Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Piadina s bresaolou, čerstvým sýrem a rukolou

Piadina s bresaolou, čerstvým sýrem a rukolou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pokud jste ještě nikdy nezkusili italskou piadinu, nejsem na pochybách, že si ji zamilujete na první kousnutí. Setkáte se s ní nejen v každém kiosku podél jaderského pobřeží, ale doslova v každém baru po celé Itálii, i v té nejzapadlejší vesnici. V domácnosti je skvělý pomocník při přípravě obědu anebo aperitivu na poslední chvíli, stačí ji naplnit podle chuti, dát pár minut na pánev anebo na gril a všichni jsou spokojeni, protože piadina každému chutná.

Piadina nebo piada, pieda, pida, piè, podle lokálních nářečí, je kulatý plochý chléb připravený z pšeničné mouky, typický pro kraj Romagna, především města Ravenna, Forlì, Cesena, Rimini, Pesaro a Urbino. Piadina je většinou velmi tenká a jí se krájená na plátky jako chléb anebo plněná podle chuti: slaná s uzeninou, sýrem, zeleninou, anebo sladká s marmeládou, medem anebo čokoládou. 

V současné době je piadina zapsána v seznamu typických italských potravinových výrobků (PAT) a v roce 2014 získala certifikát IGP (Indicazione geografica protetta), což je ochranná známka přidělovaná některým zemědělským a potravinářským výrobkům, jež se vyznačují určitou kvalitou, pověstí anebo jinou charakteristikou vázanou na geografický původ, za účelem ochrany pojmenování. Tuto piadinu koupíte pod jménem Piadina romagnola IGP, ve dvou variantách: jednu menší a vyšší (Piadina Romagnola IGP) a druhou s větším průměrem a tenčí (Piadina Romagnola IGP alla Riminese).

Příprava piadiny je velmi jednoduchá a rychlá, ale je třeba dodržet pár zásad:

1) Piadina je již tepelně zpracovaná a proto se jen ohřívá. Jedna z nejčastějších chyb, které se můžeme dopustit, je, že ji ohřejeme příliš na úkor její měkkosti. Ideální k přípravě je speciální pánev na piadinu, podobná pánvi na palačinky, anebo široká plochá teflonová pánev. Pánev bez přidání tuku dobře rozehřejeme, poté snížíme oheň na střední, přidáme piadinu a ohřejeme ji 30 sekund až jednu minutu z každé strany.

Vhodný je také sendvičovač, který piadinu ohřeje ihned z obou stran. Jedna minuta na její ohřátí v tomto případě postačí.

Piadinu je možné ohřát i ve statické troubě (200 °C), ale maximálně na 15–20 sekund, aby se příliš nevysušila a neztvrdla. 

Mikrovlnná trouba je k tomuto účelu ta nejméně vhodná, poněvadž piadina získává gumovou konzistenci a rychle tvrdne.

2) Syrové uzeniny, jako prosciutto crudo, bresaola a špek, ale také tuňák, čerstvý salát a omáčky se přidávají až poté, co se piadina ohřála.

3) Sýry, vařená šunka, grilovaná zelenina se ohřívají společně s piadinou. Není však jednoduché získat skvěle roztavený sýr a zároveň piadinu zachovat měkkou. Někdo doporučuje sýr roztavit bokem a teprve poté jim piadinu naplnit.


Piadina s bresaolou, čerstvým sýrem a rukolou

Piadina bresaola, formaggio fresco e rucola

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 2 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

4 ksPiadina
160 grBresaola
200 grČerstvý sýr (Caprino, Philadelphia, Lučina)
40 grSalát Rukola
4 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
0,5 ksCitrón

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 672

Užitečné potřeby


Široká teflonová pánev Sendvičovač (dobrovolný)

Zajímavost


Bresaola

Bresaola je typické a velmi oblíbené sušené hovězí maso pocházející z oblasti Valtellina v regionu Lombardie. Vyrábí se z vykostěné kýty, která se nejprve naloží do soli a koření, naplní se do přírodního střeva a poté se zavěšená několik měsíců suší. Její vůně je lehce aromatická, chuť jemná, ale zároveň příjemně výrazná. Bresaola je velmi výživná, má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku a je bohatá na minerální látky (železo, fosfor, zinek, sodík) a vitamíny skupiny B. Z tohoto důvodu je často zařazována do jídelníčku při redukční dietě a do jídelníčku sportovců.

Postup

1.
40 gr rukoly

Rukolu omyjeme a důkladně osušíme v odstředivce na salát...

2.
4 piadiny
200 gr sýru

Piadinu potřeme sýrem...

3.

Piadinu přeložíme na půl...

4.

Vhodnou teflonovou pánev (anebo sendvičovač) na vysokém ohni dobře rozehřejeme. Vložíme na ni piadinu a na středním ohni opečeme minutu z každé strany...

5.

Poté piadinu vytáhneme a otevřeme...

6.
160 gr bresaoly

Naplníme ji bresaolou a rucolou...

7.
4 lžíce oleje
0,5 citrónu
čerstvě mletý pepř

Zakapeme olejem a citrónem a nakonec dochutíme pepřem...

8.

Piadinu znovu přeložíme a ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek