Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Luštěniny > Cizrnový hamburger

Cizrnový hamburger

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Luštěniny tvoří jeden z pilířů středozemní stravy (dieta mediterranea) a právě na nich stojí tajemství jednoho z nejlepších stravovacích modelů na světe.  

Cizrnový hamburger představuje chutný vegetariánský chod, který v kombinaci s pečivem anebo s bramborem a obohacený o čerstvou zeleninu představuje kompletní a vyvážený pokrm schopný nahradit živočišné maso.  

Uvedené bylinky jsou pouze pro inspiraci, je možné je nahradit bylinkami, které máte k dispozici: čerstvý bobkový list, šalvěj, majoránka, tymián, koriandr, kerblík apod. 


LUŠTĚNINY V NÁLEVU 

Luštěniny v nálevu jsou velmi chutné, pohodlné a rychlé na přípravu. Ale to je asi to jediné, co hraje v jejich prospěch. Za lahodnou chutí se totiž skrývá mnoho soli, často také přidaný cukr, konzervační látky a látky na vylepšení chuti. A to je jeden z mnoha důvodů, proč se konzervační nálev vždy vyhazuje a luštěniny proplachují. U čerstvých a sušených luštěnin je tomu právě naopak, voda z luštěnin je velmi bohatá na precizní nutriční látky, a proto často kompletuje přípravu pokrmů.    


NAMÁČENÍ LUŠTĚNIN 

Suché luštěniny mají bezpochyby jednu velkou nevýhodu, a to dlouhý čas vaření. V horách, kde vysoká nadmořská výška ovlivňuje bod varu, si vaření luštěnin může vyžádat i celý den. Existuje několik způsobů, jak dlouhý čas vaření zkrátit. Ten nejjednodušší způsob je luštěniny namočit, to redukuje čas nezbytný k jejich uvaření minimálně o 25 %. Tlakový hrnec je dalším dobrým pomocníkem, snižuje čas nezbytný k uvaření namočených luštěnin zhruba o polovinu. 

Luštěniny se však nemočí jen proto, aby se uvařily rovnoměrně a v krátkém čase, ale především proto, aby byly lépe stravitelné a snížily se zažívací problémy s nimi spojené. Namočením totiž suché luštěniny ztrácí antinutriční látky – enzymy (kyselina fytová), které znemožňují vstřebávání živin a mají negativní vliv na celý organismus. Důvod proč se nevaří ve stejné vodě, ve které byly namočeny. 

ČAS NAMOČENÍ ZÁLEŽÍ NA TEPLOTĚ VODY

Luštěniny absorbují cirka polovinu vody v prvních dvou hodinách a dosáhnou absorpčního vrcholu, tzn. dvojnásobku své původní váhy, po 10-12 hodinách. Rychlost vstřebání je však možné ovlivnit, a to teplotou vody: luštěniny spařené cirka 1,5 minuty ve vařící vodě a poté namočené ve studené vodě se hydratují během 2-3 hodin, to proto že spařením se rychle hydratuje jejich vnější vrstva (obal), která reguluje a usnadňuje průchod vody do nitra semena. 

Cizrnový hamburger

Hamburger di ceci

Luštěniny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 70 min 12 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

Hamburger
150 grCizrna
1000 mlVoda
80 grToastový chléb
80 grUzený sýr (dobrovolný)
25 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
1 ksŽloutek
svazekPetrželka
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Na obalení
120 grToastový chléb
svazekPetrželka
1 snítkaRozmarýn
1 snítkaPelyněk estragon
pár stébelPažitka
1 ksVejce
20 grHladká mouka
Na smažení
100 grSemínkový olej (slunečnicový, arašídový)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 457

Užitečné potřeby


Tlakový hrnec (dobrovolný) Mixér Pánev na smažení

Postup

1.
150 g cizrny

Cizrnu propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočenou v lednici nejméně 8-12 hodin...

150 g suché cizrny odpovídá cirka 300 g vařené cizrny.


2.
1000 ml studené vody

Jakmile je cizrna připravena, slijeme vodu, vložíme ji do tlakového hrnce, přidáme jeden litr čisté vody a přivedeme k varu. Nesolíme. Snížíme oheň a vaříme cirka 50 minut od začátku syčení (dbejte pokynů výrobce, čas by se mohl lišit). V normálním hrnci se cizrna vaří zhruba 1,5 hodiny a bude vyžadovat více vody (cca 1 litr na 100 g cizrny)...

3.
půl čajové lžičky soli

Po uplynuté době otevřeme tlakový hrnec, přidáme půl lžičky soli a necháme vařit dalších 5 minut. Poté cizrnu scedíme, ale vodu si ponecháme. Necháme vychladnout...

4.
svazek bylinek (petržel, pažitka, rozmarýn, estragon)

Mezitím připravíme směs na obalení: bylinky omyjeme a důkladně osušíme...

5.
120 g toastového chleba

Toastový chléb zbavíme krusty a společně s bylinkami rozmixujeme najemno...

6.
150 g vody z cizrny cirka

Cizrnu vložíme do mixéru, přidáme její vodu a rozmixujeme. Vody dáme málo, tolik kolik stačí, abychom cizrnu rozmixovali na husté a hrubé pyré...

7.
1 žloutek
80 g toastového chleba
25 g parmazánu
1 lžíce sekané petrželky
sůl
čerstvě mletá pepř

Přidáme žloutek, strouhaný parmazán, rozdrobený chleba (tolik kolik stačí, abychom získali tužší těstíčko), nasekanou petrželku a vše dobře promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...

8.
4 kousky tvrdého sýra (dobrovolné)

Z těstíčka vytvoříme 4 hamburgery, do centra vložíme kousek tvrdého sýra...

9.
20 g mouky
1 vejce

Hamburgery jemně obalíme v mouce, ve vejci, a nakonec ve směsi bylinkového chleba...

10.
100 g oleje

Na pánvi rozehřejeme olej a hamburgery smažíme při teplotě 170 °C 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou dozlatova usmažené...

Pro zdravější smažení se vyplatí investovat do kuchyňského teploměru, který pohlídá teplotu oleje.

11.

Hamburgery necháme odkapat na kuchyňském papíře...

12.

Jako vhodnou přílohu můžeme podávat brambory anebo pečivo a čerstvý salát ochucený vinaigrette.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
2
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek