Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si tuto známku zasloužil, představuje to nejlepší z nejlepšího, co dnes Itálie nabízí. Díky přísné legislativní kontrole, od původu surovin až po výrobní proces, poznat lépe tyto známky, znamená donést na naše stoly bezpečné výrobky té nejvyšší kvality a nezaměnitelné chuti.

DOCG, DOC a IGT se týkají převážné vín a ty si necháme na příště.  

Dnes budeme mluvit o známkách DOP, IGP a STG. Tyto ochranné známky jsou přiděleny Evropskou unií  surovinám anebo produktům, jejichž kvalita anebo charakteristika je vázána na přesně vymezenou oblast a s ní na  její přírodní faktory, jako unikátní klima a suroviny, lidská manufaktura, technika  produkce a  tradice.  

DOP (Denominazione di Origine Protetta) znamená „chráněné označení původu“. Ukládá ty nejpřísnější podmínky a pro spotřebitele znamená tu nejvyšší možnou garanci. Všechny fáze produkce se musí odehrát v dané oblasti. Mezi produkty DOP nalezneme například: prosciutto crudo di Parma, prosciutto crudo San Daniele, Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano, Aceto balsamico tradizionale di Modena. 

IGP (Indicazione Geografica Protetta) znamená „chráněné zeměpisné označení“. Používá se také pro velmi kvalitní suroviny a produkty, ale na rozdíl od DOP jen některé fáze zpracování se musí dít v dané chráněné oblasti.  Mezi tyto produkty patří například: bresaola della Valtelina, sicilské červené pomeranče, toskánské cantucci, focaccia di Recco se sýrem (recept máte na stránkách), buvolí mozzarella z Kampánie, rajčátka Pachino, piadina romagnola, speck z Alto Adige. 

STG (Specialità Tradizionale Garantita) znamená „chráněné tradiční speciality“. Týká se, spíše než původu, tradiční metody zpracování. Patří zde: neapolská pizza a sýr mozzarella.

Kompletní seznam potravin, které mají známku DOP, IGP anebo STG naleznete zde.


Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek