Máslové těsto univerzální | |
---|---|
500 gr | Hladká mouka na křehké pečivo |
250 gr | Máslo |
250 gr | Cukr krupice jemný |
100 gr | Vejce |
1/2 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
1/2 ks | Citron BIO (kůra) |
5 gr | Kypřicí prášek do pečiva |
2 gr | Sůl |
Máslové těsto speciální pro crostaty | |
500 gr | Hladká mouka na křehké pečivo |
350 gr | Máslo |
200 gr | Moučkový cukr |
90 gr | Žloutky |
50 gr | Med |
1/2 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
1/2 ks | Citron BIO (kůra) |
5 gr | Kypřicí prášek do pečiva |
2 gr | Sůl |
Dále potřebujeme | |
350 gr | Marmeláda |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 30 min | 3 hod |
Cena
Mouku, sůl a kypřicí prášek vložíme do nádoby robota, přidáme studené máslo z lednice nakrájené na menší kousky...
Krátce rozmixujeme, dokud nezískáme směs pískové konzistence...
Přidáme všechny ostatní ingredience: jemně nastrouhanou žlutou kůru z citronu, vejce, cukr a (med) ...
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka. Semínka přidáme k ostatním surovinám...
Mixujeme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nezačnou pojit. Těsto přemístíme na vál...
Těsto spojíme a jednu třetinu těsta odkrojíme...
Velký bochánek položíme na větší kus potravinářské fólie, překryjeme a válečkem těsto zplošníme, což nám umožní rychlejší návrat na správnou teplotu. Těsto dáme do lednice na nejstudenější místo a necháme odpočinout, dokud není máslo opět tvrdé a plastické (bude to vyžadovat nejméně 2–3 hodiny)...
Stejnou operaci zopakujeme s menším bochánkem, který nám poslouží na zdobení. Vložíme ho mezi dva pláty potravinářské fólie a vyválíme na plát tlustý 4 mm; tento již nemusíme po odpočinku válet...
Zapneme statickou (ne ventilovanou) troubu na 180 °C. Chladný plát těsta přemístíme na vál jemně posypaný moukou a těsto rychle vyválíme na šířku 8 mm...
Často kontrolujeme, zdali se nám těsto nelepí na vál...
Těsto opatrně navineme na váleček a přeneseme do formy o průměru 24-26 cm...
Těsto jemně vtlačíme do formy...
Přes okraj přejedeme válečkem, abychom odstranili nadbývající těsto...
Těsto důkladně propícháme děrovacím válečkem anebo vidličkou, to zabrání tomu, že se bude během pečení nafukovat a deformovat...
Naplníme marmeládou (množství marmelády se počítá maximálně 25 % k celkové hmotnosti těsta)...
Tenké těsto nakrájíme rádýlkem na dlouhé proužky široké cca 1 cm...
Proužky naskládáme na těsto do tvaru mřížky: nejprve položíme dva centrální proužky do tvaru kříže a poté pokračujeme na střídačku směrem k okraji...
Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180 °C po dobu 30-40 minut, dokud těsto nezíská na okrajích hezké oříškové zabarvení. Necháme vychladnout. Z těsta, které nám nadbylo, můžeme připravit sušenky frollini.