Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido dostala své jméno po ostrově na severu Japonska, kde se odedávna pěstuje, i když jejím pravým domovem je Nová Anglie. Tato malá dýně kulovitého tvaru dosahuje váhy max. 2 kg, proto je velmi praktická pro zpracování a spotřebu. Nejznámější a nejtradičnější je oranžové Hokkaido. Ve světě se však tato odrůda pěstuje ve třech barvách – oranžové, zelené a modré. Má sladkou chuť připomínající kaštanové pyré a jako jediná z dýní se nemusí před tepelnou úpravou loupat, při vaření či pečení totiž změkne. Je oblíbená pro své všestranné využití v kuchyni: dá se vařit, zavařovat, péct, smažit, grilovat či odšťavňovat. Sklízí se na podzim a správně uskladněná vydrží i několik měsíců. 

Díky mnoha přednostem, které dýně má, z ní můžeme sestavit celý jídelníček, od předkrmu až po dezert, a každý pokrm z ní připravovaný, sladký anebo slaný, bude lahodný a zdravý. Z pohledu nutričních hodnot dýně obsahuje:

Kcal/100 g

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

37

1,7

8,8

0,2

 

Dýně obsahuje betakaroten, řadu vitaminů především B, C, E, navíc je bohatá i na minerální látky (vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor). Pro nízký energetický obsah, detoxikační a močopudné účinky se doporučuje při dietách.

Betakaroten, jenž si organismus přemění na vitamin A, patří k nejmocnějším antioxidantům – neutralizuje škodlivé volné radikály poškozující lidský organismus. Volné radikály produkují ultrafialové paprsky a jsou příčinou spálení pokožky při opalování. Betakaroten se mimo jiné podílí na udržování zdravé pokožky, vlasů, zubů, zlepšuje zrak, chrání organismus před infekcemi a infarktem myokardu. Působí jako protirakovinová prevence, protože má schopnost přetvářet rakovinotvorné zplodiny na méně škodlivé látky.

Příznivě ovlivňuje jaterní a starobní skvrny, urychluje tělesný růst a vývoj kostí. Je také účinným prostředkem při rozedmě plic a zvýšené funkci štítné žlázy.

Organismus diabetiků má sníženou schopnost využívat betakaroten, proto se jim nedoporučuje užívat jej v příliš velkých dávkách.

Komplex vitaminů skupiny B je velmi důležitý pro správnou funkci metabolizmu, spolupůsobí při přeměně živin získaných z potravy na složky potřebné pro náš organizmus. Mezi projevy jeho nedostatku patří slabost, deprese, nervozita, sebevražedné sklony, celkově slabá vůle, vysoká hladina cholesterolu, nechutenství a zácpa. Vitaminy B komplexu jsou z velké části zničeny ve všech průmyslově zpracovaných potravinách. Také alkohol vyplavuje některé B vitaminy z těla.

Vitamin C plní v našem těle celou řadu důležitých funkcí. Je antioxidantem, což znamená, že pomáhá v těle zneškodnit vzniklé volné kyslíkové radikály, které denně napadají lidské buňky. Při nedostatečné ochraně těchto buněk, mimo jiné rovněž i vitaminem C, by došlo k jejímu zvrhnutí v rakovinové bujení. Vitamin C také působí jako významná prevence onemocnění srdce a cév a hraje významnou roli ve fungování imunitního systému. Zvyšuje odolnost organismu proti infekci a taktéž proti chladu.

Vápník je hlavním stavebním materiálem kostí, zubů a je důležitou složkou všech svalů. Jeho nedostatek se projevuje vznikem osteoporózy, paradentózy, poruchami srdečního rytmu, křečemi a únavou.

Železo, jeden ze zcela nezbytných prvků, je důležité pro dostatečné okysličování orgánů a správnou cirkulaci krve. Málo železa v těle způsobuje nedostatek červených krvinek, jejichž důležitá úloha začíná již při vývoji mozku ještě nenarozeného dítěte, kde má nesprávná funkce mozku za následek opožděný psychický vývoj. Další úlohou červených krvinek je doprava kyslíku do plic. Nedostatečná funkce se projevuje bledou a nezdravou pokožkou, bolestmi hlavy, mdlobnými stavy, poruchami trávení (zácpa, nadýmání), stavy slabosti, dělením nehtů a bolavými ústními koutky.

Také hořčík je prvek, bez kterého člověk nemůže být zdravý. Má nezastupitelnou úlohu prakticky ve všech procesech probíhajících v organismu. Udržuje buňky zdravé a zpomaluje jejich stárnutí a odumírání. Je důležitým při tvorbě energie, a proto napomáhá při sportu. Hořčík je vydatným pomocníkem i při obraně proti stresu, pomáhá proti bolestem hlavy, podporuje trávení, střevní motilitu a srdeční činnost. 

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek