Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Crostata s marmeládou

Crostata s marmeládou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Crostata s marmeládou (výslovnost krostáta) je pravděpodobně tím nejstarším koláčem, který se váže k Itálii. Výkladový slovník ji definuje jako sladký koláč vyrobený z máslového těsta (it. pasta frolla) plněný marmeládou anebo krémem a ovocem. První dokumentované zmínky pochází již ze 14. století, ale mnoho historiků předpokládá, že se crostata zrodila již před našim letopočtem.  


Faktem je, že dodnes crostata s marmeládou patří mezi ty nejznámější a nejoblíbenější koláče a těžko bychom hledali cukrárnu, která ji nemá vystavenou ve výloze.  


Článek o italském máslovém těstě a o jeho přípravě jsem již publikovala v receptu na crostatine, kde najdete také postup přípravy ručně a v planetárním robotu.  Dnes se naučíme velmi rychlý a snadný postup přípravy za pomocí kuchyňského robotu/mixéru (cutter). 


Recepty „máslové těsto speciální pro crostaty a máslové těsto univerzální“: 

Iginio Massari: Non solo zucchero – vol. 1 (Tecnica a qualità in pasticceria), REED BUSINESS INFORMATION, 2011.


Aktualizace receptu: 31.01.2019

Crostata s marmeládou

Crostata alla confettura

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 30 min 3 hod

Cena:

Ingredience pro osob

Máslové těsto univerzální
500 grHladká mouka na křehké pečivo
250 grMáslo
250 grCukr krupice jemný
100 grVejce
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
1/2 ksCitron BIO (kůra)
5 grKypřicí prášek do pečiva
2 grSůl
Máslové těsto speciální pro crostaty
500 grHladká mouka na křehké pečivo
350 grMáslo
200 grMoučkový cukr
90 grŽloutky
50 grMed
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
1/2 ksCitron BIO (kůra)
5 grKypřicí prášek do pečiva
2 grSůl
Dále potřebujeme
350 grMarmeláda

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 614

Užitečné potřeby


Kuchyňský robot (mixér) Forma na koláč Vál a váleček Rádýlko Potravinářská fólie

Postup

1.

Mouku, sůl a kypřicí prášek vložíme do nádoby robota, přidáme studené máslo z lednice nakrájené na menší kousky...

2.

Krátce rozmixujeme, dokud nezískáme směs pískové konzistence...

3.

Přidáme všechny ostatní ingredience: jemně nastrouhanou žlutou kůru z citronu, vejce,  cukr a (med) ...

4.

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka. Semínka přidáme k ostatním surovinám...

5.

Mixujeme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nezačnou pojit. Těsto přemístíme na vál...

6.

Těsto spojíme a jednu třetinu těsta odkrojíme...

7.

Velký bochánek položíme na větší kus potravinářské fólie, překryjeme a válečkem těsto zplošníme, což nám umožní rychlejší návrat na správnou teplotu. Těsto dáme do lednice na nejstudenější místo a necháme odpočinout, dokud není máslo opět tvrdé a plastické (bude to vyžadovat nejméně 2–3 hodiny)...

8.

Stejnou operaci zopakujeme s menším bochánkem, který nám poslouží na zdobení. Vložíme ho mezi dva pláty potravinářské fólie a vyválíme na plát tlustý 4 mm; tento již nemusíme po odpočinku válet...

9.

Zapneme statickou (ne ventilovanou) troubu na 180 °C. Chladný plát těsta přemístíme na vál jemně posypaný moukou a těsto rychle vyválíme na šířku 8 mm...

10.

Často kontrolujeme, zdali se nám těsto nelepí na vál...

11.

Těsto opatrně navineme na váleček a přeneseme do formy o průměru 24-26 cm...

12.

Těsto jemně vtlačíme do formy...

13.

Přes okraj přejedeme válečkem, abychom odstranili nadbývající těsto...

14.

Těsto důkladně propícháme děrovacím válečkem anebo vidličkou, to zabrání tomu, že se bude během pečení nafukovat a deformovat...

15.
350 g marmelády

Naplníme marmeládou (množství marmelády se počítá maximálně 25 % k celkové hmotnosti těsta)...

16.

Tenké těsto nakrájíme rádýlkem na dlouhé proužky široké cca 1 cm...

17.

Proužky naskládáme na těsto do tvaru mřížky: nejprve položíme dva centrální proužky do tvaru kříže a poté pokračujeme na střídačku směrem k okraji...

18.

Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180 °C po dobu 30-40 minut, dokud těsto nezíská na okrajích hezké oříškové zabarvení. Necháme vychladnout. Z těsta, které nám nadbylo, můžeme připravit sušenky frollini.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek