Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Pečená polévka s kapustou „alla valpellinese“

Pečená polévka s kapustou „alla valpellinese“

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Polévka valpellinese (také soupe valpellinentze) je typickým pokrmem regionu Valle d’Aosta, především malé vesničky Valpelline, podle které se také nazývá. Valle d’Aosta je nejmenším italským regionem, ale patří mezi ty nejkrásnější co do přírody: je plný klidných údolí zarámovaných do nejvyšších vrcholů Alp, jimž dominuje Mont Blanc se svými 4.810 metry nad mořem. 

Kuchyně Valle d’Aosty nám nabízí mnoho prostých polévek, často připravovaných z chudých surovin horské tradice – žitného chleba, skromné zeleniny, jako je zelí a kapusta, a ingrediencí dostupných v lesích, jako jsou kaštany a jablka. Obohaceny o sýr – Valle d’Aosta je bohatá na mléko z vysokohorských pastvin a tedy na mléčné výrobky té nejvyšší kvality, anebo o maso – se tyto kouřící polévky stávají skvělým hlavním pokrmem a pohlazením v mrazivých zimních měsících.  

Fontina DOP je sýr, který se vyrábí exklusivně v regionu Valle d’Aosta, proto je také poctěn uznáním DOP (Denominazione d’Origine Protetta), který chrání jeho jméno a původ. Jeho výroba sahá daleko do minulosti, najdeme o něm zmínku již v jednom latinském dokumentu z roku 1270. Fontina je tučný sýr vyrobený jedině z čerstvého mléka valdostánských dojnic. Zraje 4–5 měsíců v jeskyních vyhloubených ve skalách, kde se teplota pohybuje mezi 10–12° C a vlhkost je větší než 85 %, což jsou ideální podmínky pro pomalé a pozvolné zrání, které vyzdvihnou jeho barvu a příchuť. Má výraznou, ale sladkou chuť s mnoha odstíny záležícími na stupni zrání a na pastvách původu, ale vždy delikátní a nikdy pikantní, anebo hořké příchutě. V italské a mezinárodní kuchyni je velmi oblíben pro svou konzistenci, neboť taje již při 60° C. Mezi typické pokrmy valdostánské kuchyně, ve kterých je fontina protagonistou, patří Fonduta Valdostana (fondue) anebo noky „alla bava“, ale používá se také k ochucení těstovin, ke gratinování zeleniny a masa anebo jako stolní sýr v doprovodu lehkého a jemného červeného vína.


Pečená polévka s kapustou „alla valpellinese“

Zuppa valpelinese

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 30 min 10 min

Cena:

Ingredience pro osoby

500 grChléb (starší)
500 grKapusta
300 grTvrdý sýr (gruyér, fontina, ementál)
1500 mlHovězí vývar
4 lžíceOlivový olej extra panenský

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 710

Užitečné potřeby


Zapékací forma

Postup

1.
1500 ml vývaru

Nejprve si připravíme dobrý domácí vývar. Zde si můžete vybrat jeden z vývarů ItalskéKuchyně:  hovězí vývar, masový vývar, slepičí (kuřecí) vývar. Vývar udržujeme stále horký...

2.
500 gr kapusty

Očistíme kapustu: odstraníme vnější listy a oddělíme ostatní...

3.

Listy spaříme minutu ve vroucí osolené vodě a dáme bokem...

4.
500 gr staršího chleba
4 lžíče olivového oleje

Chléb nakrájíme na plátky, zakapeme olivovým olejem a opečeme po obou stranách v troubě pod grilem...

5.
300 gr tvrdého sýru (fontina, gruyér, ementál)

Sýr nakrájíme na plátky...

6.

Zapékací mísu vyložíme nejprve kapustou...

7.

Přidáme opečený chléb...

8.

A nakonec proložíme sýrem. Takto pokračujeme až do vypotřebení surovin, jako poslední vrstvu necháme sýr...

9.
1500 ml vývaru

Zcela zalijeme horkým vývarem...

10.

Dáme zapéct do trouby na 180° C na 30 minut. Necháme 5 minut odpočinout a servírujeme. Podle vlastní chuti přilijeme vývar, který nám zbyl.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek