1 ks | Mangold (řapíky) |
---|---|
100 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
30 gr | Máslo |
1 ks | Stroužek česneku |
20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (grana padano) |
p.p. | Mořská sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 20 min | 0 min |
Cena
Řapíky uřízneme asi 3–4 centimetry nad kořenem. Tato část má tendenci mít nádech po zemině, proto je lepší tuto část odstranit...
Listy oddělíme od řapíku...
Řapíky důkladně omyjeme. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut, dokud nejsou měkké...
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nožem rozmáčknutý stroužek česneku a na mírném ohni ho krátce orestujeme. Ideální je pánev naklonit a v této pozici ji přidržet, aby česnek mohl provonět máslo, aniž by se máslo pálilo. Poté stroužek odstraníme...
Přidáme řapíky a na středním ohni je orestujeme z obou stran dozlatova...
Přilijeme půl skleničky teplého mléka a vaříme, dokud se mléko neodpaří a nezhoustne...
Ochutíme špetkou soli a čerstvě mletým pepřem...
Nakonec posypeme parmazánem a podáváme teplé.