Cizrnový hamburger

Ingredience pro 4 osoby

Hamburger
150 grCizrna
1000 mlVoda
80 grToastový chléb
80 grUzený sýr (dobrovolný)
25 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
1 ksŽloutek
svazekPetrželka
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Na obalení
120 grToastový chléb
svazekPetrželka
1 snítkaRozmarýn
1 snítkaPelyněk estragon
pár stébelPažitka
1 ksVejce
20 grHladká mouka
Na smažení
100 grSemínkový olej (slunečnicový, arašídový)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 70 min 12 hod

Cena


1.
150 g cizrny

Cizrnu propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočenou v lednici nejméně 8-12 hodin...

150 g suché cizrny odpovídá cirka 300 g vařené cizrny.


2.
1000 ml studené vody

Jakmile je cizrna připravena, slijeme vodu, vložíme ji do tlakového hrnce, přidáme jeden litr čisté vody a přivedeme k varu. Nesolíme. Snížíme oheň a vaříme cirka 50 minut od začátku syčení (dbejte pokynů výrobce, čas by se mohl lišit). V normálním hrnci se cizrna vaří zhruba 1,5 hodiny a bude vyžadovat více vody (cca 1 litr na 100 g cizrny)...

3.
půl čajové lžičky soli

Po uplynuté době otevřeme tlakový hrnec, přidáme půl lžičky soli a necháme vařit dalších 5 minut. Poté cizrnu scedíme, ale vodu si ponecháme. Necháme vychladnout...

4.
svazek bylinek (petržel, pažitka, rozmarýn, estragon)

Mezitím připravíme směs na obalení: bylinky omyjeme a důkladně osušíme...

5.
120 g toastového chleba

Toastový chléb zbavíme krusty a společně s bylinkami rozmixujeme najemno...

6.
150 g vody z cizrny cirka

Cizrnu vložíme do mixéru, přidáme její vodu a rozmixujeme. Vody dáme málo, tolik kolik stačí, abychom cizrnu rozmixovali na husté a hrubé pyré...

7.
1 žloutek
80 g toastového chleba
25 g parmazánu
1 lžíce sekané petrželky
sůl
čerstvě mletá pepř

Přidáme žloutek, strouhaný parmazán, rozdrobený chleba (tolik kolik stačí, abychom získali tužší těstíčko), nasekanou petrželku a vše dobře promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...

8.
4 kousky tvrdého sýra (dobrovolné)

Z těstíčka vytvoříme 4 hamburgery, do centra vložíme kousek tvrdého sýra...

9.
20 g mouky
1 vejce

Hamburgery jemně obalíme v mouce, ve vejci, a nakonec ve směsi bylinkového chleba...

10.
100 g oleje

Na pánvi rozehřejeme olej a hamburgery smažíme při teplotě 170 °C 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou dozlatova usmažené...

Pro zdravější smažení se vyplatí investovat do kuchyňského teploměru, který pohlídá teplotu oleje.

11.

Hamburgery necháme odkapat na kuchyňském papíře...

12.

Jako vhodnou přílohu můžeme podávat brambory anebo pečivo a čerstvý salát ochucený vinaigrette.