Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Drůbež a králík > Kuře pečené v chlebové krustě

Kuře pečené v chlebové krustě

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Kuře pečené v chlebové krustě, není nic jiného než druh pečení v papilotu (it. al cartoccio), s tím rozdílem, že na rozdíl od pečicího papíru anebo alobalu, lahodná krusta je celá k jídlu! Při této přípravě, kuře čerpá všechny přednosti, které sebou papilot přináší. Pára, která se uvnitř krusty tvoří, zachovává kuře vláčné a šťavnaté, vyzdvihuje jeho přirozenou chuť a chrání jeho nutriční látky. 
A právě proto, že tato příprava vyzdvihuje přirozenou chuť, je dobré dbát velkou pozornost na kvalitu masa: čím kvalitnější a čerstvější maso bude, tím chutnějšího výsledku dosáhneme. 

ŠKOLA VAŘENÍ 


NÁKUP
Intensivní chov udělal z drůbeže, v minulosti pochoutka vyhrazena pro speciální příležitosti, ekonomickou a denní záležitost. Dnešní chov nemá, ve většině případů, nic společného s volně chovanou a přirozeně krmenou drůbeží starých dob. V současnosti, pokud chceme opravdu dobré maso, musíme se s důvěrou obrátit na dobrého řezníka, který by nám měl doporučit tu nejlepší kvalitu. V opačném případě, kuře se značením BIO je vždy dobré znamení, i když mít dobrého dodavatele je zajisté nejlepší. 


Kuře větší hmotnosti je vždy zárukou intensivnější chuti a lepší proporce mezi masem a kostmi. Již od pohledu by mělo vypadat bohaté na maso, mít kompaktní a svěží vzhled a kůže by neměla vykazovat suché skvrny, znamení, že bylo špatně konzervováno.  


PŘÍPRAVA A SKLADOVÁNÍ 

Syrové drůbeží má vždy vysokou koncentraci bakterií a je proto nezbytné se držet určitých zásad při jeho přípravě a skladování. V prvé řadě je to čistota prkénka, nářadí a pracovního stolu, které je třeba vždy po operaci se syrovým masem dobře umýt v horké vodě s čisticím anebo dezinfekčním prostředkem. Aby se zabránilo kontaminaci, dnes se nedoporučuje drůbež před samotným vařením umývat, ale pouze osušit kuchyňským papírem. 

Syrové kuře vždy skladujeme v lednici v nejnižší přepážce, aby jeho tekutiny nekapaly na ostatní suroviny, především pokud mají být konzumovány syrové. Vařené a vychladlé kuře naopak skladujeme ve vyšší přepážce, tam kde nebylo uskladněno syrové maso, 2-3 dny.  

Ideální je kuře koupit čerstvé a ihned jej využít. Kusy uskladněné v lednici se rychle vysušují, poněvadž obsahují málo tuku. V opačném případě je nejlepší kuře zabalit do potravinářské folie a zmrazit.  Kuřata zakoupené již zmrazené nedají hotovému pokrmu nikdy takovou chuť jako kuře čerstvé a jsou většinou té nejhorší kvality.  

Před vařením necháme drůbež vždy při pokojové teplotě a nevaříme jej přímo studené z lednice. 

ZBYTKOVÁ KUCHYNĚ 

Skelet a kosti, které zůstanou, nevyhazujeme, můžeme z nich totiž připravit chutný vývar (vývar již příliš nesolíme a nepepříme, poněvadž pečené skelety jsou již chuťově velmi výrazné). Vývar můžeme doplnit tortellinami a ihned získáme chutný a jednoduchý oběd.
Ze zbylého masa můžeme připravit tento kuřecí salát se zeleninou, který mu dá zcela nový život.


Kuře pečené v chlebové krustě

Pollo in crosta di pane

Drůbež a králík


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
1 hod 75 min 2 hod

Cena:

Ingredience pro osob

1500 grKuře z volného chovu (BIO)
15 grMáslo
4 snítkyTymián
2 listyBobkový list
2 ksStroužek česneku
5 grMořská sůl
p.p.Čerstvě mletý pepř
Těsto na chleba
500 grHladká mouka typu 00 (12 % bílkovin)
350 gVlažná voda
10 grČerstvé droždí
10 grMořská sůl
Na přípravu
p.p.Olivový olej extra panenský
p.p.Semolinová mouka jemná (pšeničná krupice)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 747

Užitečné potřeby


Provázek na pečení Vál a váleček Pečicí papír

Postup

1.
500 g mouky
350 g vlažné vody
10 g soli (5 g = 1 zarovnaná čajová lžička)
10 g droždí

Těsto na chleba připravíme s výše uvedenými ingrediencemi podle tohoto receptu (kroky 1-13). Připravené těsto (krok 14) necháme kynout cirka 1,5 - 2 hodiny (10 g droždí) v blízkosti topení, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem. Těsto si můžeme připravit den předem (1,5 g droždí) a nechat kynout při pokojové teplotě 10-12 hodin, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem; v tomto případě můžeme použít i silnější chlebovou mouku (13-14 % bílkovin)...

2.

Kuchyňským papírem kuře zevně a vnitřně osušíme...

3.

Pinzetou odstraníme hrubší pérka, která mohla na kuřeti zůstat...

4.

Jemnější chmýří ožehneme kuchyňským hořákem anebo nad plamenem u sporáku...

5.

Nyní je třeba odstranit vidlicovou kost, která se nachází na krku zvířete. Není nezbytné ji odstranit, ale bude mnohem jednodušší poté naporcovat prsní sval, především u větších kuřat...

6.

Nadzvedneme kůži a prsty ji nahmatáme... 

7.

Ostrým nožíkem z ní oškrábeme maso, abychom ji uvolnili...

8.

Nožíkem kost odřízneme anebo ji prsty odlomíme...

9.
1 zarovnaná čajová lžička soli
čerstvě mletý pepř podle chuti

Kuře uvnitř štědře nasolíme a opepříme. Při této přípravě, je lepší kuře okořenit vnitřně, poněvadž v opačném případě se koření vsákne do chlebové krusty a dá ji nepříjemně kořeněný nádech...

10.
15 g másla
4 snítky tymiánu
2 bobkové listy
2 stroužky česneku

Do vnitra vložíme ořech másla, tymián, bobkový list a neloupané stroužky česneku...

11.

Kuře svážeme pečicí nití, aby v krustě lépe drželo tvar: kuře necháme položené prsy směrem nahoru a nejprve k sobě svážeme stehenní kosti...

12.

Nit protáhneme nad stehenní kostí...

13.

Kuře obrátíme a nit překřížíme...

14.

Nyní nit stočíme kolem křídel...

15.

A necháme ji projít pod křídly...

16.

Uvážeme uzel...

17.

Nadbývající nit odstřihneme...

18.

Statickou, ne ventilovanou, troubu zapneme na 210 °C. Nakynuté těsto vyklopíme na vál vysypaný semolinou anebo krupicí...

19.

Těsto prsty pomačkáme a přeložíme...

20.

Těsto znovu pomačkáme, a ještě jednou přeložíme, abychom odstranili vzduchové bubliny...

21.

Nyní těsto vyválíme na široký plát...

22.

Doprostřed položíme kuře...

23.

Okraje těsta, kousek po kousku, natáhneme přes kuře směrem nahoru a přichytneme druhou rukou...

24.

Okraje k sobě dobře přimáčkneme...

25.

Kuře otočíme záhybem směrem dolů...

26.

Na vysypaném vále s kuřetem několikrát zatočíme, aby se záhyby dobře spojily. Pokud se na těstě vytvořily trhliny, přimáčkneme je k sobě, aby se zacelily...

27.

Kuře položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v dobře rozehřáté statické troubě na 210 °C prvních 15-18 minut. Teplotu trouby snížíme na 180 °C a pokračujeme v pečení 1 hodinu, dokud není krusta dozlatova upečená. V případě, že krusta začne hodně tmavnout, překryjeme ji alobalem anebo troubu snížíme na 160 °C...

28.

Upečené kuře vytáhneme z trouby, necháme 15 minut odpočinout a poté krustu rozřízneme ostrým nožem anebo nožem na chleba. Zde se můžete podívat, jak se porcuje upečené kuře. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat vařenou anebo pečenou zeleninu a samozřejmě chlebovou krustu.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek