Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Pohankové těstoviny (Pizzoccheri)

Pohankové těstoviny (Pizzoccheri)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dnes zabloudíme do údolí Valtelliny (Veltlin), které se rozprostírá v severoitalském regionu Lombardie, abychom se seznámili s pohankovými těstovinami a také nejznámějším pokrmem tohoto regionu - pizzoccheri.  

Název „pizzoccheri“ se používá k pojmenování typických těstovin připravených z pohankové mouky (it. grano saraceno), ale především k pojmenování tradičního pokrmu z těchto těstovin připraveného. U tohoto oblíbeného jídla se pohankové těstoviny vaří společně s bramborami a zeleninou. Zelenina se mění v závislosti na sezoně a tradičně se může jednat o kapustu, mangold (it. coste) nebo fazolky. Vše se pak obohacuje o polozralý sýr výrazné chuti a přelévá se rozpuštěným máslem vonícím po česneku a šalvěji. 

Pěstování pohanky, v lokálním nářečí „furmentùn, fraina nebo farina negra“, má v tomto alpském údolí staletou tradici. První zmínky o pěstování této „černé mouky“ se datují až do 16. století. Dnes je Valtellina jedním z posledních území, kde se tato „pseudo“ obilnina pěstuje.  

Ve Valtellině se z pohankové mouky připravuje několik tradičních pokrmů. Kromě pizzoccherů stojí za zmínku především „polenta taragna“ a „sciatt“. Polenta taragna se připravuje z kukuřičné a pohankové mouky a do hotové polenty se přimíchává polozralý lokální sýr a máslo. „Sciatt“ je zase název pro smažený sýr obalený v pohankovém těstíčku.  

Historické dokumenty popisují pizzoccheri jako hrubé tagliatelle. Připravují se z pohankové a pšeničné mouky, v daném poměru, který se však mírně mění v závislosti na tradici. Pizzoccheri z vesnice Teglio se připravují ze 400 gramů pohankové mouky a 100 g pšeničné mouky. Běžný je také poměr 3 : 1 pohankové a pšeničné mouky. Z připraveného těsta se poté vyválí plát tenký 2 až 3 mm, plát se nakrájí na obdélníky široké 7 až 8 cm, ty se naskládají na sebe a poté se krájí na tagliatelle široké 0,5 až 1 cm.  

Pohankové těstoviny (Pizzoccheri)

Pizzoccheri

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

400 grPohanková mouka (grano saraceno)
100 grHladká mouka typu 00
p.p.Voda

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 425

Užitečné potřeby


Vál a váleček Mísa Síto

Postup

1.
400 g pohankové mouky
100 g hladké pšeničné mouky

Obě mouky přesejeme do mísy...

2.
voda podle potřeby

Přilijeme 250 ml vody a postupně, podle potřeby, přidáme další vodu, tak abychom vypracovali tužší, ale poddajné těsto...

3.

 Těsto zpracujeme nejprve v míse...

4.

Jakmile se voda absorbovala do mouky, těsto přemístíme na vál a hněteme ho cirka pět minut...

5.

Získáme hladké nelepivé těsto. Těsto není nutné nechat po zpracování odpočinout...

6.

 Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme na plát tlustý 2-3 mm...

Pohanková mouka neobsahuje lepek, a proto se špatně pracuje se strojkem na těstoviny, protože se těsto trhá. Ale velmi snadno se válí válečkem.

7.

Vyválený plát poprášíme moukou...

8.

Plát nakrájíme na dlouhé obdélníky široké 7 až 8 cm...

9.

Obdélníky položíme na sebe...

10.

Nakrájíme na pásky široké 0,5 až 1 cm...

11.

Těstoviny pokládáme na utěrku poprášenou moukou. 

Můžeme je nechat usušit (bude to chtít několik dní) a uskladnit podobně jako „suché“ nevaječné těstoviny.

12.

Pohankové těstoviny vaříme 10 až 13 minut. Můžeme je servírovat jako „pizzoccheri“  nebo jednoduše ochucené rozpuštěným máslem se šalvějí nebo olivovým olejem a posypané strouhaným parmazánem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek