Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Grissini

Grissini

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tenké a křupavé tyčinky, vyrobené z těsta na pečivo, jsou symbolem piemontské kuchyně, především jejího hlavního města Turín. Originální recept je připisován turínskému pekaři Antoniu Brunerovi, který v roce 1679 vynalezl tento pokrm, na žádost královského lékaře, pro často nemocného malého vévodu Vittoria Amedea di Savoia.

Lehce stravitelné a dlouhá konzervační doba, to jsou jen dva důvody pro to, proč měly grissini okamžitý úspěch a rychle se rozšířily po celé Itálii.

Název turínské grissini pochází z pojmu „ghërsa”, což je typický piemontský chléb dlouhého tvaru, podobný francouzské bagetě. Starodávný a klasický tvar je „robatà“ (tzn. padlý), dlouhý 40–80 cm, sukovité formy. Grissino „stirato“ (tzn. vyžehlený) pozdějšího vynálezu, umožnil jeho průmyslovou výrobu ve velkém. Grissino stirato se místo zatočení jako robatà natahuje, a to mu propůjčuje jeho charakteristickou křupavost.  

Grissini většinou doprovází oběd a večeři jako alternativa pečiva, ale v Turíně je pojídají i na snídani namáčené ve mléce. Často se s nimi setkáme v italských restauracích, kde nás tyto tyčinky vítají hned, jakmile zasedneme za stůl a většinou je po nich ještě před tím, než si stihneme objednat.

Z uvedeného množství získáme circa 40 tyčinek.



Grissini

Grissini torinesi stirati

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 20 min 2 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

500 grHladká mouka typu 00
280 mlVoda
50 grOlivový olej extra panenský
15 grDroždí
10 grCukr krupice
20 grPšeničná krupice jemná
10 grSůl
10 grMák (dobrovolné)
10 grSezamové semínka (dobrovolné)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 391

Užitečné potřeby


Kuchyňský robot (dobrovolné) Pečicí papír

Zajímavost


Jednoduchý předkrm anebo aperitiv

Stačí omotat okolo grissina plátek šunky (prosciutto crudo), bresaoly, italského špeku (speck) anebo uzeného lososa a hned máte připravený skvělý předkrm pro Vaše hosty.

Postup

1.
15 gr droždí
10 gr cukru
50 ml vlažné vody

Nejprve si připravíme droždí: Z celkového množství vlažné vody nalijeme trošku do misky, kam přidáme cukr a nadrobené droždí. Dobře promícháme, aby se droždí rozpustilo...

2.
50 gr oleje
10 gr soli
230 ml vlažné vody

Do zbylé vody dáme sůl a olej a mícháme, dokud se sůl nerozpustí...

3.
500 gr hladké mouky

Do kuchyňského robota vybaveného hnětacím hákem vsypeme mouku, přidáme droždí a zapneme. Pokud robota nemáme, těsto zpracujeme ručně...

4.

Po kapkách přiléváme vodu s olejem. Necháme hníst  dokud nezískáme hladké, nelepící se a elastické těsto. V případě, že je těsto příliš suché, přidáme ještě 2 lžíce vlažné vody; pokud je příliš řídké, poprášíme moukou...

5.

Vyjmeme těsto z robota, vytvarujeme bochánek a položíme na vál dobře vysypaný krupicí. Dáme bochánku podlouhlejší tvar...

6.

Štětečkem důkladně bochánek potřeme olejem...

7.
20 gr jemné krupice

Posypeme krupicí...

8.

Přikryjeme jej utěrkou a necháme 1–2 hodiny kynout, dokud neznásobí svůj tvar...

9.

Jakmile je těsto vykynuté, velkým nožem ukrojíme menší plátek těsta...

10.

Rukama pak těsto natahujeme, dokud nezískáme tyčinku. Nevadí, že mají nepravidelný tvar, to je právě jejich charakteristika...

11.

Tyčinky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Eventuální odřezky není možné znovu zpracovat, proto je dáme péct takové, jaké jsou...

12.
Olivový olej podle potřeby

Dobrovolný krok: K obohacení můžeme tyčinky přetřít olivovým olejem...

13.
10 gr máku
10 gr sezamových semínek

Dobrovolný krok: Posypeme mákem anebo sezamovými semínky...

14.

Pečeme v dobře předehřáté troubě 15–20 minut na 200 °C. Hotové tyčinky necháme zchladnout. Grissini uchováváme v papírovém sáčku na pečivo anebo zmrazíme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
31
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek