Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Cannelloni se špenátem a ricottou

Cannelloni se špenátem a ricottou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Cannelloni (výslovnost kanelóny), patřící do velké rodiny italských těstovin, mají na rozdíl od svých pokrevních sester docela nedávnou minulost. I když zmínku o nich nalezneme již v první polovině 18. století, marně bychom recept na plněné cannelloni hledali v bibli mezi kuchařkami: La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Věda v kuchyni a umění dobře jíst) z roku 1891 od Pellegrina Artusiho.  

Jejich typický tvar je přímo zrozený pro ty nejlahodnější náplně: sýr, ricotta, špenát, zelenina, mleté maso, ryby, atd. Přikrývka z bešamelové omáčky anebo rajčatového pyré pak umožní, aby se cannelloni v troubě uvařily a dají jim tu finální nezaměnitelnou chuť: křupavá krusta na povrchu s měkkým překvapením uvnitř.  

Cannelloni se špenátem a ricottou patří mezi velké klasiky, provoňující nejednu nedělní kuchyni. A ať už jsou za jejich úspěchem zdravé a přírodní suroviny, měkká  náplň anebo křupavá krusta bešamelu, vždy je to trefa do černého.  

CANNELLONI ANEBO LASAGNE

Tradice chce, abychom si cannelloni připravili doma, ale k čerstvým těstovinám jsme se ještě nedostali, a tak si prozatím usnadníme práci a připravíme si náš pokrm s kupovanými cannelloni anebo s pláty nepředvařených lasagní. 

Lasagne, na rozdíl od cannelloni, je třeba před samotným plněním uvařit: do vroucí osolené vody přidáme kapku oleje a podle návodu výrobce vaříme současně 3–4 pláty. Uvařené lasagne rozložíme vedle sebe na čistou utěrku tak, aby se nepřekrývaly. Lasagne jsou větší než cannelloni a vejde se do nich více náplně, takže stejnou porci, namísto 16 cannelloni, získáme z 12 plátů lasagní.  

PORCE

Z uvedených ingrediencí získáme porci pro čtyři osoby, vhodnou jako jediný a kompletní chod. Pro lehké první jídlo, tři cannelloni na osobu postačí. 

USKLADNĚNÍ

Upečené cannelloni uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě dva dny. Plněné cannelloni můžeme zmrazit před i po pečení. Necháme je přes noc rozmrazit v lednici a následně je upečeme anebo prohřejeme v troubě. 

Cannelloni se špenátem a ricottou

Cannelloni ricotta e spinaci

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 50 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

16 ksCannelloni
500 grČerstvý špenát
350 grRicotta
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
2 ksVejce M
2 lžíceOlivový olej extra panenský
1 stroužekČesnek
p.p.Sůl
Bešamel
1000 mlČerstvé polotučné mléko
70 grHladká mouka
70 grMáslo
p.p.Sůl
špetkaMuškátový oříšek

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 763

Užitečné potřeby


Zapékací mísa anebo pekáč Cukrářský sáček

Postup

1.
1000 ml mléka
70 g mouky
70 g másla
sůl podle potřeby
špetka muškátového oříšku

Připravíme si bešamel z výše uvedených ingrediencí (recept a postup naleznete zde). Kupovaný bešamel před použitím zahřejeme, aby se nám s ním snadněji pracovalo (750 g kupované omáčky postačí)...

2.
500 g čerstvého špenátu (cca 250 g uvařeného a vyždímaného)

Špenát zbavíme kořenů, tuhých a silných stonků, zvadlých a žlutých listů. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat...

3.
2 lžíce oleje
1 stroužek česneku

V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme oloupaný a nožem zamáčknutý česnek a necháme krátce orestovat. Po částech přidáme listy špenátu...

4.

Dvěma vařečkami špenát obracíme, aby se rovnoměrně smíchal s olejem. Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni povaříme 4-5 minut...

5.

Uvařený špenát vyklopíme na plech a necháme vychladnout. Česnek odstraníme...

6.

Poté ho rukama důkladně vyždímáme...

7.

 Vyždímaný špenát rozmixujeme anebo nasekáme najemno...

8.
350 g ricotty
2 vejce M
50 g parmazánu

Vložíme ho do mísy, přidáme vejce, ricottu a parmazán...

9.
sůl
čerstvě mletý pepř

Vše důkladně promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...

10.

Na dno zapékací mísy naneseme vrstvu bešamelu...

11.

Pomocí cukrářského sáčku z obou stran cannelloni naplníme...

12.

Pokládáme jeden vedle druhého do zapékací mísy; mezi jednotlivými cannelloni necháme pár milimetrů odstup...

13.

Důkladně těstoviny pokryjeme bešamelem. (Pro ještě mlsnější pokrm, omáčku můžeme hojně posypat parmazánem)...

14.

Dáme zapéct do ventilované trouby na 170 °C (statické na 180 °C) na 25 minut. Pět minut necháme cannelloni pod grilem, abychom získali křupavou krustu. Podáváme ihned.

15.
12 plátů lasagní

Pokud připravujeme cannelloni z lasagní, uvařené lasagne naplníme...

16.

a srolujeme. Vše ostatní zůstává stejné.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
8
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek