Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Drůbež a králík > Kuřecí nudličky s petrželkou

Kuřecí nudličky s petrželkou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tyto kuřecí kousky, kterým se říká „trifolati“, představují rychlý a jednoduchý druhý chod, ideální k přípravě rychlé večeře pro celou rodinu. Tyto chutné a šťavnaté kousky, připravené z jednoduchých a všedních surovin, jsou velmi oblíbené především u dětí.  

Slovo „trifolare“ se těžko překládá, i proto, že patří spíše do gastronomického slovníku. Týká se všech těch příprav, které se připravují na pánvi jednoduše s olivovým olejem, petrželkou a eventuálně s česnekem. V Italské kuchyni se takto připravují i houby (funghi trifolati) a zelenina, například cuketky (zucchine trifolate).  

Víno 

V italské kuchyni se k přípravě pokrmů často používá víno. Víno rozpouští tuky a tím pádem dodává omáčkám na krémovosti. Svou kyselostí víno kontrastuje plnou a výraznou chuť tuků a zanechává tudíž omáčky jemnější a méně mastné. Tomuto procesu se v italštině říká sgrassare, sfumare anebo deglassare. 

Víno v pokrmech a děti 

Kdo má děti, si bezpochyby klade otázku, zdali pokrmy obsahují pozůstatky alkoholu. Bohužel neexistuje mnoho studií, které by naše obavy potvrdily či vyvrátily. Je jisté, že velká většina alkoholu se během tepelné úpravy vypaří. U dlouho vařených pokrmů je procento alkoholu opravdu zanedbatelné, pohybuje se kolem 5 %, u minutek se pohybuje kolem 10-50 %.*

Podle těchto poznatků se pozůstatek alkoholu v našem pokrmu pohybuje v rozmezí kolem 0,25 – 1,25 ml na jednu celou porci (bílé víno 10 % vol.): více či méně jedna kapička.

*Literatura: 

Harold McGee: Il cibo e la cucina. Scienza, storia e cultura degli alimenti, Ricca Editore, 2016.

Kuřecí nudličky s petrželkou

Petti di pollo trifolati

Drůbež a králík


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

500 grKuřecí prsa
100 mlBílé víno suché
50 grPřepuštěné máslo (olivový olej extra panenský)
40 grHladká mouka
svazekPetrželka
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 358

Postup

1.
500 g kuřecího masa

Prso důkladně osušíme kuchyňským papírem. Maso zbavíme kůže, blan, kostí a viditelného tuku...

2.

Prsa rozpůlíme a každou půlku nakrájíme na 2–3 plátky podle velikosti masa...

3.

Plátky nakrájíme na nudličky...

4.
40 g mouky

Nudličky jemně obalíme v mouce a přebytečnou mouku dobře odklepeme...

5.
50 g másla (oleje)

Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo (recept) anebo olej.  Jakmile je tuk dobře rozehřátý, přidáme nudličky...

6.

Na prudkém ohni orestujeme nudličky dozlatova...

7.
100 ml bílého vína

Část tuku slijeme, přilijeme víno a na prudkém ohni ho necháme částečně odpařit, zhruba jeho 2/3...

8.
3 lžíce sekané petrželky
sůl
čerstvě mletý pepř

Snížíme oheň, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a necháme na ohni ještě minutu. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat vařenou či grilovanou zeleninu, brambory anebo čerstvý salát s pečivem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek