Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Risotto alla zucca je tradičním pokrmem severoitalské kuchyně, především regionu Lombardie. Tento zdravý, ale zároveň chutný pokrm oceníme nejen v chladných a sychravých dnech. Původ dýňového rizota, jako většiny pokrmů připravených z dýně, je skromný: dýně byla odedávna  běžnou součástí jídelníčku chudých venkovanů, kteří ji pěstovali na svých zahrádkách. Pro svou jemně nasládlou chuť je rizoto velmi oblíbené i mezi dětmi. Skvělou příležitostí, kdy jej dětem udělat, je Halloween. Na tento recept použijeme dýni Hokkaido.

Jak správně uvařit italské risotto? V tomto krátkém článku se to dozvíte.




Dýňové rizoto

Risotto alla zucca

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 30 min 2 min

Cena:

Ingredience pro osoby

400 gr Dýně Hokkaido (dužnina)
320 grRýže Arborio (Carnaroli)
100 mlBílé víno suché
1000 mlZeleninový vývar
50 grMáslo
1 ksCibule
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 563

Zajímavost


Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido je oblíbená pro své všestranné využití v kuchyni: dá se vařit, zavařovat, péct, smažit, grilovat či odšťavňovat. Sklízí se na podzim a správně uskladněná vydrží i několik měsíců. Obsahuje betakaroten, řadu vitaminů, především B, C, E, a navíc je bohatá na minerální látky (vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor). Pro nízký energetický obsah, detoxikační a močopudné účinky se doporučuje při dietách. Zde se dozvíte více.

Postup

1.
1 litr zeleninového vývaru

Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i hotový bujón, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody). Vývar udržujeme stále horký...

2.
400 gr dužniny Hokkaido

Dýni očistíme: lžící vydlabeme semena a vlákna...

3.

Ostrým nožem odkrojíme slupku...

4.

Dužninu nakrájíme na malé kostičky...

5.
40 gr másla
1 cibule

V hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme část másla, přidáme jemně nakrájenou cibuli a na mírném ohni necháme 5–10 minut zesklovatět. Cibulka by neměla zhnědnout...

6.
320 gr rýže

Přisypeme rýži a na prudším ohni necháme 2 minuty orestovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu pánve...

7.
100 ml bílého vína

Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme odpařit...

8.

Přidáme dýni, naběračku vývaru a vaříme za častého míchání na mírném ohni asi 15–20 minut. Jakmile se vývar vsákne do rýže, přidáme další naběračku vývaru a takto pokračujeme, dokud není rizoto hotové...

9.
10 gr másla
40 gr sýru
sůl
čerstvě mletý pepř

Risotto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus. Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme zbývající máslo a nastrouhaný sýr. Necháme 1 minutu odpočinout. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promícháme...

10.

Naše dýňové rizoto servírujeme ihned.

Dýni můžeme také nastrouhat anebo uvařit zvlášť a dát ji do rizota rozmixovanou.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
38
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek