Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Bramborové rösti s chřestovým pyré a sázeným vejcem

Bramborové rösti s chřestovým pyré a sázeným vejcem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

I přesto, že jsou rösti švýcarského původu, najdeme je v nejedné italské kuchařce pod názvem „rösti di patate“ (bramborové placky). Podávají se jako příloha anebo jako jediný chod, v tomto případě často obohacené během přípravy o cibuli a uzeniny (speck, pancetta, lardo).  


Aby byly naše rösti perfektní, musí mít krásně křupavou kůrčičku! A právě takové si dnes připravíme. Začneme výběrem té správné brambory: ideální brambory na přípravu rösti jsou brambory nové a brambory málo moučné, tzn. varný typ A nebo B, v Itálii „a pasta gialla“.  


Nejchutnější rösti jsou ty smažené na másle, přepuštěné máslo je však v tomto případě podmínkou, v opačném případě riskujeme, že se nám máslo spálí dříve, než dovaříme brambory. Mimochodem, připravit doma přepuštěné máslo je velmi jednoduché, při vaření je zdravější, má široké využití a dlouho vydrží, proto Vám vřele doporučuji si ho čas od času připravit (recept).  


Rösti se připravují jak z vařených, tak ze syrových brambor, které z těchto dvou jsou lepší, záleží na tloušťce připravovaných rösti. Pro přípravu rösti tenkých, jako například v našem receptu, jsou syrové brambory ideální, protože nebudou mít problém se uvařit. Rösti tlustší (2 cm) je lepší připravit z brambor předvařených (al dente). 


Bramborové rösti s chřestovým pyré a sázeným vejcem

Rösti di patate con purea di asparagi e uovo fritto

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 20 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

400 grBrambory (varný typ A nebo B)
300 grZelený chřest
40 grPřepuštěné máslo (olivový olej extra panenský)
1 lžičkaKrupicový cukr
4 ksVejce M
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 636

Postup

1.
300 g chřestu

Chřest omyjeme a osušíme. Odřízneme dřevnaté konce...

2.

Od poloviny délky výhonky oloupeme škrabkou...

3.
1 lžička soli
1 lžička cukru

Chřest vložíme do vroucí osolené vody, přidáme lžičku cukru, snížíme oheň a vaříme 8 minut od bodu varu. Zde více o vaření chřestu...

4.
1 lžíce olivového oleje
sůl podle potřeby

Chřest scedíme a necháme důkladně odkapat. Špičky chřestu odřízneme. Výhonky rozmixujeme se lžíci olivového oleje na husté pyré. Eventuálně dochutíme solí...

5.
400 g brambor
sůl

Brambory oloupeme, omyjeme a důkladně osušíme, poté je nastrouháme na hrubém struhadle. Ochutíme solí...

6.
2 lžíce přepuštěného másla anebo oleje (na každou placku)

Na pánvi rozehřejeme máslo anebo olej. Přidáme polovinu nastrouhaných brambor a vařečkou je důkladně rozprostřeme a zamáčkneme, tak abychom získali tenkou placku. Na středním ohni smažíme tak dlouho, dokud není placka křupavá a dozlatova usmažená, cirka 5 minut z každé strany. Občas s pánví zakroužíme, abychom se ujistili, že se rösti na pánev nelepí...

7.

Nyní je třeba rösti otočit: na pánev položíme velký talíř a rösti vyklopíme...  

8.

Rösti necháme opatrně sklouznout z talíře zpět na pánev a opečeme i z druhé strany. Stejně připravíme i druhou placku...

9.
1 lžíce oleje
4 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř

Připravíme sázené vejce: na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přidáme vejce a na nízkém ohni vejce smažíme, dokud není bílek tuhý a žloutek tekutý. Osolíme a opepříme podle chuti...

10.

Rösti položíme na talíř, přidáme teplé pyré, vejce, a nakonec ozdobíme špičkami chřestu.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
2
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek