Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Masový vývar

Masový vývar

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Masový vývar, nezbytný k přípravě některých typů čerstvých těstovin, rizota a spousty dalších italských receptů, patří mezi základní umění každého kuchaře. 

Příprava vývaru je velice jednoduchá, ale zároveň velmi časově náročná. Abychom získali poctivý vývar, je třeba, aby se pomalu vařil nejméně 3 hodiny. K tomu je nutné připočíst čas nezbytně nutný k jeho vychladnutí, abychom ho mohli odtučnit. Vývar jako takový zpomaluje zažívání, poněvadž příliš ředí žaludeční šťávy, a někomu se špatně tráví. Proto je vhodné vývar alespoň částečně odmastit, abychom dále nezatěžovali trávicí trakt a snížili také jeho kalorickou hodnotu.

K přípravě kvalitního vývaru se doporučují tyto řezy hovězího masa: žebro, bok s kostí či bez, hrudí, krk, podplečí, plec, kližka a oháňka. K přípravě vývaru ze slepice a kapouna je vhodná jakákoliv část, vyjma vnitřností. Pokud upřednostňujete vývar pouze z hovězího masa, recept naleznete zde.

 Zde naleznete několik vychytávek k přípravě mistrovského vývaru.


Masový vývar

Brodo di carne

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 2 hod 6 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

500 grSlepice (kapoun)
500 grHovězí hruď
2 ltVoda
1 ksMrkev
1 ksCibule
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksStroužek česneku
svazekPetrželka
4 ksČerný pepř celý
2 ksBobkový list
2 ksHřebíček
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 8

Užitečné potřeby


Velký hrnec s poklicí Odpěňovačka

Zajímavost


Zamražte si vývar

Vývar, ať už masový, zeleninový nebo rybí, můžeme bez problému zmrazit po dobu cca 3 měsíců. Mrazák neblokuje kažení surovin, jen je zpomalí. Používáme plastikové anebo skleněné nádoby, které zaplníme ze 2/3, aby se během mražení nerozbily. Vývar můžeme odmrazit v lednici, v mikrovlnné troubě anebo jej přímo ohřejeme v hrnci. Odmražený vývar spotřebujeme do 24 hodin a není možné ho znovu zmrazit.

Postup

1.
500 gr hovězí hrudi
500 gr slepice (kapouna)
2 lt studené vody

Do většího hrnce nalijeme studenou vodu, vložíme do něj maso a necháme 30 minut odpočinout...

2.
1 cibule
1 mrkev
1 řapík celeru

Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli a mrkev oloupeme, od řapíkatého celeru odřízneme konec a odstraníme listy. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

3.
2 hřebíčky

Hřebíček zapíchneme do cibule...

4.
petrželka

Petržel důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Stonky odstraníme...

5.
2 bobkové listy
4 kuličky pepře
1 lžička soli
1 stroužek česneku

Zeleninu společně s kořením a lžičkou soli přidáme k masu...

6.
sůl podle potřeby

Poté na mírném ohni přivedeme k varu. Pomocí odpěňovačky důkladně odstraňujeme pěnu a nečistoty, které se tvoří na povrchu. Vývar necháme bublat pod pokličkou na velmi nízkém ohni alespoň 2–3 hodiny. Těsně před koncem dosolíme podle chuti...

7.

Jakmile je vývar uvařený, maso vyděláme a dáme stranou...

8.

Vývar přefiltrujeme přes jemné sítko a necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...

9.

Pomocí odpěňovačky odstraníme tuk všechen, anebo jen jeho část, podle toho, jak chceme mít vývar mastný...

10.

Náš vývar je hotový. Maso z vývaru můžeme podávat k jídlu, doplněné například zelenou omáčkou anebo jej můžeme namlít a udělat sekanou anebo karbanátky.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek