Crostata s marmeládou

Ingredience pro 8 osob

Máslové těsto univerzální
500 grHladká mouka na křehké pečivo
250 grMáslo
250 grCukr krupice jemný
100 grVejce
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
1/2 ksCitron BIO (kůra)
5 grKypřicí prášek do pečiva
2 grSůl
Máslové těsto speciální pro crostaty
500 grHladká mouka na křehké pečivo
350 grMáslo
200 grMoučkový cukr
90 grŽloutky
50 grMed
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
1/2 ksCitron BIO (kůra)
5 grKypřicí prášek do pečiva
2 grSůl
Dále potřebujeme
350 grMarmeláda

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 30 min 3 hod

Cena


1.

Mouku, sůl a kypřicí prášek vložíme do nádoby robota, přidáme studené máslo z lednice nakrájené na menší kousky...

2.

Krátce rozmixujeme, dokud nezískáme směs pískové konzistence...

3.

Přidáme všechny ostatní ingredience: jemně nastrouhanou žlutou kůru z citronu, vejce,  cukr a (med) ...

4.

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka. Semínka přidáme k ostatním surovinám...

5.

Mixujeme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nezačnou pojit. Těsto přemístíme na vál...

6.

Těsto spojíme a jednu třetinu těsta odkrojíme...

7.

Velký bochánek položíme na větší kus potravinářské fólie, překryjeme a válečkem těsto zplošníme, což nám umožní rychlejší návrat na správnou teplotu. Těsto dáme do lednice na nejstudenější místo a necháme odpočinout, dokud není máslo opět tvrdé a plastické (bude to vyžadovat nejméně 2–3 hodiny)...

8.

Stejnou operaci zopakujeme s menším bochánkem, který nám poslouží na zdobení. Vložíme ho mezi dva pláty potravinářské fólie a vyválíme na plát tlustý 4 mm; tento již nemusíme po odpočinku válet...

9.

Zapneme statickou (ne ventilovanou) troubu na 180 °C. Chladný plát těsta přemístíme na vál jemně posypaný moukou a těsto rychle vyválíme na šířku 8 mm...

10.

Často kontrolujeme, zdali se nám těsto nelepí na vál...

11.

Těsto opatrně navineme na váleček a přeneseme do formy o průměru 24-26 cm...

12.

Těsto jemně vtlačíme do formy...

13.

Přes okraj přejedeme válečkem, abychom odstranili nadbývající těsto...

14.

Těsto důkladně propícháme děrovacím válečkem anebo vidličkou, to zabrání tomu, že se bude během pečení nafukovat a deformovat...

15.
350 g marmelády

Naplníme marmeládou (množství marmelády se počítá maximálně 25 % k celkové hmotnosti těsta)...

16.

Tenké těsto nakrájíme rádýlkem na dlouhé proužky široké cca 1 cm...

17.

Proužky naskládáme na těsto do tvaru mřížky: nejprve položíme dva centrální proužky do tvaru kříže a poté pokračujeme na střídačku směrem k okraji...

18.

Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180 °C po dobu 30-40 minut, dokud těsto nezíská na okrajích hezké oříškové zabarvení. Necháme vychladnout. Z těsta, které nám nadbylo, můžeme připravit sušenky frollini.