Úvod > Rýže a obiloviny > Grissini
Grissini
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupTenké a křupavé tyčinky, vyrobené z těsta na pečivo, jsou symbolem piemontské kuchyně, především jejího hlavního města Turín. Originální recept je připisován turínskému pekaři Antoniu Brunerovi, který v roce 1679 vynalezl tento pokrm, na žádost královského lékaře, pro často nemocného malého vévodu Vittoria Amedea di Savoia.
Lehce stravitelné a dlouhá konzervační doba, to jsou jen dva důvody pro to, proč měly grissini okamžitý úspěch a rychle se rozšířily po celé Itálii.
Název turínské grissini pochází z pojmu „ghërsa”, což je typický piemontský chléb dlouhého tvaru, podobný francouzské bagetě. Starodávný a klasický tvar je „robatà“ (tzn. padlý), dlouhý 40–80 cm, sukovité formy. Grissino „stirato“ (tzn. vyžehlený) pozdějšího vynálezu, umožnil jeho průmyslovou výrobu ve velkém. Grissino stirato se místo zatočení jako robatà natahuje, a to mu propůjčuje jeho charakteristickou křupavost.
Grissini většinou doprovází oběd a večeři jako alternativa pečiva, ale v Turíně je pojídají i na snídani namáčené ve mléce. Často se s nimi setkáme v italských restauracích, kde nás tyto tyčinky vítají hned, jakmile zasedneme za stůl a většinou je po nich ještě před tím, než si stihneme objednat.
Z uvedeného množství získáme circa 40 tyčinek.