Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Quinoa, fazole a avokádo

Quinoa, fazole a avokádo

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tento skvělý salát je opravdovým koncentrátem zdraví, který si můžeme vychutnat po celý rok. Obsahuje čtyři unikátní ingredience (quinou, fazole, avokádo, dýňová semínka), které bývají často nazývány i super potraviny, všechny bohaté na rostlinné bílkoviny, zdravé tuky (Omega 6 a Omega 3), sacharidy s nízkým glykemickým indexem bez lepku a spoustu vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Tento salát nás nadlouho zasytí, dodá nám spousta zdravé energie, ze které bude těžit nejen naše linie, ale celý náš organismus.

Cannellini jsou bílé fazole italského původu. Pro rychlejší verzi můžete použít fazole již předvařené, ve slaném nálevu, 125 gramů suchých fazolí odpovídá cirka 250 gramům fazolí předvařených. Před přidáním do salátu je třeba fazole dobře propláchnout a osušit.

Quinoa, fazole a avokádo

Quinoa, fagioli e avocado

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 1 hod 12 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

125 grFazole Cannellini suché
100 grQuinoa
1 ksAvokádo
20 grDýňová semínka
1 ksČerstvá pálivá paprička (dobrovolná)
svazekPetrželka
1 ksLimetka
p.p.Mořská sůl
Citronette
3 lžíceOlivový olej extra panenský
1/2 ksCitron
1/2 lžičkyHořčice
1 ksStroužek česneku
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Mořská sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 597

Postup

1.
125 g suchých fazolí

Fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočené v lednici nejméně 10-12 hodin...

2.

Fazole vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou a přivedeme k varu. Vaříme pod pokličkou na nízkém ohni cirka jednu hodinu (o polovinu méně v tlakovém hrnci). 10 minut před koncem vaření fazole mírně osolíme. Fazole scedíme a necháme vychladnout; můžeme je rozprostřít na plech, aby vychladly rychleji...

3.
100 g quinoy
200 g studené vody

Quinou dobře propláchneme, abychom ji zbavili látky zvané saponin, která ji propůjčuje nahořklou příchuť. Propláchneme ji přímo v hrnci, ve kterém budeme quinou vařit: quinou zalijeme vodou, rukou ji propereme, počkáme až klesne ke dnu a poté vodu slijeme. Zopakujeme alespoň ještě jednou. 
Přidáme dvojnásobek váhy studené vody a přivedeme k varu...


4.
Větší špetka soli

Jakmile voda vře, překryjeme pokličkou a vaříme 10 minut na nízkém ohni. Poté oheň vypneme a quinou necháme ještě 5 minut odstát. Quinoa by měla být nyní perfektně suchá (podobně jako kuskus), pokud se zdá být příliš vlhká, vrátíme ji na oheň a bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu. Vidličkou quinou promícháme, tak aby se jednotlivá zrnka od sebe oddělila. Necháme vychladnout... 

5.
3 lžíce oleje
1 lžíce citronové šťávy
1/2 čajové lžičky hořčice
3 špetky soli
čerstvě mletý pepř
1 malý stroužek česneku

Připravíme citronette: olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, hořčici, sůl a pepř vložíme do skleničky a dobře protřepeme. Pokud nemáte sklenici s víkem, můžete vše emulgovat v misce pomocí metličky na šlehání...

6.
1 zralé avokádo

Avokádo oloupeme, rozkrojíme napůl a odstraníme pecku. Avokádo musí být dobře zralé, to poznáme podle toho, že je na dotek měkké...

7.

Dužninu nakrájíme na kostičky. Dužnina avokáda rychle oxiduje a černá, proto ji nakrájíme těsně před přidáním do salátu anebo ji zakapeme šťávou z limetky...

8.
svazek petrželky
1 pálivá paprička podle chuti

Vychladlé fazole a quinou vložíme do salátové mísy a zalijeme zálivkou. Přidáme nasekanou petrželku a na plátky nakrájenou papričku a vše dobře promícháme...

9.
Šťáva z limetky podle chuti

Jemně přimícháme avokádo. Dochutíme šťávou z limetky a eventuálně solí...

10.
2 lžíce dýňových semínek

Nakonec posypeme dýňovými semínky a podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek