Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Špenát obsahuje mnoho železa: Ano, ale…

Špenát obsahuje mnoho železa: Ano, ale…

Špenát (Spinacia oleracea) je jednoletá rostlina, jejíž původ není zcela jistý. Pravděpodobně pochází z Persie a do Evropy se dostala díky Arabům nebo křižáckým výpravám už v 11. století. Špenát lze konzumovat syrový nebo tepelně upravený, avšak tepelnou úpravou ztrácí svou výživnou hodnotu, proto je vhodné jej konzumovat zasyrova, anebo jej jen krátce povařit v malém množství vody či na pánvi s trochou olivového oleje. Doporučuje se také přidat kapku citrónu a zvýšit tím jeho biodostupnost pro organismus. Špenát patří k zelenině, která je našemu zdraví velmi prospěšná, obsahuje bílkoviny, mnoho minerálních látek (vápník, draslík, sodík, hořčík, měď a železo) a vitaminů (C, kyseliny listové, karotenoidy, chlorofyl a lutein). 

Špenát je velice bohatý na železo (2,9 mg na 100 gramů) a drží tím rekord mezi zeleninou. Bohužel 95 % železa obsaženého ve špenátu je jako živina nepoužitelných, a to z důvodu přítomnosti kyseliny šťavelové, která zabraňuje jeho kompletnímu vstřebání organismem. Abychom přijali stejné množství železa obsaženého ve 100 gramech masa, museli bychom sníst více než jeden kilogram čerstvého špenátu.

Špenát obsahuje velké množství vitaminu C, který v našem těle plní celou řadu důležitých funkcí. Je antioxidantem, což znamená, že pomáhá zneškodnit v těle vzniklé volné kyslíkové radikály, které denně napadají lidské buňky. Při nedostatečné ochraně těchto buněk dochází k jejich zvrhnutí v rakovinové bujení. Působí jako významná prevence onemocnění srdce a cév a hraje význačnou roli ve fungování imunitního systému, zvyšuje jeho odolnost proti infekcím. 

Špenát je velmi bohatý na kyselinu listovou (vitamin B9). Tento důležitý vitamin posiluje vyměšování žaludečních šťáv, stimuluje trávení a chuť k jídlu, zvyšuje hladinu estrogenu, stimuluje tvorbu červených krvinek, a v neposlední řadě přispívá k emocionální a mentální vyrovnanosti. Nezbytnost této kyseliny pro organismus závratně narůstá v těhotenství, poněvadž přispívá k normálnímu růstu a vývoji lidského plodu, a při kojení, kdy napomáhá tvorbě mléka. Mezi příznaky nedostatku patří depresivní stavy, psychózy, epileptické záchvaty, nechutenství, bolesti jazyka a poruchy zažívání.

Karotenoidy mají vysokou schopnost vychytávat volné kyslíkové radikály. Pomáhají uchovávat zdravou kůži, sliznice, imunitu, prostatu, ženské reprodukční orgány, srdce, cévy a oči. Chrání před škodlivým vlivem UV záření a napomáhají zhnědnutí pokožky. Mezi možné známky nedostatku patří suchá, drsná a předčasně stárnoucí kůže, kožní problémy, suché oči a ústa, ztráta chuti k jídlu a zvýšená náchylnost k infekcím.

Chlorofyl je látka způsobující zelené zbarvení rostlin. Molekuly chlorofylu přeměňují sluneční energii na chemickou, která je pak využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku, látek nezbytných pro život na Zemi. Již od pradávna byly zelené části rostlin využívány jako léčivo. Chlorofyl v nich obsažený má výrazný vliv na hojení ran, včetně hemoroidů a popálenin. Snižuje také svědění a bolest postiženého místa. Omezuje vznik otoků, potlačuje zápach, proto je také častou složkou deodoračních přípravků. Chlorofyl má antibakteriální a protirakovinové účinky a podílí se tím na lepším vylučování odpadních látek z těla, stručně řečeno bojuje za zdraví našich střev. 


Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek