Plněná roláda s vejci, parmskou šunkou a špenátem

Ingredience pro 8 osob

1000 grTelecí (hovězí) roštěná
500 mlHovězí vývar
400 grČerstvý špenát
3 ksVejce M
100 grProsciutto crudo
20 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
100 mlBílé víno suché
50 grMáslo
2 ksStroužek česneku
5 lžicOlivový olej extra panenský
1 snítkaRozmarýn
4 lístkyŠalvěj
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 2 hod 0 min

Cena


1.
400 g špenátu

Špenát zbavíme kořenů, tuhých a silných stonků, zvadlých a žlutých listů. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme čistou utěrkou anebo v odstředivce na salát...

2.
40 g másla
1 stroužek česneku

V hluboké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupaný a nožem zamáčknutý česnek a necháme krátce orestovat. Po částech  přidáme listy špenátu...

3.
špetka soli

Dvěma vařečkami špenát obracíme, aby se rovnoměrně smíchal s máslem. Na nízkém ohni povaříme 3-4 minuty. Jemně osolíme...

4.
1000 g masa

Připravíme si plát masa na roládu: zde se můžete podívat, jak maso nakrájet...

5.
100 g prosciutta cruda (anebo vařené šunky)

Rozkrojený a naklepaný plát masa pokryjeme nejprve plátky šunky...

6.
3 vejce M
20 g parmazánu
sůl
čerstvě mletý pepř

Vejce rozkvedláme, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a parmazánem...

7.
10 g másla

V dostatečně široké pánvi, na rozehřátém másle připravíme omeletu...

8.

Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni vaříme 4–5 minut, obrátíme a necháme zezlátnout i druhou stranu...

9.

Hotovou omeletu položíme na šunku; převyšující okraje nožíkem zarovnáme...

10.

Nakonec přidáme špenát. Pokud je příliš mokrý, nejprve ho rukama dobře vyždímáme...

11.

Roládu srolujeme...

12.

A svážeme provázkem na pečení. Zde se můžete podívat, jak se to dělá. Maso nesolíme...

13.
5 lžic oleje
1 stroužek česneku
1 snítka rozmarýnu
4 lístky šalvěje

V hlubší nepřilnavé pánvi s pokličkou dobře rozehřejeme olej (aniž by se z něj kouřilo), přidáme stroužek česneku, větvičku rozmarýnu a několik lístků šalvěje. Přidáme maso a za častého otáčení maso orestujeme dohněda ze všech stran...

14.
100 ml bílého vína

Podlijeme vínem a necháme částečně odpařit...

15.

Překryjeme pokličkou a na velmi nízkém ohni vaříme doměkka 1,5–2 hodiny. Každých 15 minut maso otočíme...

16.
500 ml hovězího vývaru

Připravíme si vývar a udržujeme ho stále horký. Jakmile se nám omáčka na pánvi příliš vysuší, přidáme naběračku vývaru...

17.

Před servírováním odstraníme pečicí provázek...

18.

Roládu nakrájíme, i přímo u stolu, na tenké plátky 0,5–1 cm tlusté a podáváme se svou omáčkou. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat pečené brambory a pyré anebo čerstvý salát ochucený vinaigrette.