Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Brambory s paprikou

Brambory s paprikou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Brambory s paprikou, aromatizované olivovým olejem a česnekem, jsou barevná a chutná příloha skvěle se hodící jako doprovod k červenému či bílému masu.

Tato příloha je typickou ukázkou kalábrijské kuchyně, kde se však smaží ve velkém množství olivového oleje. Často se přidává také rozmarýn a červená sladká cibule zvaná „cipolla di tropea“ charakteristická pro tuto oblast. 

Hlavní protagonista – brambory

Existuje velké množství bramborových odrůd lišících se velikostí, tvarem, zbarvením, skladovatelností a svými varnými vlastnostmi. Znalost varných typů brambor (A, B, C, D) se určitě vyplatí, budeme-li je respektovat, naše bramborové pokrmy budou vždy perfektní.

Brambory jsou našemu zdraví velmi prospěšné, obsahují mnoho vlákniny, minerálních látek (draslík, vápník, železo, hořčík, zinek, fosfor, selen) a vitaminů (C, B1, B2, B6, PP, kyselina listová). Zde si můžete přečíst více.


Brambory s paprikou

Peperoni con patate

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 15 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

800 grBrambory (varný typ B)
250 grČervená paprika
250 grŽlutá paprika
4 lžíceOlivový olej extra panenský
1 ksStroužek česneku
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 268

Užitečné potřeby


Teflonová pánev

Zajímavost


Čemu se při nákupu brambor vyvarovat

Důležité je brambory pečlivě vybírat a nekupovat brambory zelené a naklíčené. Obsahují totiž jedovatý solanin, toxický glykoalkaloid (nacházející se také v lilcích a v rajčatech), který může vyvolat bolesti hlavy a žaludeční potíže. Také staré, svraštělé a na dotek měkké brambory obsahují větší množství solaninu. I když jeho malé množství nepředstavuje pro naše zdraví žádné riziko, je dobrým návykem vždy zelené části a klíčky odstranit a vyvarovat se spotřebě starých plodů, ve kterých se koncentruje největší množství toxinu. Tepelná příprava solanin redukuje zhruba na polovinu.

Postup

1.
250 gr červené papriky
250 gr žluté papriky

Papriku rozřízneme napůl, odstraníme stopku, semena a vlákna... 

2.
800 gr brambor

Brambory oloupeme. Vše důkladně opláchneme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...

3.

Papriku nakrájíme na nudličky...

4.

Brambory rozřízneme napůl a poté je nakrájíme na měsíčky...

5.
4 lžíce oleje
1 stroužek česneku

Ve větší teflonové pánvi rozehřejeme olej, přidáme prolisovaný česnek a necháme pár sekund aromatizovat...

6.
sůl
čerstvě mletý pepř

Přidáme brambory a papriku a necháme minutu orestovat. Překryjeme zeleninu pokličkou a vaříme na středním ohni cca 15 minut. Brambory čas od času opatrně promícháme. Pokud se nám pokrm příliš vysuší, přidáme pár lžic horké vody. Jakmile jsou brambory měkké, podle chuti je osolíme, opepříme a podáváme teplé...

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek