Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Těstoviny na másle se šalvějí

Těstoviny na másle se šalvějí

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Těstoviny na másle se šalvějí v týdenním jídelníčku nikdy nechybí. Jedná se o rychlý, ekonomický a chutný pokrm, který se hodí jak na obyčejnou večeři, tak jako první chod při slavnostním obědě. Často vybíráme komplikované recepty, abychom našim hostům nabídli to nejlepší, a zapomínáme, že pár kvalitních ingrediencí, jako je dobré čerstvé máslo a sýr Parmigiano Reggiano, k přípravě lahodného pokrmu stačí. Co se týče výběru těstovin, skvěle se hodí jak suché těstoviny, tak čerstvé plněné typu ravioli. Většinou se používají těstoviny kratší velikosti. 

Příprava je velmi rychlá: Mezitím co se nám vaří těstoviny, rozpustíme na pánvi máslo, přidáme šalvěj a necháme pár minut pěnit. Těstoviny posypeme sýrem, polijeme máslem a náš oběd je hotový!

Vaření těstovin „al dente” (pevné na skus) neznamená jen to, že Italové nemají rádi rozvařené těstoviny, ale má to i svůj vědecký význam. Těstoviny „al dente” jsou totiž lépe stravitelné a déle zasytí než těstoviny vařené příliš dlouho. Mezi dvě hlavní složky těstovin patří škrob a bílkovina lepek (gluten). Díky správnému času vaření dokáže lepek lépe ve svém nitru zadržet částky škrobu, které se poté vstřebávají do našeho organismu jen pozvolně. Na jedné straně předejdeme tomu, aby nám rychle stoupla hladina cukrů v krvi, což má za následek jen přechodný pocit sytosti, a na druhé straně docílíme lepšího trávení a delšího pocitu sytosti. 

Těstoviny „al dente” jsou na skus tvrdší konzistence, ale v žádném případě nejsou syrové anebo nedovařené. U kvalitních těstovin je správný čas vaření vždy uveden na obalu. S trochou praxe dokážete odhadnout stupeň uvaření i od oka. 

Čas vaření však není jedinou chybou, které se můžeme při vaření těstovin dopustit. Je třeba dodržet i další zásady. Zde si můžete o nich přečíst.


Těstoviny na másle se šalvějí

Pasta burro e salvia

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

400 grTěstoviny
80 grMáslo
4 lístkyŠalvěj
60 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 558

Užitečné potřeby


Cedník Hrnec na těstoviny

Zajímavost


Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je známá především jako léčivá rostlina, ale své uplatnění má i v kuchyni jako koření. Listy šalvěje, které mají zelenošedou barvu a oválný tvar, se užívají v čerstvé i sušené podobě k ochucení pokrmů především z masa a ryb, ale také k dochucení ostatních jídel, například těstovin. Výborné jsou také smažené šalvějové lístky v těstíčku. Pro svou intenzivní vůni a chuť se přidává k pokrmům jen po pár lístkách.

Postup

1.
400 gr těstovin
sůl

Nejprve ve velkém množství vroucí osolené vody uvaříme těstoviny. Držte se pokynů výrobců, aby těstoviny byly al dente...

2.
4 větší lístky šalvěje

Lístky šalvěje opláchneme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme kuchyňským papírem...

3.
80 gr másla

Pár minut před koncem času uvedeného pro vaření těstovin dáme na pánev máslo a pozvolna rozpustíme. Přidáme i lístky šalvěje. Máslo necháme zhnědnout, tzn., že se nejprve objeví pěna, poté se začnou tvořit hnědé skvrny a máslo začne hezky vonět. Jakmile se tak stane, vypneme oheň...

4.

Před scezením těstoviny ochutnáme, slejeme a dáme do hlubokých talířů...

5.
60 gr sýru

Posypeme vydatně sýrem...

6.

Nakonec zalijeme máslem a ozdobíme lístky orestované šalvěje. Podáváme ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
9
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek