Závin se špenátem a ricottou

Ingredience pro 4 osoby

1 ksListové těsto
500 grČerstvý špenát
200 mlVoda
250 grRicotta
3 ksVejce M
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
20 grHrozinky (dobrovolné)
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 45 min 10 min

Cena


1.
500 gr špenátu

Nejprve si připravíme špenát: lístky odřežeme od kořene, část stopky necháme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

2.
200 ml vody
sůl

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, jemně osolíme a přidáme špenát. Promícháváme, postupně se tam vměstná celé množství. Přikryjeme pokličkou a vaříme na nízkém ohni 5 minut. Poté špenát scedíme a necháme částečně vychladnout...

3.
20 gr hrozinek

Dobrovolný krok: Hrozinky namočíme do vlažné vody...

4.
50 gr sýru

Sýr rozmixujeme anebo nastrouháme najemno...

5.
2 vejce

Dvě vajíčka rozkvedláme...

6.

Špenát dobře vyždímáme...

7.

A nakrájíme nadrobno...

8.
250 gr ricotty
sůl
čerstvě mletý pepř

Vložíme jej do mísy, přidáme sýr, vajíčka, ricottu, hrozinky a dochutíme solí a pepřem...

9.

Vše důkladně promícháme...

10.
1 listové těsto

Připravíme si listové těsto a naplníme jej směsí, 2 centimetry od kraje necháme volné...

11.
1 vejce

Rozkvedláme třetí vajíčko a štětečkem potřeme kraje těsta...

12.

Opatrně těsto srolujeme...

13.

Dobře zaděláme boky, aby nám směs během pečení nevytekla...

14.

Závin přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a v dobře předehřáté troubě pečeme 45 minut na 180 °C. 

Necháme 10 minut odpočinout a servírujeme náš závin teplý, anebo v letních měsících chladný.