Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Piadina romagnola (těsto)

Piadina romagnola (těsto)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Piadina, tenká pšeničná placka pocházející z kraje Emilia-Romagna, respektive z její části Romagna, je jedním z nejoblíbenějších „street food“ nejen v Itálii, ale po celém světě. I přesto, že je dnes tak populární a vyhledávaná, její historie sahá až do let 19–30 př. n. l., kdy se o ni poprvé zmiňuje básník a filosof Virgilio. Ze skromné a jednoduché piadiny, v minulosti symbol venkova a chudoby, se v 20. století stal pokrm každodenní spotřeby a předmět exportu, který dnes přispívá k blahobytu kraje. 


V roce 2014 získala piadina romagnola, díky více než desetiletému boji Sdružení na ochranu piadiny (Consorzio di tutela e promozione della piadina romagnola) evropskou ochranou značku IGP (chráněné zeměpisné označení, it. indicazione geografica protetta). Více o ochranný známkách se můžete dočíst v tomto krátkém článku.

AUTENTICKÝ RECEPT 

Za autentický recept vděčíme právě tomuto sdružení, které laskavě odpovědělo na mou žádost a s velkou ochotou se se mnou a s Vámi podělilo o ten pravý recept na piadinu. 


Piadina romagnola IGP se skládá ze 4 základních ingrediencí: pšeničné mouky 00, vody, tuku (vepřové sádlo, olivový olej anebo olivový olej extra panenský) a soli. Další povolenou volitelnou ingrediencí je kypřicí složka (jedlá soda, disforečnan disodný a kukuřičný anebo pšeničný škrob). Aby se mohla piadina prodávat s ochrannou značnou IGP nesmí v žádném případě obsahovat konzervanty, umělá aromata a jiné přísady.  


Mouka a zdravé alternativy 

Běžná piadina se vyrábí z hladké pšeničné mouky typu 00 extra. V některých receptech se používá polohrubá mouka, it. farina 0
Pšeničnou mouku 00 je možné namíchat anebo nahradit pšeničnou moukou méně rafinovanou, jako například „farina tipo 1 anebo 2 macinata a pietra“, což odpovídá mouce „polo“ celozrnné mleté na kameni.
Namísto pšeničné mouky je možné použít mouku špaldovou (it. farina di spelta) anebo v Itálii její příbuznou „farina di farro“.
Kdo má rád mouku pohankovou (it. grano saraceno), může si piadinu připravit i z této „falešné“ cereálie, stačí smíchat pohankovou mouku půl napůl s hladkou moukou pšeničnou, vše ostatní zůstává stejné.

JAK SI  JI VYCHUTNAT 

Tradičně se piadina plní sýrem (především místním měkkým sýrem „squacquarone“), salámem, uzeninami, zeleninou, ale vychutnat si ji můžeme i sladkou, například s nutellou, medem anebo marmeládou. Záleží pouze na vlastní chuti a fantazii.  


MÉ OBLÍBENÉ 

Piadina s bresaolou, čerstvým sýrem a rukolou 

Piadina s prosciutto crudo a sýrem Brie 

Piadina s tuňákem a čerstvým salátem

Piadina romagnola (těsto)

Piadina romagnola

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 4 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Tradiční piadina (4 ks)
400 grHladká mouka typu 00
200 mlVlažná voda
80 grVepřové sádlo
5 grMořská sůl
1 grJedlá soda (soda bicarbona) dobrovolná
Tradiční piadina s olivovým olejem (4 ks)
400 grHladká mouka typu 00
200 mlVlažná voda
40 grOlivový olej (extra panenský)
5 grMořská sůl
1 grJedlá soda (soda bicarbona) dobrovolná

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 523

Užitečné potřeby


Planetární robot s hnětacím hákem (dobrovolný) Vál a váleček Potravinářská folie Široká nepřilnavá pánev

Postup

1.
400 g mouky
5 g soli (1 zarovnaná čajová lžička)
1 g sody (špetka mezi prsty)

Mouku se solí a špetkou sody přesejeme...

2.
200 ml vlažné vody cirka (20 °C)
60-80 g sádla (anebo 40 g olivového oleje)

Přidáme změklé sádlo (olej) a vlažnou vodu...

3.

Rukama těsto krátce zpracujeme, dokud se tekutiny neabsorbují do mouky. Pokud je těsto příliš suché přidáme lžíci vody anebo zaprášíme moukou, pokud je těsto příliš řídké...

4.

Těsto přemístíme na vál a mísíme 10-15 minut. V planetárním robotě s hnětacím hákem těsto mísíme při nízké rychlosti zhruba 5-7 minut...

5.

Získáme hladké a nelepivé těsto...

6.

Bochánek zabalíme do potravinářské fólie e necháme odpočinout při pokojové teplotě 30 minut. Odpočinek neslouží k tomu, aby piadina nakynula (piadina není kynuté těsto), ale aby se uvolnila glutenová mřížka a usnadnila tak následné válení těsta...

7.

Těsto rozdělíme na díly. Bochánek zplošníme nejprve prsty...

8.

Poté jej vyválíme na tenkou placku tlustou 3-8 mm...

9.

Bez přidání tuku dobře rozehřejeme širokou nepřilnavou pánev. Přidáme placku a opékáme 4 minuty...

10.

Bubliny, které se na piadině tvoří je třeba propíchnou vidličkou a bublinu zamáčknout, aby unikl vzduch...

11.

V polovině času piadinu otočíme. V tomto okamžiku můžeme přidat sýr, aby se začal tavit...

12.

Piadinu vytáhneme z pánve, obložíme podle chuti a podáváme. Můžeme ji také pouze osolit a zakapat olivovým oleje, nakrájet na trojúhelníky a podávat jako pečivo.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
13
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek