Úvod > Polévky a předkrmy > Pečená polévka s kapustou „alla valpellinese“
Pečená polévka s kapustou „alla valpellinese“
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Polévka valpellinese (také soupe valpellinentze) je typickým pokrmem regionu Valle d’Aosta, především malé vesničky Valpelline, podle které se také nazývá. Valle d’Aosta je nejmenším italským regionem, ale patří mezi ty nejkrásnější co do přírody: je plný klidných údolí zarámovaných do nejvyšších vrcholů Alp, jimž dominuje Mont Blanc se svými 4.810 metry nad mořem.
Kuchyně Valle d’Aosty nám nabízí mnoho prostých polévek, často připravovaných z chudých surovin horské tradice – žitného chleba, skromné zeleniny, jako je zelí a kapusta, a ingrediencí dostupných v lesích, jako jsou kaštany a jablka. Obohaceny o sýr – Valle d’Aosta je bohatá na mléko z vysokohorských pastvin a tedy na mléčné výrobky té nejvyšší kvality, anebo o maso – se tyto kouřící polévky stávají skvělým hlavním pokrmem a pohlazením v mrazivých zimních měsících.
Fontina DOP je sýr, který se vyrábí exklusivně v regionu Valle d’Aosta, proto je také poctěn uznáním DOP (Denominazione d’Origine Protetta), který chrání jeho jméno a původ. Jeho výroba sahá daleko do minulosti, najdeme o něm zmínku již v jednom latinském dokumentu z roku 1270. Fontina je tučný sýr vyrobený jedině z čerstvého mléka valdostánských dojnic. Zraje 4–5 měsíců v jeskyních vyhloubených ve skalách, kde se teplota pohybuje mezi 10–12° C a vlhkost je větší než 85 %, což jsou ideální podmínky pro pomalé a pozvolné zrání, které vyzdvihnou jeho barvu a příchuť. Má výraznou, ale sladkou chuť s mnoha odstíny záležícími na stupni zrání a na pastvách původu, ale vždy delikátní a nikdy pikantní, anebo hořké příchutě. V italské a mezinárodní kuchyni je velmi oblíben pro svou konzistenci, neboť taje již při 60° C. Mezi typické pokrmy valdostánské kuchyně, ve kterých je fontina protagonistou, patří Fonduta Valdostana (fondue) anebo noky „alla bava“, ale používá se také k ochucení těstovin, ke gratinování zeleniny a masa anebo jako stolní sýr v doprovodu lehkého a jemného červeného vína.