Šafránové rizoto

Ingredience pro 4 osoby

400 grRýže Arborio (Carnaroli)
150 mlBílé víno suché
1 ksŠafrán v prášku
1 ksCibule
80 grMáslo
60 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
1400 mlVývar
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 25 min 2 min

Cena


1.
1400 ml vývaru

Nejprve si připravíme hovězí vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i hotový bujón, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody). Vývar udržujeme stále horký...

2.
1 cibule

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno...

3.
60 gr másla

V hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a na mírném ohni necháme 5–10 minut zesklovatět. Cibulka by nám neměla zhnědnout...

4.
400 gr rýže

Zvedneme oheň, přisypeme rýži a necháme 2 minuty restovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu pánve...

5.
150 ml bílého vína

Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme odpařit...

6.
1 sáček šafránu

Šafrán rozpustíme v trošce teplého vývaru, přidáme k rizotu a důkladně promícháme...

7.

Přidáme naběračku vývaru a za občasného míchání vaříme bez pokličky na mírném ohni asi 15–18 minut. Jakmile se vývar vstřebá do rýže, přidáme další naběračku vývaru a pokračujeme, dokud není rizoto hotové. Rizoto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus...

8.
20 gr másla
60 gr sýru

Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný sýr...

9.
sůl podle potřeby

Necháme 1-2 minuty odpočinout. Dochutíme solí a nakonec ještě promícháme...

10.

Naše šafránové rizoto servírujeme ihned.