1000 gr | Telecí (hovězí) roštěná |
---|---|
500 ml | Hovězí vývar |
400 gr | Čerstvý špenát |
3 ks | Vejce M |
100 gr | Prosciutto crudo |
20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
100 ml | Bílé víno suché |
50 gr | Máslo |
2 ks | Stroužek česneku |
5 lžic | Olivový olej extra panenský |
1 snítka | Rozmarýn |
4 lístky | Šalvěj |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
45 min | 2 hod | 0 min |
Cena
Špenát zbavíme kořenů, tuhých a silných stonků, zvadlých a žlutých listů. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme čistou utěrkou anebo v odstředivce na salát...
V hluboké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupaný a nožem zamáčknutý česnek a necháme krátce orestovat. Po částech přidáme listy špenátu...
Dvěma vařečkami špenát obracíme, aby se rovnoměrně smíchal s máslem. Na nízkém ohni povaříme 3-4 minuty. Jemně osolíme...
Připravíme si plát masa na roládu: zde se můžete podívat, jak maso nakrájet...
Rozkrojený a naklepaný plát masa pokryjeme nejprve plátky šunky...
Vejce rozkvedláme, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a parmazánem...
V dostatečně široké pánvi, na rozehřátém másle připravíme omeletu...
Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni vaříme 4–5 minut, obrátíme a necháme zezlátnout i druhou stranu...
Hotovou omeletu položíme na šunku; převyšující okraje nožíkem zarovnáme...
Nakonec přidáme špenát. Pokud je příliš mokrý, nejprve ho rukama dobře vyždímáme...
Roládu srolujeme...
A svážeme provázkem na pečení. Zde se můžete podívat, jak se to dělá. Maso nesolíme...
V hlubší nepřilnavé pánvi s pokličkou dobře rozehřejeme olej (aniž by se z něj kouřilo), přidáme stroužek česneku, větvičku rozmarýnu a několik lístků šalvěje. Přidáme maso a za častého otáčení maso orestujeme dohněda ze všech stran...
Podlijeme vínem a necháme částečně odpařit...
Překryjeme pokličkou a na velmi nízkém ohni vaříme doměkka 1,5–2 hodiny. Každých 15 minut maso otočíme...
Připravíme si vývar a udržujeme ho stále horký. Jakmile se nám omáčka na pánvi příliš vysuší, přidáme naběračku vývaru...
Před servírováním odstraníme pečicí provázek...
Roládu nakrájíme, i přímo u stolu, na tenké plátky 0,5–1 cm tlusté a podáváme se svou omáčkou. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat pečené brambory a pyré anebo čerstvý salát ochucený vinaigrette.