Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Zázrak jménem QUINOA

Zázrak jménem QUINOA

Quinoa (Chenopodium quinoa, merlík čilský) se v posledních letech těší neuvěřitelnému úspěchu a není vůbec divu: má vyvážené množství cukrů a bílkovin, kvalitní a zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerální látky a navíc její použití v kuchyni je opravdu všestranné.  

Inkové ji považovali za posvátnou a „matku všech semen“ a donedávna byla rozšířena pouze mezi obyvateli jihoamerických And. Dnes je oblíbená a rozšířená po celém světě, od New Yorku až po Tokio.  

Tato pseudo obilnina roste ve výšce 4000 metrů, především v Peru a v Bolívii. Pseudo proto, že quinoa (Chenopodium quinoa) nepatří mezi obilniny, ale řadí se do stejné rodiny jako špenát a řepa. Na druhé straně, její semena se podobají obilkám a jejich využití je podobné.   

MALÁ, ALE MOCNÁ  

Malá zrnka quinoy jsou opravdovým koncentrátem zdraví. Quinoa obsahuje 69 gramů sacharidů s nízkým glykemickým indexem (GI), které předcházejí rapidnímu nárůstu glykemické křivky a jejímu stejně rychlému spadnutí. Jednoduše řečeno, quinoa nás zasytí nadlouho!  A právě díky nízkému GI je doporučována diabetikům a všem těm, kteří bojují s obezitou.     

Quinoa obsahuje také 16,9 gramů velmi kvalitních bílkovin a osm z devíti esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijímat z potravy. Důvod proč quinoa nesmí chybět ve stravě vegetariánů, kde je schopná částečně nahradit živočišné bílkoviny.  

Quinoa je skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, železa, vitaminu E a vitaminů skupiny B. Minerální látky a vitaminy, které si zachovává v nedotčené podobě, poněvadž neprochází žádným rafinačním procesem.  

Obsahuje vyvážené množství tuku (cirka 6%), z nichž více než polovina představuje dobré polynenasycené tuky, jako Omega 6 a Omega 3.  

A to není vše, quinoa je bohatá i na rozpustnou vlákninu (13-16%), je velmi snadno stravitelná a neobsahuje lepek.  

350 kalorií quinoy představuje neuvěřitelně kompletní, vyváženou a výživnou potravinu, která by v našem jídelníčku dnes neměla chybět. 


Recepty

Quinoa, fazole a avokádo

Quinoa v rajčatové omáčce

Quinoa s pestem a balkánským sýrem

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek