníme jej směsí, 2 centimetry od kraje necháme volné...

11.
1 vejce

Rozkvedláme třetí vajíčko a štětečkem potřeme kraje těsta...

12.

Opatrně těsto srolujeme...

13.

Dobře zaděláme boky, aby nám směs během pečení nevytekla...

14.

Závin přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a v dobře předehřáté troubě pečeme 45 minut na 180 °C. 

Necháme 10 minut odpočinout a servírujeme náš závin teplý, anebo v letních měsících chladný.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
18
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek