Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Cannelloni se špenátem a ricottou

Cannelloni se špenátem a ricottou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Cannelloni (výslovnost kanelóny), patřící do velké rodiny italských těstovin, mají na rozdíl od svých pokrevních sester docela nedávnou minulost. I když zmínku o nich nalezneme již v první polovině 18. století, marně bychom recept na plněné cannelloni hledali v bibli mezi kuchařkami: La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Věda v kuchyni a umění dobře jíst) z roku 1891 od Pellegrina Artusiho.  

Jejich typický tvar je přímo zrozený pro ty nejlahodnější náplně: sýr, ricotta, špenát, zelenina, mleté maso, ryby, atd. Přikrývka z bešamelové omáčky anebo rajčatového pyré pak umožní, aby se cannelloni v troubě uvařily a dají jim tu finální nezaměnitelnou chuť: křupavá krusta na povrchu s měkkým překvapením uvnitř.  

Cannelloni se špenátem a ricottou patří mezi velké klasiky, provoňující nejednu nedělní kuchyni. A ať už jsou za jejich úspěchem zdravé a přírodní suroviny, měkká  náplň anebo křupavá krusta bešamelu, vždy je to trefa do černého.  

CANNELLONI ANEBO LASAGNE

Tradice chce, abychom si cannelloni připravili doma, ale k čerstvým těstovinám jsme se ještě nedostali, a tak si prozatím usnadníme práci a připravíme si náš pokrm s kupovanými cannelloni anebo s pláty nepředvařených lasagní. 

Lasagne, na rozdíl od cannelloni, je třeba před samotným plněním uvařit: do vroucí osolené vody přidáme kapku oleje a podle návodu výrobce vaříme současně 3–4 pláty. Uvařené lasagne rozložíme vedle sebe na čistou utěrku tak, aby se nepřekrývaly. Lasagne jsou větší než cannelloni a vejde se do nich více náplně, takže stejnou porci, namísto 16 cannelloni, získáme z 12 plátů lasagní.  

PORCE

Z uvedených ingrediencí získáme porci pro čtyři osoby, vhodnou jako jediný a kompletní chod. Pro lehké první jídlo, tři cannelloni na osobu postačí. 

USKLADNĚNÍ

Upečené cannelloni uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě dva dny. Plněné cannelloni můžeme zmrazit před i po pečení. Necháme je přes noc rozmrazit v lednici a následně je upečeme anebo prohřejeme v troubě. 

Cannelloni se špenátem a ricottou

Cannelloni ricotta e spinaci

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 50 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

16 ksCannelloni
500 grČerstvý špenát
350 grRicotta
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
2 ksVejce M
2 lžíceOlivový olej extra panenský
1 stroužekČesnek
p.p.Sůl
Bešamel
1000 mlČerstvé polotučné mléko
70 grHladká mouka
70 grMáslo
p.p.Sůl
špetkaMuškátový oříšek

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 763

Užitečné potřeby


Zapékací mísa anebo pekáč Cukrářský sáček

Postup

1.
1000 ml mléka
70 g mouky
70 g másla
sůl podle potřeby
špetka muškátového oříšku

Připravíme si bešamel z výše uvedených ingrediencí (recept a postup naleznete zde). Kupovaný bešamel před použitím zahřejeme, aby se nám s ním snadněji pracovalo (750 g kupované omáčky postačí)...

2.
500 g čerstvého špenátu (cca 250 g uvařeného a vyždímaného)

Špenát zbavíme kořenů, tuhých a silných stonků, zvadlých a žlutých listů. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat...

3.
2 lžíce oleje
1 stroužek česneku

V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme oloupaný a nožem zamáčknutý česnek a necháme krátce orestovat. Po částech přidáme listy špenátu...

4.

Dvěma vařečkami špenát obracíme, aby se rovnoměrně smíchal s olejem. Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni povaříme 4-5 minut...

5.

Uvařený špenát vyklopíme na plech a necháme vychladnout. Česnek odstraníme...

6.

Poté ho rukama důkladně vyždímáme...

7.

 Vyždímaný špenát rozmixujeme anebo nasekáme najemno...

8.
350 g ricotty
2 vejce M
50 g parmazánu

Vložíme ho do mísy, přidáme vejce, ricottu a parmazán...

9.
sůl
čerstvě mletý pepř

Vše důkladně promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...

10.

Na dno zapékací mísy naneseme vrstvu bešamelu...

11.

Pomocí cukrářského sáčku z obou stran cannelloni naplníme...

12.

Pokládáme jeden vedle druhého do zapékací mísy; mezi jednotlivými cannelloni necháme pár milimetrů odstup...

13.

Důkladně těstoviny pokryjeme bešamelem. (Pro ještě mlsnější pokrm, omáčku můžeme hojně posypat parmazánem)...

14.

Dáme zapéct do ventilované trouby na 170 °C (statické na 180 °C) na 25 minut. Pět minut necháme cannelloni pod grilem, abychom získali křupavou krustu. Podáváme ihned.

15.
12 plátů lasagní

Pokud připravujeme cannelloni z lasagní, uvařené lasagne naplníme...

16.

a srolujeme. Vše ostatní zůstává stejné.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
8
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek