Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Vinaigrette aneb jak ochutit salát

Vinaigrette aneb jak ochutit salát

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Vinaigrette je studeným slaným dresinkem, který se používá k ochucení pokrmů a k zvýraznění jejich chuti, aniž by však překryl jejich přirozenou chuť. Patří do skupiny emulgovaných studených omáček. Podobně jako dresink „citronette“, kde se namísto octa používá citrónová šťáva, patří mezi omáčky nestabilní, nedokáže udržet v čase docílenou konzistenci.

Značná část úspěchu salátu spočívá v dobře vyvážené zálivce, která jej kompletuje. Zálivka by měla vždy chuť salátu vyzdvihnout, nikdy by mu neměla dominovat. Ta nejznámější a nejrozšířenější zálivka je bezpochyby vinaigrette spočívající v emulzi kvalitního octa a oleje delikátní chuti.

Kyselost octa se může hodně měnit, ale poměr 3–4:1 oleje a octa je ideálním k získání příjemné příchutě vhodné pro většinu použití. Pokud vinaigrette doprovází ryby, maso či zeleninu, poměr 6:1 je lepší.

Jakákoliv vinaigrette může být doplněna sekanými bylinkami: bazalkou, mátou, majoránkou, ale také šalotkou anebo kapary. Klasická vinaigrette může být jednoduše proměněna přidáním nějaké ingredience, možnosti jsou nekonečné. Zde naleznete recept na ty nejčastější varianty. Základní recept ilustruje klasickou vinaigrette s dijonskou hořčicí, ale postup zůstává stejný i pro ostatní uvedené varianty.

Omáčky si můžete udělat více a uchovat ji v uzavřené sklenici při pokojové teplotě. Před použitím stačí dobře protřepat.

Vinaigrette

10 g bílého vinného octa

40 g olivového oleje extra panenského

sůl

čerstvě mletý pepř

Česneková vinaigrette

½ stroužku prolisovaného česneku 

10 g bílého vinného octa

40 g olivového oleje extra panenského

sůl

čerstvě mletý pepř 

Citronette

10 g citronové šťávy

40 g olivového oleje extra panenského

sůl

čerstvě mletý pepř

Vinaigrette aneb jak ochutit salát

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 0 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

10 grVinný ocet bílý
40 grOlivový olej extra panenský
5 grDijonská hořčice
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
250 grSalát

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 99

Postup

1.
10 gr bílého vinného octa
5 gr dijonské hořčice

Do misky vlijeme ocet a přidáme hořčici...

2.
3 špetky soli
špetka čerstvě mletého pepře

Přidáme 3 špetky soli a špetku čerstvého pepře...

3.

Mícháme, dokud se sůl nerozpustí...

4.
40 gr oleje

Po kapkách přilíváme olej a šleháme metličkou, dokud nezískáme emulzi...

5.

Ingredience můžeme také vložit do skleněné nádoby s víkem...

6.

A dobře protřepat, dokud nezískáme emulzi...

7.
250 gr salátu

Salát zbavíme zažloutlých a starých listů...

8.

Odkrojíme košťál...

9.

Salát dobře opláchneme od nečistot pod studenou tekoucí vodou...

10.

Velmi důležité je salát dobře osušit čistou utěrkou anebo v odstředivce na salát. Voda, která zůstává na listech, má za následek jejich uvadání a zředění zálivky, kterou budeme salát ochucovat. Pokud nebudeme salát podávat ihned, dáme jej do lednice, aby zůstal křupavý...

11.

Lístky můžeme nechat celé, nakrájet nahrubo anebo najemno - podle druhu salátu...

12.

Zálivku přidáváme do salátu vždy těsně před servírováním, aby listy nepovadly. Použijeme tolik zálivky, kolik stačí k omaštění všech listů...

13.

Jemně promícháme příborem na salát anebo rukama...

14.

Ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
5
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek