Tradiční piadina (4 ks) | |
---|---|
400 gr | Hladká mouka typu 00 |
200 ml | Vlažná voda |
80 gr | Vepřové sádlo |
5 gr | Mořská sůl |
1 gr | Jedlá soda (soda bicarbona) dobrovolná |
Tradiční piadina s olivovým olejem (4 ks) | |
400 gr | Hladká mouka typu 00 |
200 ml | Vlažná voda |
40 gr | Olivový olej (extra panenský) |
5 gr | Mořská sůl |
1 gr | Jedlá soda (soda bicarbona) dobrovolná |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 4 min | 30 min |
Cena
Mouku se solí a špetkou sody přesejeme...
Přidáme změklé sádlo (olej) a vlažnou vodu...
Rukama těsto krátce zpracujeme, dokud se tekutiny neabsorbují do mouky. Pokud je těsto příliš suché přidáme lžíci vody anebo zaprášíme moukou, pokud je těsto příliš řídké...
Těsto přemístíme na vál a mísíme 10-15 minut. V planetárním robotě s hnětacím hákem těsto mísíme při nízké rychlosti zhruba 5-7 minut...
Získáme hladké a nelepivé těsto...
Bochánek zabalíme do potravinářské fólie e necháme odpočinout při pokojové teplotě 30 minut. Odpočinek neslouží k tomu, aby piadina nakynula (piadina není kynuté těsto), ale aby se uvolnila glutenová mřížka a usnadnila tak následné válení těsta...
Těsto rozdělíme na díly. Bochánek zplošníme nejprve prsty...
Poté jej vyválíme na tenkou placku tlustou 3-8 mm...
Bez přidání tuku dobře rozehřejeme širokou nepřilnavou pánev. Přidáme placku a opékáme 4 minuty...
Bubliny, které se na piadině tvoří je třeba propíchnou vidličkou a bublinu zamáčknout, aby unikl vzduch...
V polovině času piadinu otočíme. V tomto okamžiku můžeme přidat sýr, aby se začal tavit...
Piadinu vytáhneme z pánve, obložíme podle chuti a podáváme. Můžeme ji také pouze osolit a zakapat olivovým oleje, nakrájet na trojúhelníky a podávat jako pečivo.