Dýňové rizoto

Ingredience pro 4 osoby

400 gr Dýně Hokkaido (dužnina)
320 grRýže Arborio (Carnaroli)
100 mlBílé víno suché
1000 mlZeleninový vývar
50 grMáslo
1 ksCibule
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 30 min 2 min

Cena


1.
1 litr zeleninového vývaru

Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i hotový bujón, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody). Vývar udržujeme stále horký...

2.
400 gr dužniny Hokkaido

Dýni očistíme: lžící vydlabeme semena a vlákna...

3.

Ostrým nožem odkrojíme slupku...

4.

Dužninu nakrájíme na malé kostičky...

5.
40 gr másla
1 cibule

V hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme část másla, přidáme jemně nakrájenou cibuli a na mírném ohni necháme 5–10 minut zesklovatět. Cibulka by neměla zhnědnout...

6.
320 gr rýže

Přisypeme rýži a na prudším ohni necháme 2 minuty orestovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu pánve...

7.
100 ml bílého vína

Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme odpařit...

8.

Přidáme dýni, naběračku vývaru a vaříme za častého míchání na mírném ohni asi 15–20 minut. Jakmile se vývar vsákne do rýže, přidáme další naběračku vývaru a takto pokračujeme, dokud není rizoto hotové...

9.
10 gr másla
40 gr sýru
sůl
čerstvě mletý pepř

Risotto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus. Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme zbývající máslo a nastrouhaný sýr. Necháme 1 minutu odpočinout. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promícháme...

10.

Naše dýňové rizoto servírujeme ihned.

Dýni můžeme také nastrouhat anebo uvařit zvlášť a dát ji do rizota rozmixovanou.