Úvod > Rýže a obiloviny > Piadina s bresaolou, čerstvým sýrem a rukolou
Piadina s bresaolou, čerstvým sýrem a rukolou
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Pokud jste ještě nikdy nezkusili italskou piadinu, nejsem na pochybách, že si ji zamilujete na první kousnutí. Setkáte se s ní nejen v každém kiosku podél jaderského pobřeží, ale doslova v každém baru po celé Itálii, i v té nejzapadlejší vesnici. V domácnosti je skvělý pomocník při přípravě obědu anebo aperitivu na poslední chvíli, stačí ji naplnit podle chuti, dát pár minut na pánev anebo na gril a všichni jsou spokojeni, protože piadina každému chutná.
Piadina nebo piada, pieda, pida, piè, podle lokálních nářečí, je kulatý plochý chléb připravený z pšeničné mouky, typický pro kraj Romagna, především města Ravenna, Forlì, Cesena, Rimini, Pesaro a Urbino. Piadina je většinou velmi tenká a jí se krájená na plátky jako chléb anebo plněná podle chuti: slaná s uzeninou, sýrem, zeleninou, anebo sladká s marmeládou, medem anebo čokoládou.
V současné době je piadina zapsána v seznamu typických italských potravinových výrobků (PAT) a v roce 2014 získala certifikát IGP (Indicazione geografica protetta), což je ochranná známka přidělovaná některým zemědělským a potravinářským výrobkům, jež se vyznačují určitou kvalitou, pověstí anebo jinou charakteristikou vázanou na geografický původ, za účelem ochrany pojmenování. Tuto piadinu koupíte pod jménem Piadina romagnola IGP, ve dvou variantách: jednu menší a vyšší (Piadina Romagnola IGP) a druhou s větším průměrem a tenčí (Piadina Romagnola IGP alla Riminese).
Příprava piadiny je velmi jednoduchá a rychlá, ale je třeba dodržet pár zásad:
1) Piadina je již tepelně zpracovaná a proto se jen ohřívá. Jedna z nejčastějších chyb, které se můžeme dopustit, je, že ji ohřejeme příliš na úkor její měkkosti. Ideální k přípravě je speciální pánev na piadinu, podobná pánvi na palačinky, anebo široká plochá teflonová pánev. Pánev bez přidání tuku dobře rozehřejeme, poté snížíme oheň na střední, přidáme piadinu a ohřejeme ji 30 sekund až jednu minutu z každé strany.
Vhodný je také sendvičovač, který piadinu ohřeje ihned z obou stran. Jedna minuta na její ohřátí v tomto případě postačí.
Piadinu je možné ohřát i ve statické troubě (200 °C), ale maximálně na 15–20 sekund, aby se příliš nevysušila a neztvrdla.
Mikrovlnná trouba je k tomuto účelu ta nejméně vhodná, poněvadž piadina získává gumovou konzistenci a rychle tvrdne.
2) Syrové uzeniny, jako prosciutto crudo, bresaola a špek, ale také tuňák, čerstvý salát a omáčky se přidávají až poté, co se piadina ohřála.
3) Sýry, vařená šunka, grilovaná zelenina se ohřívají společně s piadinou. Není však jednoduché získat skvěle roztavený sýr a zároveň piadinu zachovat měkkou. Někdo doporučuje sýr roztavit bokem a teprve poté jim piadinu naplnit.