Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Česneková polévka s bylinkovými krutony

Česneková polévka s bylinkovými krutony

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

I přesto, že má Itálie bohatou slovní zásobu co se polévek týká, dnešní gastronomická kultura a s ní spojené stravovací návyky jsou na polévky nesmírně chudé. Velmi těžko bychom hledali dobrý talíř kouřící polévky na restauračním menu a v rodinách není situace o mnoho jiná; ve většině případů se výběr limituje na minestrone a plněné těstoviny ve vývaru, často industriální výroby. Školkové menu, které mám před sebou, je tomu svědkem: v měsíčním meníčku polévka figuruje jen šestkrát – 3x zeleninová kaše s těstovinami, 2x luštěninová kaše s těstovinami a jednou vývar s těstovinami.  

Co se týká terminologie, ta je naopak bohatá: minestra, minestrone, zuppa, passata, vellutata, crema, brodo, fumetto. Červeně vyznačené názvy označují odkaz na již existující recepty na našich stránkách. 

Zuppa (výsl. dzupa; slovo pocházející z gotického suppa) je polévka, do které se nepřidávají cereálie (těstoviny, rýže, kroupy, apod.) a je typicky servírována s chlebem anebo s krutony (toskánská polévka „Ribollita“ z černého zelí a fazolí). Často v těchto polévkách nalezneme sýr jako jednu z hlavních ingrediencí (pečená Zuppa valpelinese s kapustou, chlebem a tvrdým sýrem). Patří do této kategorie také „zuppa di pesce“ (hustá rybí polévka). Česneková polévka je tedy technicky italská „zuppa“. 

Minestra (výsl. minéstra) se připravuje s přidáním cereálií a má oproti „zuppě“ tekutější podobu. V některých regionech se do ní přidává rýže (benátská polévka s rýži a hráškem „Risi e bisi“), v jiných plněné těstoviny jako například cappelletti anebo tortellini (region Emilia-Romagna).  Do kategorie „minestra“ bychom mohli zařadit českou hovězí polévku s nudlemi. 

Minestrone (výsl. minestróne) je hustá zeleninová polévka, tradičně připravena s luštěninami, a která se často servíruje jako jediný chod, zejména pokud obsahuje i cereálie. Patří zde tradiční zeleninové minestrone, ale také „pasta e fagioli“ (těstoviny s fazolemi) anebo „pasta e ceci“ (těstoviny s cizrnou) pokud mají tekutější charakter. 

Passato (výsl. pasáto) je přepasírovaná „zuppa“ anebo „minestra“, servírovaná s chlebem anebo s cereáliemi. 

Vellutata (sametový krém; výsl. velutáta) se připravuje ze dvou či více druhů zeleniny a zahušťuje se většinou smetanou či žloutkem. Jako příklad můžeme uvést pórkový krém s bramborem (Vichyssoise) anebo dýňový krém s bramborem.  

Crema (zeleninový krém; výsl. kréma) se na rozdíl od „vellutaty“ připravuje jen z jednoho druhu zeleniny (hráškový krém). Naše česká rajská polévka zde patří plným právem. 

Brodo (výsl. bródo) představuje jen holý vývar bez masa a zeleniny (zeleninový, drůbeží, hovězí apod.), ve většině případů zcela zbaven tuku. Používá se k přípravě polévek, prvních a druhých chodů (italská risotta, dušená masa). 

Fumetto di pesce (výsl. fumeto di péše) je velmi silný rybí vývar, připraven ze zeleniny a bylinek a těch částí ryb a korýšů, které nejsou vhodné ke konzumaci. „Fumetto“ pak tvoří základ pro rybí polévky, omáčky či k ochucení jiných rybích pokrmů. 

Česneková polévka s bylinkovými krutony

Zuppa d'aglio con crostini alle erbe

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
25 min 25 min 5 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Polévka
1500 mlZeleninový vývar
750 grBrambory
30 grČesnek
3 lžíceOlivový olej extra panenský
pár lístkůOregano (majoránka)
20 grSýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný)
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Krutony
100 grChléb
35 grOlivový olej extra panenský
svazekOregano
svazekTymián
svazekPetrželka
1 ksStroužek česneku
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 467

Zajímavost


Možná jste nevěděli, že majoránka, latinsky „Origanum majorana“, je vlastně druh oregana. Majoránka má na rozdíl od pronikavého oregana (lat. Origanum officinale) jemnější vůni a delikátnější chuť. Mnoho ze svého aroma však ztrácí sušením, a proto je nejlepší ji použít čerstvou a až na konci tepelné úpravy. Sušené oregano je naopak koncentrace vůně a chuti. 

Postup

1.
1500 ml zeleninového vývaru

Připravíme si slabší a ne příliš slaný zeleninový vývar, recept najdete zde...

2.
POLÉVKA
750 g brambor

Brambory oloupeme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na malé centimetrové kostičky...

3.
30 g česneku

Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky...

4.
2 lžíce olivového oleje

Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej, přidáme brambory a na prudším ohni orestujeme dozlatova...

5.

Přidáme krájený česnek a pár sekund ho orestujeme s bramborem...

6.

Brambory s česnekem přidáme k horkému vývaru a za mírného bublání vaříme 15 minut anebo dokud nejsou brambory měkké. Přidáme také oregano anebo majoránku, pokud máme bylinky sušené...

7.
pár lístků čerstvých bylinek (oregano nebo majoránka)
1 lžíce olivového oleje
20 g strouhaného parmazánu (dobrovolný)

Jakmile jsou brambory měkké, polévku odstavíme z ohně, přidáme pár lístků čerstvého oregana anebo majoránky a lžíci syrového oleje. Eventuálně ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Necháme 5 minut odstát a servírujeme s krutony. Můžeme lehce posypat strouhaným parmazánem (doporučuji).

8.
BYLINKOVÉ KRUTONY
100 g chleba

Předehřejeme statickou troubu na 180 °C. Chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na malé kostky velké zhruba centimetr a půl...

9.
Svazek bylinek (například petržel, oregano, tymián)

Bylinky omyjeme a důkladně osušíme. Stonky odstraníme a lístky nasekáme najemno...

10.
35 g olivového oleje
1 malý stroužek česneku
sůl a čerstvě mletý pepř podle potřeby

Vše vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek a olej a vše dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti...

11.

Vše rozprostřeme na plech...

12.

Pečeme na 180 °C po dobu 10-20 minut dokud nejsou krutony křupavé a dozlatova upečené.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek