Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Pečená dýně s rozmarýnem

Pečená dýně s rozmarýnem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

I přesto, že k přípravě tohoto lahodného jídla nepotřebujeme nic víc než dýni, rozmarýn, sůl, pepř a olivový olej, výsledný pokrm doslova překvapí. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Dýni očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby. 

Skvěle se hodí jako lehký předkrm, anebo příloha k masu a rybám. V doprovodu dobrého sýra představuje i skvělou vegetariánskou večeři.  V neposlední řadě je ideálním pokrmem pro děti, i pro ty nejmenší (bez soli a pepře), které pro její sladkou chuť milují tuto zelenino jako žádnou jinou.

Dýně obsahuje betakaroten, řadu vitaminů především B, C, E, navíc je bohatá i na minerální látky (vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor). Pro nízký energetický obsah, detoxikační a močopudné účinky se doporučuje při dietách. Více o dýni se můžete dočíst zde.

Pečená dýně s rozmarýnem

Zucca al forno

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 30 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

750 grMáslová dýně Butternut anebo dýně Hokkaido (dužnina)
5 lžíceOlivový olej extra panenský
4 snítkyRozmarýn
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 128

Užitečné potřeby


Pečicí papír Plech

Zajímavost


Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido dostala své jméno podle ostrova na severu Japonska, kde se odedávna pěstuje, i když jejím pravým domovem je Nová Anglie. Nejznámější a nejtradičnější je oranžové Hokkaido, ve světě se však tato odrůda pěstuje ve třech barvách – oranžové, zelené a modré. 

Postup

1.
750 gr dužniny

Připravíme si dýni: dýni rozkrojíme a lžící vydlabeme semena a vlákna...

2.

Odkrojíme slupku...

3.

Nakrájíme na tenké plátky o rozměru cca 0,5 cm...

4.
rozmarýn

Rozmarýn omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

5.
2 lžíce oleje

Plech vyložíme pečicím papírem, vymažeme olejem...

6.

Poskládáme na něj plátky dýně...

7.
3 lžíce oleje
rozmarýn
sůl
čerstvě mletý pepř

Osolíme, opepříme, posypeme jehličkami rozmarýnu a zakapeme olejem. V předehřáté statické troubě pečeme na 200 °C po dobu 30 minut...

8.

Urovnáme na talíře a ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek