Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Maso > Plněná roláda s vejci, parmskou šunkou a špenátem

Plněná roláda s vejci, parmskou šunkou a špenátem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Mezi nezapadající tradice italské neděle strávené v rodině patří servírovat jako druhý chod „arrosto“. Důkazem toho je, že v mnoha starých kuchařkách je tento pokrm definován jako „nedělní pečeně“. Telecí anebo hovězí „arrosto“ bylo a je pro svou cenovou a časovou náročnost dodnes považováno za sváteční oběd: mohli bychom jej  nazvat  „slow food“  (hnutí v protikladu „fast food“), kterým zastavíme čas, dáme pauzu frenetickému životu, sedneme si ke stolu nad dobrým jídlem a necháme se unést příjemnou konverzací. 

“Arrosto” (česky přeloženo pečeně) není názvem jednoho jediného receptu, ale pojmem pro všechny takové preparace, které jsou vařeny “nasucho”, na vlastních šťávách s olejem a máslem, bez přidání dalších tekutin. Je třeba dodat, že nepřítomnost tekutin není třeba brát doslova: podlití vínem, přidání kapičky citronu anebo vývaru jeho identitu nemění. Právě naopak, za předpokladu, že se jedná o rychlou sprchu a ne dlouhou koupel, je přidání tekutin  často nezbytné při dlouhé tepelné přípravě, k vyzdvihnutí chuti a k zachování měkkosti masa. A nakonec bez šťávy a všech těch lahodných usazenin bychom se připravili o to nejlepší. 

Pokrmům smíšené přípravy, které se po počátečním orestování dusí, se říká „arrosto morto“ (mrtvá pečeně) anebo „falso arrosto“ (falešná pečeně). 

Otázka vědy..... 

Pravděpodobně žádná z našich maminek anebo babiček, autorek lahodných nedělních pečení, neznala Maillardovu reakci. Přesto bylo a je  počáteční orestování při vysokých teplotách povinným krokem, který se předává z generace po generaci. Maillardova reakce je pravděpodobně tou nejdůležitější reakcí v kuchyni, která se děje pokaždé, když vaříme či pečeme při vysokých teplotách, mezi 140–180 °C. Díky této reakci mezi cukry, bílkovinami a aminokyselinami v surovinách obsažených získávají pokrmy nezaměnitelnou barvu, chuť a vůni: křupavá krusta na masu, voňavá kůrka u pečiva, dozlatova upečený dort, ...

Plněná roláda s vejci, parmskou šunkou a špenátem

Arrosto ripieno uova e spinaci

Maso


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 2 hod 0 min

Cena:

Ingredience pro osob

1000 grTelecí (hovězí) roštěná
500 mlHovězí vývar
400 grČerstvý špenát
3 ksVejce M
100 grProsciutto crudo
20 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
100 mlBílé víno suché
50 grMáslo
2 ksStroužek česneku
5 lžicOlivový olej extra panenský
1 snítkaRozmarýn
4 lístkyŠalvěj
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 359

Užitečné potřeby


Hluboká pánev s poklicí Provázek na pečení Ostrý nůž na maso

Postup

1.
400 g špenátu

Špenát zbavíme kořenů, tuhých a silných stonků, zvadlých a žlutých listů. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme čistou utěrkou anebo v odstředivce na salát...

2.
40 g másla
1 stroužek česneku

V hluboké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupaný a nožem zamáčknutý česnek a necháme krátce orestovat. Po částech  přidáme listy špenátu...

3.
špetka soli

Dvěma vařečkami špenát obracíme, aby se rovnoměrně smíchal s máslem. Na nízkém ohni povaříme 3-4 minuty. Jemně osolíme...

4.
1000 g masa

Připravíme si plát masa na roládu: zde se můžete podívat, jak maso nakrájet...

5.
100 g prosciutta cruda (anebo vařené šunky)

Rozkrojený a naklepaný plát masa pokryjeme nejprve plátky šunky...

6.
3 vejce M
20 g parmazánu
sůl
čerstvě mletý pepř

Vejce rozkvedláme, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a parmazánem...

7.
10 g másla

V dostatečně široké pánvi, na rozehřátém másle připravíme omeletu...

8.

Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni vaříme 4–5 minut, obrátíme a necháme zezlátnout i druhou stranu...

9.

Hotovou omeletu položíme na šunku; převyšující okraje nožíkem zarovnáme...

10.

Nakonec přidáme špenát. Pokud je příliš mokrý, nejprve ho rukama dobře vyždímáme...

11.

Roládu srolujeme...

12.

A svážeme provázkem na pečení. Zde se můžete podívat, jak se to dělá. Maso nesolíme...

13.
5 lžic oleje
1 stroužek česneku
1 snítka rozmarýnu
4 lístky šalvěje

V hlubší nepřilnavé pánvi s pokličkou dobře rozehřejeme olej (aniž by se z něj kouřilo), přidáme stroužek česneku, větvičku rozmarýnu a několik lístků šalvěje. Přidáme maso a za častého otáčení maso orestujeme dohněda ze všech stran...

14.
100 ml bílého vína

Podlijeme vínem a necháme částečně odpařit...

15.

Překryjeme pokličkou a na velmi nízkém ohni vaříme doměkka 1,5–2 hodiny. Každých 15 minut maso otočíme...

16.
500 ml hovězího vývaru

Připravíme si vývar a udržujeme ho stále horký. Jakmile se nám omáčka na pánvi příliš vysuší, přidáme naběračku vývaru...

17.

Před servírováním odstraníme pečicí provázek...

18.

Roládu nakrájíme, i přímo u stolu, na tenké plátky 0,5–1 cm tlusté a podáváme se svou omáčkou. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat pečené brambory a pyré anebo čerstvý salát ochucený vinaigrette.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek