Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Bramborové rösti s chřestovým pyré a sázeným vejcem

Bramborové rösti s chřestovým pyré a sázeným vejcem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

I přesto, že jsou rösti švýcarského původu, najdeme je v nejedné italské kuchařce pod názvem „rösti di patate“ (bramborové placky). Podávají se jako příloha anebo jako jediný chod, v tomto případě často obohacené během přípravy o cibuli a uzeniny (speck, pancetta, lardo).  


Aby byly naše rösti perfektní, musí mít krásně křupavou kůrčičku! A právě takové si dnes připravíme. Začneme výběrem té správné brambory: ideální brambory na přípravu rösti jsou brambory nové a brambory málo moučné, tzn. varný typ A nebo B, v Itálii „a pasta gialla“.  


Nejchutnější rösti jsou ty smažené na másle, přepuštěné máslo je však v tomto případě podmínkou, v opačném případě riskujeme, že se nám máslo spálí dříve, než dovaříme brambory. Mimochodem, připravit doma přepuštěné máslo je velmi jednoduché, při vaření je zdravější, má široké využití a dlouho vydrží, proto Vám vřele doporučuji si ho čas od času připravit (recept).  


Rösti se připravují jak z vařených, tak ze syrových brambor, které z těchto dvou jsou lepší, záleží na tloušťce připravovaných rösti. Pro přípravu rösti tenkých, jako například v našem receptu, jsou syrové brambory ideální, protože nebudou mít problém se uvařit. Rösti tlustší (2 cm) je lepší připravit z brambor předvařených (al dente). 


Bramborové rösti s chřestovým pyré a sázeným vejcem

Rösti di patate con purea di asparagi e uovo fritto

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 20 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

400 grBrambory (varný typ A nebo B)
300 grZelený chřest
40 grPřepuštěné máslo (olivový olej extra panenský)
1 lžičkaKrupicový cukr
4 ksVejce M
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 636

Postup

1.
300 g chřestu

Chřest omyjeme a osušíme. Odřízneme dřevnaté konce...

2.

Od poloviny délky výhonky oloupeme škrabkou...

3.
1 lžička soli
1 lžička cukru

Chřest vložíme do vroucí osolené vody, přidáme lžičku cukru, snížíme oheň a vaříme 8 minut od bodu varu. Zde více o vaření chřestu...

4.
1 lžíce olivového oleje
sůl podle potřeby

Chřest scedíme a necháme důkladně odkapat. Špičky chřestu odřízneme. Výhonky rozmixujeme se lžíci olivového oleje na husté pyré. Eventuálně dochutíme solí...

5.
400 g brambor
sůl

Brambory oloupeme, omyjeme a důkladně osušíme, poté je nastrouháme na hrubém struhadle. Ochutíme solí...

6.
2 lžíce přepuštěného másla anebo oleje (na každou placku)

Na pánvi rozehřejeme máslo anebo olej. Přidáme polovinu nastrouhaných brambor a vařečkou je důkladně rozprostřeme a zamáčkneme, tak abychom získali tenkou placku. Na středním ohni smažíme tak dlouho, dokud není placka křupavá a dozlatova usmažená, cirka 5 minut z každé strany. Občas s pánví zakroužíme, abychom se ujistili, že se rösti na pánev nelepí...

7.

Nyní je třeba rösti otočit: na pánev položíme velký talíř a rösti vyklopíme...  

8.

Rösti necháme opatrně sklouznout z talíře zpět na pánev a opečeme i z druhé strany. Stejně připravíme i druhou placku...

9.
1 lžíce oleje
4 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř

Připravíme sázené vejce: na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přidáme vejce a na nízkém ohni vejce smažíme, dokud není bílek tuhý a žloutek tekutý. Osolíme a opepříme podle chuti...

10.

Rösti položíme na talíř, přidáme teplé pyré, vejce, a nakonec ozdobíme špičkami chřestu.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek