Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Zeleninový vývar

Zeleninový vývar

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Zeleninový vývar je základním receptem tradiční italské kuchyně. Doprovází pokrmy s plněnými čerstvými těstovinami, jako například tortellini, používá se k ochucení rizota a doprovází a vyzdvihuje přípravu pokrmů všude tam, kde je potřeba.

Základní suroviny pro přípravu vývaru jsou: mrkev, řapíkatý celer a cibule, ke kterým je možné přidat jinou čerstvou zeleninu, nejlépe sezonní. 

Zeleninový vývar je složen z vody a molekul vyloučených z čerstvé zeleniny během vaření. Primárním smyslem vývaru je proto to, abychom během vaření dostali co nejvíce výživných látek ze surovin do tekutiny. I když jeho příprava je velmi jednoduchá, abychom získali kvalitní vývar, je třeba dodržet pár zásad. Zde naleznete několik vychytávek k přípravě mistrovského vývaru.


Zeleninový vývar

Brodo vegetale

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 90 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

2 ltVoda
1 ksMrkev
1 ksCuketky
1 ksRajčata
1 ks Cibule
1 ksBrambory
1 řapík Řapíkatý celer
svazekPetrželka
5 ksČerný pepř celý
2 ksBobkový list
1 ksStroužek česneku
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 6

Užitečné potřeby


Velký hrnec s poklicí Velké síto

Zajímavost


Zamražte si vývar

Vývar, ať už masový, zeleninový nebo rybí, můžeme bez problému zmrazit po dobu cca 3 měsíců. Mrazák neblokuje kažení surovin, jen je zpomalí. Používáme plastikové anebo skleněné nádoby, které zaplníme ze 2/3, aby se během mražení nerozbily. Vývar můžeme odmrazit v lednici, v mikrovlnné troubě anebo jej přímo ohřejeme v hrnci. Odmražený vývar spotřebujeme do 24 hodin a není možné ho znovu zmrazit.

Postup

1.
1 velká cibule
1 řapík celeru
1 mrkev
1 brambora

Připravíme si zeleninu: cibuli, mrkev a brambory oloupeme. Řapíkatý celer zbavíme konce, odstraníme větší listy, mladé necháme...

2.
1 cuketka
1 rajče
1 stroužek česneku
petrželka

Od cuketky odřízneme konce a od petrželky odstraníme stonky. Důkladně vše omyjeme pod tekoucí vodou. Rajče rozkrojíme a česnek oloupeme...

3.
2 bobkové listy
5 kuliček pepře

Zeleninu vložíme do velkého hrnce. Přidáme bobkový list a pepř...

4.
2 litry studené vody
lžička soli

Přidáme lžičku soli a zalijeme studenou vodou...

5.

Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Poté oheň snížíme na minimum a necháme mírně bublat hodinu a půl...

6.
sůl

Hotový vývar přefiltrujeme a zeleninu odstraníme. Vývar podle chuti dosolíme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek