Kuře pečené v chlebové krustě

Ingredience pro 6 osob

1500 grKuře z volného chovu (BIO)
15 grMáslo
4 snítkyTymián
2 listyBobkový list
2 ksStroužek česneku
5 grMořská sůl
p.p.Čerstvě mletý pepř
Těsto na chleba
500 grHladká mouka typu 00 (12 % bílkovin)
350 gVlažná voda
10 grČerstvé droždí
10 grMořská sůl
Na přípravu
p.p.Olivový olej extra panenský
p.p.Semolinová mouka jemná (pšeničná krupice)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
1 hod 75 min 2 hod

Cena


1.
500 g mouky
350 g vlažné vody
10 g soli (5 g = 1 zarovnaná čajová lžička)
10 g droždí

Těsto na chleba připravíme s výše uvedenými ingrediencemi podle tohoto receptu (kroky 1-13). Připravené těsto (krok 14) necháme kynout cirka 1,5 - 2 hodiny (10 g droždí) v blízkosti topení, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem. Těsto si můžeme připravit den předem (1,5 g droždí) a nechat kynout při pokojové teplotě 10-12 hodin, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem; v tomto případě můžeme použít i silnější chlebovou mouku (13-14 % bílkovin)...

2.

Kuchyňským papírem kuře zevně a vnitřně osušíme...

3.

Pinzetou odstraníme hrubší pérka, která mohla na kuřeti zůstat...

4.

Jemnější chmýří ožehneme kuchyňským hořákem anebo nad plamenem u sporáku...

5.

Nyní je třeba odstranit vidlicovou kost, která se nachází na krku zvířete. Není nezbytné ji odstranit, ale bude mnohem jednodušší poté naporcovat prsní sval, především u větších kuřat...

6.

Nadzvedneme kůži a prsty ji nahmatáme... 

7.

Ostrým nožíkem z ní oškrábeme maso, abychom ji uvolnili...

8.

Nožíkem kost odřízneme anebo ji prsty odlomíme...

9.
1 zarovnaná čajová lžička soli
čerstvě mletý pepř podle chuti

Kuře uvnitř štědře nasolíme a opepříme. Při této přípravě, je lepší kuře okořenit vnitřně, poněvadž v opačném případě se koření vsákne do chlebové krusty a dá ji nepříjemně kořeněný nádech...

10.
15 g másla
4 snítky tymiánu
2 bobkové listy
2 stroužky česneku

Do vnitra vložíme ořech másla, tymián, bobkový list a neloupané stroužky česneku...

11.

Kuře svážeme pečicí nití, aby v krustě lépe drželo tvar: kuře necháme položené prsy směrem nahoru a nejprve k sobě svážeme stehenní kosti...

12.

Nit protáhneme nad stehenní kostí...

13.

Kuře obrátíme a nit překřížíme...

14.

Nyní nit stočíme kolem křídel...

15.

A necháme ji projít pod křídly...

16.

Uvážeme uzel...

17.

Nadbývající nit odstřihneme...

18.

Statickou, ne ventilovanou, troubu zapneme na 210 °C. Nakynuté těsto vyklopíme na vál vysypaný semolinou anebo krupicí...

19.

Těsto prsty pomačkáme a přeložíme...

20.

Těsto znovu pomačkáme, a ještě jednou přeložíme, abychom odstranili vzduchové bubliny...

21.

Nyní těsto vyválíme na široký plát...

22.

Doprostřed položíme kuře...

23.

Okraje těsta, kousek po kousku, natáhneme přes kuře směrem nahoru a přichytneme druhou rukou...

24.

Okraje k sobě dobře přimáčkneme...

25.

Kuře otočíme záhybem směrem dolů...

26.

Na vysypaném vále s kuřetem několikrát zatočíme, aby se záhyby dobře spojily. Pokud se na těstě vytvořily trhliny, přimáčkneme je k sobě, aby se zacelily...

27.

Kuře položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v dobře rozehřáté statické troubě na 210 °C prvních 15-18 minut. Teplotu trouby snížíme na 180 °C a pokračujeme v pečení 1 hodinu, dokud není krusta dozlatova upečená. V případě, že krusta začne hodně tmavnout, překryjeme ji alobalem anebo troubu snížíme na 160 °C...

28.

Upečené kuře vytáhneme z trouby, necháme 15 minut odpočinout a poté krustu rozřízneme ostrým nožem anebo nožem na chleba. Zde se můžete podívat, jak se porcuje upečené kuře. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat vařenou anebo pečenou zeleninu a samozřejmě chlebovou krustu.