Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Šafránové rizoto

Šafránové rizoto

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Šafránové rizoto je typickým pokrmem lombardského kulinářského umění a severní Itálie jako takové. Je to oblíbený první chod nedělního rodinného obědu a stálice na jídelním lístku každé restaurace, ať už běžné tratorie anebo restaurace, která se může chlubit třemi hvězdami Michelin. Rizoto je nazýváno také jako žluté rizoto (risotto giallo), a to díky zlatožluté barvě, kterou mu propůjčuje šafrán. Šafránové rizoto se připravuje na několik způsobů s menšími, ale významnými variacemi, jako například vynechání bílého vína anebo přidání hovězího morku. Běžně patří mezi první chody (primo piatto), ale může být servírováno i jako hlavní a jediný chod, pokud je doprovázeno masem (například dalším klasickým pokrmem severoitalské kuchyně ossibuchi alla milanese), houbami anebo mořskými plody.

Jak správně uvařit italské risotto? tomto krátkém článku se to dozvíte.



Šafránové rizoto

Risotto allo zafferano

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 25 min 2 min

Cena:

Ingredience pro osoby

400 grRýže Arborio (Carnaroli)
150 mlBílé víno suché
1 ksŠafrán v prášku
1 ksCibule
80 grMáslo
60 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
1400 mlVývar
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 620

Zajímavost


Proč stojí gram šafránu jako gram zlata?

Šafrán je vzácné a drahé koření. Rostlina šafránu, Crocus sativus, pochází z Malé Asie, ale pěstuje se také v Evropě, kde jsou největšími výrobci Řecko, Španělsko a Itálie. K přípravě koření, užívaného v kuchyni a v botanice, se používá pestík květů. Dlouhý a komplikovaný proces zpracování, sběr květů limitovaný na jediný měsíc v celém roce (od poloviny října do poloviny listopadu) má za důsledek tak vysokou cenu.

Postup

1.
1400 ml vývaru

Nejprve si připravíme hovězí vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i hotový bujón, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody). Vývar udržujeme stále horký...

2.
1 cibule

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno...

3.
60 gr másla

V hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a na mírném ohni necháme 5–10 minut zesklovatět. Cibulka by nám neměla zhnědnout...

4.
400 gr rýže

Zvedneme oheň, přisypeme rýži a necháme 2 minuty restovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu pánve...

5.
150 ml bílého vína

Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme odpařit...

6.
1 sáček šafránu

Šafrán rozpustíme v trošce teplého vývaru, přidáme k rizotu a důkladně promícháme...

7.

Přidáme naběračku vývaru a za občasného míchání vaříme bez pokličky na mírném ohni asi 15–18 minut. Jakmile se vývar vstřebá do rýže, přidáme další naběračku vývaru a pokračujeme, dokud není rizoto hotové. Rizoto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus...

8.
20 gr másla
60 gr sýru

Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný sýr...

9.
sůl podle potřeby

Necháme 1-2 minuty odpočinout. Dochutíme solí a nakonec ještě promícháme...

10.

Naše šafránové rizoto servírujeme ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
18
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek