Piadina romagnola (těsto)

Ingredience pro 4 osoby

Tradiční piadina (4 ks)
400 grHladká mouka typu 00
200 mlVlažná voda
80 grVepřové sádlo
5 grMořská sůl
1 grJedlá soda (soda bicarbona) dobrovolná
Tradiční piadina s olivovým olejem (4 ks)
400 grHladká mouka typu 00
200 mlVlažná voda
40 grOlivový olej (extra panenský)
5 grMořská sůl
1 grJedlá soda (soda bicarbona) dobrovolná

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 4 min 30 min

Cena


1.
400 g mouky
5 g soli (1 zarovnaná čajová lžička)
1 g sody (špetka mezi prsty)

Mouku se solí a špetkou sody přesejeme...

2.
200 ml vlažné vody cirka (20 °C)
60-80 g sádla (anebo 40 g olivového oleje)

Přidáme změklé sádlo (olej) a vlažnou vodu...

3.

Rukama těsto krátce zpracujeme, dokud se tekutiny neabsorbují do mouky. Pokud je těsto příliš suché přidáme lžíci vody anebo zaprášíme moukou, pokud je těsto příliš řídké...

4.

Těsto přemístíme na vál a mísíme 10-15 minut. V planetárním robotě s hnětacím hákem těsto mísíme při nízké rychlosti zhruba 5-7 minut...

5.

Získáme hladké a nelepivé těsto...

6.

Bochánek zabalíme do potravinářské fólie e necháme odpočinout při pokojové teplotě 30 minut. Odpočinek neslouží k tomu, aby piadina nakynula (piadina není kynuté těsto), ale aby se uvolnila glutenová mřížka a usnadnila tak následné válení těsta...

7.

Těsto rozdělíme na díly. Bochánek zplošníme nejprve prsty...

8.

Poté jej vyválíme na tenkou placku tlustou 3-8 mm...

9.

Bez přidání tuku dobře rozehřejeme širokou nepřilnavou pánev. Přidáme placku a opékáme 4 minuty...

10.

Bubliny, které se na piadině tvoří je třeba propíchnou vidličkou a bublinu zamáčknout, aby unikl vzduch...

11.

V polovině času piadinu otočíme. V tomto okamžiku můžeme přidat sýr, aby se začal tavit...

12.

Piadinu vytáhneme z pánve, obložíme podle chuti a podáváme. Můžeme ji také pouze osolit a zakapat olivovým oleje, nakrájet na trojúhelníky a podávat jako pečivo.