Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Pohankové těstoviny (Pizzoccheri)

Pohankové těstoviny (Pizzoccheri)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dnes zabloudíme do údolí Valtelliny (Veltlin), které se rozprostírá v severoitalském regionu Lombardie, abychom se seznámili s pohankovými těstovinami a také nejznámějším pokrmem tohoto regionu - pizzoccheri.  

Název „pizzoccheri“ se používá k pojmenování typických těstovin připravených z pohankové mouky (it. grano saraceno), ale především k pojmenování tradičního pokrmu z těchto těstovin připraveného. U tohoto oblíbeného jídla se pohankové těstoviny vaří společně s bramborami a zeleninou. Zelenina se mění v závislosti na sezoně a tradičně se může jednat o kapustu, mangold (it. coste) nebo fazolky. Vše se pak obohacuje o polozralý sýr výrazné chuti a přelévá se rozpuštěným máslem vonícím po česneku a šalvěji. 

Pěstování pohanky, v lokálním nářečí „furmentùn, fraina nebo farina negra“, má v tomto alpském údolí staletou tradici. První zmínky o pěstování této „černé mouky“ se datují až do 16. století. Dnes je Valtellina jedním z posledních území, kde se tato „pseudo“ obilnina pěstuje.  

Ve Valtellině se z pohankové mouky připravuje několik tradičních pokrmů. Kromě pizzoccherů stojí za zmínku především „polenta taragna“ a „sciatt“. Polenta taragna se připravuje z kukuřičné a pohankové mouky a do hotové polenty se přimíchává polozralý lokální sýr a máslo. „Sciatt“ je zase název pro smažený sýr obalený v pohankovém těstíčku.  

Historické dokumenty popisují pizzoccheri jako hrubé tagliatelle. Připravují se z pohankové a pšeničné mouky, v daném poměru, který se však mírně mění v závislosti na tradici. Pizzoccheri z vesnice Teglio se připravují ze 400 gramů pohankové mouky a 100 g pšeničné mouky. Běžný je také poměr 3 : 1 pohankové a pšeničné mouky. Z připraveného těsta se poté vyválí plát tenký 2 až 3 mm, plát se nakrájí na obdélníky široké 7 až 8 cm, ty se naskládají na sebe a poté se krájí na tagliatelle široké 0,5 až 1 cm.  

Pohankové těstoviny (Pizzoccheri)

Pizzoccheri

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

400 grPohanková mouka (grano saraceno)
100 grHladká mouka typu 00
p.p.Voda

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 425

Užitečné potřeby


Vál a váleček Mísa Síto

Postup

1.
400 g pohankové mouky
100 g hladké pšeničné mouky

Obě mouky přesejeme do mísy...

2.
voda podle potřeby

Přilijeme 250 ml vody a postupně, podle potřeby, přidáme další vodu, tak abychom vypracovali tužší, ale poddajné těsto...

3.

 Těsto zpracujeme nejprve v míse...

4.

Jakmile se voda absorbovala do mouky, těsto přemístíme na vál a hněteme ho cirka pět minut...

5.

Získáme hladké nelepivé těsto. Těsto není nutné nechat po zpracování odpočinout...

6.

 Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme na plát tlustý 2-3 mm...

Pohanková mouka neobsahuje lepek, a proto se špatně pracuje se strojkem na těstoviny, protože se těsto trhá. Ale velmi snadno se válí válečkem.

7.

Vyválený plát poprášíme moukou...

8.

Plát nakrájíme na dlouhé obdélníky široké 7 až 8 cm...

9.

Obdélníky položíme na sebe...

10.

Nakrájíme na pásky široké 0,5 až 1 cm...

11.

Těstoviny pokládáme na utěrku poprášenou moukou. 

Můžeme je nechat usušit (bude to chtít několik dní) a uskladnit podobně jako „suché“ nevaječné těstoviny.

12.

Pohankové těstoviny vaříme 10 až 13 minut. Můžeme je servírovat jako „pizzoccheri“  nebo jednoduše ochucené rozpuštěným máslem se šalvějí nebo olivovým olejem a posypané strouhaným parmazánem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek