Úvod > Polévky a předkrmy > Slepičí (kuřecí) vývar
Slepičí (kuřecí) vývar
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Zázračnou moc drůbežího vývaru znaly již naše babičky a prababičky. Stačí pár teplých hltů a člověk má pocit, že se cítí hned mnohem lépe. Léčivé účinky byly vědecky studovány a potvrzeny.
Molekuly živin obsažené v drůbežím vývaru působí kladně na imunitní systém: jsou schopny snížit zánět a tvorbu hlenu, typické příznaky nachlazení. Všichni víme, že nejlepší lék na chřipku je vyležet ji a dobře se vypotit. Důležité je hodně pít. Drůbeží vývar, obzvláště když je obohacený o čerstvou zeleninu, mrkev, řapíkový celer, cibuli a petržel, dodá tělu společně s masem vitamíny a minerální látky a stává se tak vyloženým lékem.
Příprava vývaru je velmi jednoduchá, ale zároveň časově velice náročná. Abychom získali poctivý vývar, je třeba, aby se pomalu vařil nejméně 2–3 hodiny. K tomu je třeba připočíst čas nezbytně nutný k jeho vychladnutí, abychom ho mohli odtučnit. Vývar jako takový zpomaluje zažívání, poněvadž příliš ředí žaludeční šťávy, a někomu se špatně tráví. Proto je vhodné vývar alespoň částečně odmastit, abychom dále trávicí trakt nezatěžovali a snížili také jeho kalorickou hodnotu.
Zde naleznete několik vychytávek k přípravě mistrovského vývaru.