Grissini

Ingredience pro 4 osoby

500 grHladká mouka typu 00
280 mlVoda
50 grOlivový olej extra panenský
15 grDroždí
10 grCukr krupice
20 grPšeničná krupice jemná
10 grSůl
10 grMák (dobrovolné)
10 grSezamové semínka (dobrovolné)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 20 min 2 hod

Cena


1.
15 gr droždí
10 gr cukru
50 ml vlažné vody

Nejprve si připravíme droždí: Z celkového množství vlažné vody nalijeme trošku do misky, kam přidáme cukr a nadrobené droždí. Dobře promícháme, aby se droždí rozpustilo...

2.
50 gr oleje
10 gr soli
230 ml vlažné vody

Do zbylé vody dáme sůl a olej a mícháme, dokud se sůl nerozpustí...

3.
500 gr hladké mouky

Do kuchyňského robota vybaveného hnětacím hákem vsypeme mouku, přidáme droždí a zapneme. Pokud robota nemáme, těsto zpracujeme ručně...

4.

Po kapkách přiléváme vodu s olejem. Necháme hníst  dokud nezískáme hladké, nelepící se a elastické těsto. V případě, že je těsto příliš suché, přidáme ještě 2 lžíce vlažné vody; pokud je příliš řídké, poprášíme moukou...

5.

Vyjmeme těsto z robota, vytvarujeme bochánek a položíme na vál dobře vysypaný krupicí. Dáme bochánku podlouhlejší tvar...

6.

Štětečkem důkladně bochánek potřeme olejem...

7.
20 gr jemné krupice

Posypeme krupicí...

8.

Přikryjeme jej utěrkou a necháme 1–2 hodiny kynout, dokud neznásobí svůj tvar...

9.

Jakmile je těsto vykynuté, velkým nožem ukrojíme menší plátek těsta...

10.

Rukama pak těsto natahujeme, dokud nezískáme tyčinku. Nevadí, že mají nepravidelný tvar, to je právě jejich charakteristika...

11.

Tyčinky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Eventuální odřezky není možné znovu zpracovat, proto je dáme péct takové, jaké jsou...

12.
Olivový olej podle potřeby

Dobrovolný krok: K obohacení můžeme tyčinky přetřít olivovým olejem...

13.
10 gr máku
10 gr sezamových semínek

Dobrovolný krok: Posypeme mákem anebo sezamovými semínky...

14.

Pečeme v dobře předehřáté troubě 15–20 minut na 200 °C. Hotové tyčinky necháme zchladnout. Grissini uchováváme v papírovém sáčku na pečivo anebo zmrazíme.