Hamburger | |
---|---|
150 gr | Cizrna |
1000 ml | Voda |
80 gr | Toastový chléb |
80 gr | Uzený sýr (dobrovolný) |
25 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
1 ks | Žloutek |
svazek | Petrželka |
p.p. | Mořská sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Na obalení | |
120 gr | Toastový chléb |
svazek | Petrželka |
1 snítka | Rozmarýn |
1 snítka | Pelyněk estragon |
pár stébel | Pažitka |
1 ks | Vejce |
20 gr | Hladká mouka |
Na smažení | |
100 gr | Semínkový olej (slunečnicový, arašídový) |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 70 min | 12 hod |
Cena
Cizrnu propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočenou v lednici nejméně 8-12 hodin...
150 g suché cizrny odpovídá cirka 300 g vařené cizrny.
Jakmile je cizrna připravena, slijeme vodu, vložíme ji do tlakového hrnce, přidáme jeden litr čisté vody a přivedeme k varu. Nesolíme. Snížíme oheň a vaříme cirka 50 minut od začátku syčení (dbejte pokynů výrobce, čas by se mohl lišit). V normálním hrnci se cizrna vaří zhruba 1,5 hodiny a bude vyžadovat více vody (cca 1 litr na 100 g cizrny)...
Po uplynuté době otevřeme tlakový hrnec, přidáme půl lžičky soli a necháme vařit dalších 5 minut. Poté cizrnu scedíme, ale vodu si ponecháme. Necháme vychladnout...
Mezitím připravíme směs na obalení: bylinky omyjeme a důkladně osušíme...
Toastový chléb zbavíme krusty a společně s bylinkami rozmixujeme najemno...
Cizrnu vložíme do mixéru, přidáme její vodu a rozmixujeme. Vody dáme málo, tolik kolik stačí, abychom cizrnu rozmixovali na husté a hrubé pyré...
Přidáme žloutek, strouhaný parmazán, rozdrobený chleba (tolik kolik stačí, abychom získali tužší těstíčko), nasekanou petrželku a vše dobře promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...
Z těstíčka vytvoříme 4 hamburgery, do centra vložíme kousek tvrdého sýra...
Hamburgery jemně obalíme v mouce, ve vejci, a nakonec ve směsi bylinkového chleba...
Na pánvi rozehřejeme olej a hamburgery smažíme při teplotě 170 °C 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou dozlatova usmažené...
Pro zdravější smažení se vyplatí investovat do kuchyňského teploměru, který pohlídá teplotu oleje.
Hamburgery necháme odkapat na kuchyňském papíře...
Jako vhodnou přílohu můžeme podávat brambory anebo pečivo a čerstvý salát ochucený vinaigrette.