Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Quinoa v rajčatové omáčce s krevetami

Quinoa v rajčatové omáčce s krevetami

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tento jednoduchý pokrm skvěle zrcadlí novodobou italskou kuchyni a odpovídá stylu vaření, který nejvíce miluji: pár esenciálních a přírodních ingrediencí, které dají vzniknout chutnému a zdravému pokrmu pro celou rodinu. Pokrm, který v určitém slova smyslu představuje evoluci středozemní stravy, kombinaci tradice s novými a „moderními“ surovinami. 

 INFORMACE K PŘÍPRAVĚ

Existuje několik stovek odrůd quinoy, mezi ty nejprodávanější patří quinoa žlutá, červená a černá. Můžete použit jakýkoliv druh anebo jejich mix (jako já). Ve většině případů není třeba quinou namáčet, ale je nezbytné ji důkladně omýt, aby se zbavila látky zvané saponin, který ji propůjčuje nahořklou příchuť. 

Ideální rajčata k přípravě tohoto pokrmu jsou ta, která mají jemnou a ne příliš výraznou příchuť, zralá, ale celistvá. 

Mořské plody nádherně jídlo kompletují a dodají mu dotek rafinovanosti. Můžeme použit krevety anebo její příbuzné (garnáty, garnely, humra, langustu; italsky gamberi, gamberoni, scampi, astice, aragosta) anebo také mušle svatého Jakuba (it. capasanta).  Pokud mořské plody nemáte rádi, quinou v omáčce můžete doplnit strouhaným parmazánem

QUINOA 

Quinoa (Chenopodium quinoa, merlík čilský) se v posledních letech těší neuvěřitelnému úspěchu a není vůbec divu: má vyvážené množství cukrů a bílkovin, kvalitní a zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerální látky a navíc její použití v kuchyni je opravdu všestranné. 

Inkové ji považovali za posvátnou a „matku všech semen“ a donedávna byla rozšířena pouze mezi obyvateli jihoamerických And. Dnes je oblíbená a rozšířená po celém světě, od New Yorku až po Tokio. 

Tato pseudo obilnina roste ve výšce 4000 metrů, především v Peru a v Bolívii. Pseudo proto, že quinoa (Chenopodium quinoa) nepatří mezi obilniny, ale řadí se do stejné rodiny jako špenát a řepa. Na druhé straně, její semena se podobají obilkám a jejich využití je podobné.  

MALÁ, ALE MOCNÁ 

Malá zrnka quinoy jsou opravdovým koncentrátem zdraví. Quinoa obsahuje 69 gramů sacharidů s nízkým glykemickým indexem (GI), které předcházejí rapidnímu nárůstu glykemické křivky a jejímu stejně rychlému spadnutí. Jednoduše řečeno, quinoa nás zasytí nadlouho!  A právě díky nízkému GI je doporučována diabetikům a všem těm, kteří bojují s obezitou.  

http://www.eufic.org/article/cs/artid/ruzne-sacharidech/ 

Quinoa obsahuje také 16,9 gramů velmi kvalitních bílkovin a osm z devíti esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijímat z potravy. Důvod proč quinoa nesmí chybět ve stravě vegetariánů, kde je schopná částečně nahradit živočišné bílkoviny. 

Quinoa je skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, železa, vitaminu E a vitaminů skupiny B. Minerální látky a vitaminy, které si zachovává v nedotčené podobě, poněvadž neprochází žádným rafinačním procesem. 

Obsahuje vyvážené množství tuku (cirka 6%), z nichž více než polovina představuje dobré polynenasycené tuky, jako Omega 6 a Omega 3.  A to není vše, quinoa je bohatá i na rozpustnou vlákninu (13-16%), je velmi snadno stravitelná a neobsahuje lepek

350 kalorií quinoy představuje neuvěřitelně kompletní, vyváženou a výživnou potravinu, která by v našem jídelníčku dnes neměla chybět. 

Quinoa v rajčatové omáčce s krevetami

Quinoa al pomodoro e gamberi

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 35 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

150 grQuinoa
1300 grRajčata
16 ksKrevety
5 lžicOlivový olej extra panenský
5 lístkůBazalka
p.p.Cukr krupice
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 381

Užitečné potřeby


Pasírovač na zeleninu (anebo cedník)

Postup

1.
1300 g rajčat

Připravíme rajčatovou omáčku: rajčata důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a  rozkrojíme na čtvrtky...

2.

Nakrájená rajčata vložíme do větší pánve anebo do hrnce, překryjeme pokličkou a na středně nízkém ohni vaříme doměkka, cirka 15 minut...

3.

 Rajčata občas zamícháme a vařečkou rozmělníme...

4.

Měkká rajčata přepasírujeme přes pasírovač, aby zachytil semena a slupky...

5.

Můžeme použít také cedník anebo síto...

6.

Omáčku vrátíme zpět do hrnce a necháme zredukovat na požadovanou hustotu: necháme ji o něco málo řidší než omáčku na těstoviny. Odstavíme z ohně...

7.
3 lžíce olivového oleje
1 čajová lžička cukru (cirka, podle chuti)
špetka soli

Zjemníme olivovým olejem a podle chuti dochutíme cukrem a solí...

8.
5 lístků bazalky

Nakonec přidáme nasekanou bazalku.

9.
150 g quinoy

Quinou propereme a důkladně opláchneme pod studenou vodou. Pokud to výrobce nedoporučuje, namáčení není nutné...

10.
300 ml studené vody
větší špetka soli

Quinou zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme větší špetku soli a přivedeme k varu...

11.

Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni quinou vaříme 10 minut. Poté oheň vypneme a necháme 5 minut odpočinout...

12.

Vidličkou promícháme, abychom od sebe oddělili zrnka.

13.
16 ks krevet

Očistíme krevety: krevetu uchopíme a prsty odlomíme hlavičku...

14.

Nůžkami rozstřihneme krunýř až k ocasu...

15.

Krunýř a nožičky jemně odstraníme. Ocásek můžeme pro dekoraci ponechat... 

16.

Párátkem nadzvedneme střívko, které se nachází na hřbetu krevety a jemně ho vytáhneme...

17.

Krevety opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

18.
2 lžíce olivového oleje
sůl podle potřeby

Na pánvi dobře rozehřejeme olej a krevety orestujeme z obou stran dozlatova; podle velikosti, cirka 1 minutu z každé strany.  Jemně osolíme.

19.

Quinou smícháme s rajčatovou omáčkou...

20.

Před podáváním ozdobíme bazalkou a kapkou syrového oleje. Podáváme teplé anebo vlažné (krevety podáváme vždy ihned).

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek