Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Jak očistit a uvařit chřest

Jak očistit a uvařit chřest

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Chřest je velmi ceněnou zeleninou a používá se k přípravě mnoha receptů. Tvoří také chutnou a zdravou přílohu k masovým či rybím pokrmům. Obsahuje málo kalorií a je bohatý na minerální látky a vitaminy. Sklízí se na jaře, od března do června. Ve světě existuje více než 200 druhů, ale ty nejznámější odrůdy jsou čtyři: chřest zelený, nejznámější a nejpoužívanější; chřest bílý, charakteristický svou jemnou chutí; chřest fialový s nahořklou chutí a chřest divoce rostoucí s velmi výraznou hořkou chutí hodící se nejlépe do polévek a do vaječných omelet.

Zde naleznete praktické informace o tom, jak chřest očistit a uvařit, aby jeho delikátní chuť a cenné výživné látky byly co možná nejvíce zachovány.



Jak očistit a uvařit chřest

Asparagi

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 20

Užitečné potřeby


Škrabka

Zajímavost


Chřest a silný zápach moči

Některé složky chřestu jsou metabolizovány a vylučovány močí, které propůjčují charakteristický a výrazný zápach, někomu velmi nepříjemný. To je způsobeno rozkladem složek obsahujících síru. Tento zápach je však zdraví neškodný a rychle mizí.

Postup

1.

Chřest důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

2.

Osušíme kuchyňským papírem...

3.

Nejprve odřízneme dřevnaté konce, cca 1–2 cm...

4.

Výhonky oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest); velmi mladý a tenký zelený chřest není nutné loupat vůbec, ostatní oloupeme zhruba od poloviny délky, směrem od špičky dolů...

5.

Bílý chřest oloupeme až ke špičce...

6.

Pokud chceme chřest použít do těstovin anebo do rizota, můžeme ho nakrájet zasyrova a vařit společně s pokrmem: odkrojíme špičky, které podle velikosti můžeme ještě rozkrojit napůl...

7.

Výhonky pak nakrájíme na tenká kolečka...

8.

Pokud náš recept vyžaduje chřest již tepelně upravený, anebo ho chceme podávat jako přílohu, chřest uvaříme: nejprve svazek chřestu svážeme nití na vaření...

9.

Chřest se vaří na stojato ve vroucí osolené vodě. Špičky, nejkřehčí část chřestu, zůstávají neponořené a vaří se jen na páře. K této operaci potřebujeme vysoký hrnec, existují také speciální hrnce na vaření chřestu...

10.

Pokud takovýto hrnec nemáme, použijeme širokou pánev. Chřest nesvazujeme a zcela jej ponoříme do vroucí osolené vody. Dáváme si pozor, aby voda příliš nevřela, poničilo by nám to špičky...

11.

Chřest můžeme uvařit také na páře. Chřest střední velikosti vaříme zhruba 8–10 minut. Můžeme do něj píchnout vidličkou, chřest by měl být měkký, ale celistvý a lehce křupavý...

12.

Chřest opatrně vyděláme pomocí odpěňovačky. Nyní je náš chřest připraven k servírování anebo k další tepelné úpravě.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
9
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek