1500 gr | Kuře z volného chovu (BIO) |
---|---|
15 gr | Máslo |
4 snítky | Tymián |
2 listy | Bobkový list |
2 ks | Stroužek česneku |
5 gr | Mořská sůl |
p.p. | Čerstvě mletý pepř |
Těsto na chleba | |
500 gr | Hladká mouka typu 00 (12 % bílkovin) |
350 g | Vlažná voda |
10 gr | Čerstvé droždí |
10 gr | Mořská sůl |
Na přípravu | |
p.p. | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Semolinová mouka jemná (pšeničná krupice) |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
1 hod | 75 min | 2 hod |
Cena
Těsto na chleba připravíme s výše uvedenými ingrediencemi podle tohoto receptu (kroky 1-13). Připravené těsto (krok 14) necháme kynout cirka 1,5 - 2 hodiny (10 g droždí) v blízkosti topení, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem. Těsto si můžeme připravit den předem (1,5 g droždí) a nechat kynout při pokojové teplotě 10-12 hodin, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem; v tomto případě můžeme použít i silnější chlebovou mouku (13-14 % bílkovin)...
Kuchyňským papírem kuře zevně a vnitřně osušíme...
Pinzetou odstraníme hrubší pérka, která mohla na kuřeti zůstat...
Jemnější chmýří ožehneme kuchyňským hořákem anebo nad plamenem u sporáku...
Nyní je třeba odstranit vidlicovou kost, která se nachází na krku zvířete. Není nezbytné ji odstranit, ale bude mnohem jednodušší poté naporcovat prsní sval, především u větších kuřat...
Nadzvedneme kůži a prsty ji nahmatáme...
Ostrým nožíkem z ní oškrábeme maso, abychom ji uvolnili...
Nožíkem kost odřízneme anebo ji prsty odlomíme...
Kuře uvnitř štědře nasolíme a opepříme. Při této přípravě, je lepší kuře okořenit vnitřně, poněvadž v opačném případě se koření vsákne do chlebové krusty a dá ji nepříjemně kořeněný nádech...
Do vnitra vložíme ořech másla, tymián, bobkový list a neloupané stroužky česneku...
Kuře svážeme pečicí nití, aby v krustě lépe drželo tvar: kuře necháme položené prsy směrem nahoru a nejprve k sobě svážeme stehenní kosti...
Nit protáhneme nad stehenní kostí...
Kuře obrátíme a nit překřížíme...
Nyní nit stočíme kolem křídel...
A necháme ji projít pod křídly...
Uvážeme uzel...
Nadbývající nit odstřihneme...
Statickou, ne ventilovanou, troubu zapneme na 210 °C. Nakynuté těsto vyklopíme na vál vysypaný semolinou anebo krupicí...
Těsto prsty pomačkáme a přeložíme...
Těsto znovu pomačkáme, a ještě jednou přeložíme, abychom odstranili vzduchové bubliny...
Nyní těsto vyválíme na široký plát...
Doprostřed položíme kuře...
Okraje těsta, kousek po kousku, natáhneme přes kuře směrem nahoru a přichytneme druhou rukou...
Okraje k sobě dobře přimáčkneme...
Kuře otočíme záhybem směrem dolů...
Na vysypaném vále s kuřetem několikrát zatočíme, aby se záhyby dobře spojily. Pokud se na těstě vytvořily trhliny, přimáčkneme je k sobě, aby se zacelily...
Kuře položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v dobře rozehřáté statické troubě na 210 °C prvních 15-18 minut. Teplotu trouby snížíme na 180 °C a pokračujeme v pečení 1 hodinu, dokud není krusta dozlatova upečená. V případě, že krusta začne hodně tmavnout, překryjeme ji alobalem anebo troubu snížíme na 160 °C...