Úvod > Rýže a obiloviny > Piadina romagnola (těsto)
Piadina romagnola (těsto)
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Piadina, tenká pšeničná placka pocházející z kraje Emilia-Romagna, respektive z její části Romagna, je jedním z nejoblíbenějších „street food“ nejen v Itálii, ale po celém světě. I přesto, že je dnes tak populární a vyhledávaná, její historie sahá až do let 19–30 př. n. l., kdy se o ni poprvé zmiňuje básník a filosof Virgilio. Ze skromné a jednoduché piadiny, v minulosti symbol venkova a chudoby, se v 20. století stal pokrm každodenní spotřeby a předmět exportu, který dnes přispívá k blahobytu kraje.
V roce 2014 získala piadina romagnola, díky více než desetiletému boji Sdružení na ochranu piadiny (Consorzio di tutela e promozione della piadina romagnola) evropskou ochranou značku IGP (chráněné zeměpisné označení, it. indicazione geografica protetta). Více o ochranný známkách se můžete dočíst v tomto krátkém článku.
AUTENTICKÝ RECEPT
Za autentický recept vděčíme právě tomuto sdružení, které laskavě odpovědělo na mou žádost a s velkou ochotou se se mnou a s Vámi podělilo o ten pravý recept na piadinu.
Piadina romagnola IGP se skládá ze 4 základních ingrediencí: pšeničné mouky 00, vody, tuku (vepřové sádlo, olivový olej anebo olivový olej extra panenský) a soli. Další povolenou volitelnou ingrediencí je kypřicí složka (jedlá soda, disforečnan disodný a kukuřičný anebo pšeničný škrob). Aby se mohla piadina prodávat s ochrannou značnou IGP nesmí v žádném případě obsahovat konzervanty, umělá aromata a jiné přísady.
Mouka a zdravé alternativy
Běžná piadina se vyrábí z hladké pšeničné mouky typu 00 extra. V některých receptech se používá polohrubá mouka, it. farina 0.
Pšeničnou mouku 00 je možné namíchat anebo nahradit pšeničnou moukou méně rafinovanou, jako například „farina tipo 1 anebo 2 macinata a pietra“, což odpovídá mouce „polo“ celozrnné mleté na kameni.
Namísto pšeničné mouky je možné použít mouku špaldovou (it. farina di spelta) anebo v Itálii její příbuznou „farina di farro“.
Kdo má rád mouku pohankovou (it. grano saraceno), může si piadinu připravit i z této „falešné“ cereálie, stačí smíchat pohankovou mouku půl napůl s hladkou moukou pšeničnou, vše ostatní zůstává stejné.
JAK SI JI VYCHUTNAT
Tradičně se piadina plní sýrem (především místním měkkým sýrem „squacquarone“), salámem, uzeninami, zeleninou, ale vychutnat si ji můžeme i sladkou, například s nutellou, medem anebo marmeládou. Záleží pouze na vlastní chuti a fantazii.
MÉ OBLÍBENÉ
Piadina s bresaolou, čerstvým sýrem a rukolou