Bramborové rösti s chřestovým pyré a sázeným vejcem

Ingredience pro 2 osoby

400 grBrambory (varný typ A nebo B)
300 grZelený chřest
40 grPřepuštěné máslo (olivový olej extra panenský)
1 lžičkaKrupicový cukr
4 ksVejce M
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 20 min 0 min

Cena


1.
300 g chřestu

Chřest omyjeme a osušíme. Odřízneme dřevnaté konce...

2.

Od poloviny délky výhonky oloupeme škrabkou...

3.
1 lžička soli
1 lžička cukru

Chřest vložíme do vroucí osolené vody, přidáme lžičku cukru, snížíme oheň a vaříme 8 minut od bodu varu. Zde více o vaření chřestu...

4.
1 lžíce olivového oleje
sůl podle potřeby

Chřest scedíme a necháme důkladně odkapat. Špičky chřestu odřízneme. Výhonky rozmixujeme se lžíci olivového oleje na husté pyré. Eventuálně dochutíme solí...

5.
400 g brambor
sůl

Brambory oloupeme, omyjeme a důkladně osušíme, poté je nastrouháme na hrubém struhadle. Ochutíme solí...

6.
2 lžíce přepuštěného másla anebo oleje (na každou placku)

Na pánvi rozehřejeme máslo anebo olej. Přidáme polovinu nastrouhaných brambor a vařečkou je důkladně rozprostřeme a zamáčkneme, tak abychom získali tenkou placku. Na středním ohni smažíme tak dlouho, dokud není placka křupavá a dozlatova usmažená, cirka 5 minut z každé strany. Občas s pánví zakroužíme, abychom se ujistili, že se rösti na pánev nelepí...

7.

Nyní je třeba rösti otočit: na pánev položíme velký talíř a rösti vyklopíme...  

8.

Rösti necháme opatrně sklouznout z talíře zpět na pánev a opečeme i z druhé strany. Stejně připravíme i druhou placku...

9.
1 lžíce oleje
4 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř

Připravíme sázené vejce: na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přidáme vejce a na nízkém ohni vejce smažíme, dokud není bílek tuhý a žloutek tekutý. Osolíme a opepříme podle chuti...

10.

Rösti položíme na talíř, přidáme teplé pyré, vejce, a nakonec ozdobíme špičkami chřestu.