Pohankové těstoviny (Pizzoccheri)

Ingredience pro 4 osoby

400 grPohanková mouka (grano saraceno)
100 grHladká mouka typu 00
p.p.Voda

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 10 min 0 min

Cena


1.
400 g pohankové mouky
100 g hladké pšeničné mouky

Obě mouky přesejeme do mísy...

2.
voda podle potřeby

Přilijeme 250 ml vody a postupně, podle potřeby, přidáme další vodu, tak abychom vypracovali tužší, ale poddajné těsto...

3.

 Těsto zpracujeme nejprve v míse...

4.

Jakmile se voda absorbovala do mouky, těsto přemístíme na vál a hněteme ho cirka pět minut...

5.

Získáme hladké nelepivé těsto. Těsto není nutné nechat po zpracování odpočinout...

6.

 Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme na plát tlustý 2-3 mm...

Pohanková mouka neobsahuje lepek, a proto se špatně pracuje se strojkem na těstoviny, protože se těsto trhá. Ale velmi snadno se válí válečkem.

7.

Vyválený plát poprášíme moukou...

8.

Plát nakrájíme na dlouhé obdélníky široké 7 až 8 cm...

9.

Obdélníky položíme na sebe...

10.

Nakrájíme na pásky široké 0,5 až 1 cm...

11.

Těstoviny pokládáme na utěrku poprášenou moukou. 

Můžeme je nechat usušit (bude to chtít několik dní) a uskladnit podobně jako „suché“ nevaječné těstoviny.

12.

Pohankové těstoviny vaříme 10 až 13 minut. Můžeme je servírovat jako „pizzoccheri“  nebo jednoduše ochucené rozpuštěným máslem se šalvějí nebo olivovým olejem a posypané strouhaným parmazánem.