Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Maso > Hovězí guláš po italsku

Hovězí guláš po italsku

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Guláš není klasický italský pokrm, patří do tradiční maďarské kuchyně (v maďarštině gulyás, přesněji řečeno gulyás-leves, což doslova znamená „polévka pastevce“), odkud se rozšířil po celé středovýchodní Evropě. Podle některých zdrojů má však guláš svůj počátek v Turecku, odkud byl jednoduše exportován Maďary.

Hovězí guláš po italsku se od české verze liší tím, že se do něj nepřidává mletá paprika a kromě cibule se k jeho přípravě používá i další zelenina, konkrétně mrkev a řapíkatý celer, které u přípravy pokrmů ve vlastní šťávě nikdy nechybí. Pro zvýraznění chuti se maso zalévá suchým červeným vínem. 

Příprava je obdobná jako u českého guláše. Maso nakrájíme na kostičky, obalíme v mouce a osmahneme spolu se zeleninou. Podlijeme červeným vínem a vodou a na mírném ohni vaříme doměkka asi hodinu a půl. Pro urychlení můžeme použít tlakový hrnec. 

Nejlepší maso na guláš je hovězí kližka, krk anebo plec.


Hovězí guláš po italsku

Spezzatino di manzo

Maso


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 120 min 5 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1 kgHovězí maso na guláš
1 ltVoda
4 lžíceOlivový olej extra panenský
40 grHladká mouka
200 mlČervené víno suché
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksMrkev
1 ksCibule
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 543

Užitečné potřeby


Teflonový hrnec s pokličkou Tlakový hrnec (dobrovolný)

Zajímavost


Proč jíst hovězí maso

Hovězí maso obsahuje velmi kvalitní bílkoviny a rostlinné produkty je nemohou plně nahradit. Bílkoviny jsou našemu tělu nezbytné k růstu a obnově buněk a tkání a k tvorbě hormonů a enzymů. Maso je proto pro náš organismus velmi důležité. U dětí je v období růstu potřeba bílkovin téměř dvojnásobná a světoví odborníci se shodují na tom, že děti by měly jíst 50 gramů masa denně, ať už se jedná o maso hovězí, vepřové, drůbeží nebo rybí. Hovězí maso je také velmi bohaté na železohořčíkvitamíny skupiny B, včetně vitamínu B12. Zde si můžete přečíst krátký článek nejen o tom, co přináší hovězí maso našemu zdraví, ale i čeho se při jeho výběru vyvarovat.

Postup

1.
1 kg masa

Nejprve si pro náš guláš připravíme maso. Důkladně jej osušíme kuchyňským papírem a ostrým nožem odřežeme přebytečný tuk a blány... 

2.

Maso podélně nakrájíme na pláty...

3.

Podle velikosti pláty nařežeme na nudle, které nakrájíme na stejně velké kostky o průměru 3–4 cm...

4.
1 větší cibule
1 řapík celeru
1 mrkev

Mrkev a cibuli oloupeme, od celeru odřízneme konec a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

5.

Zeleninu vložíme do mixéru a rozmixujeme nadrobno. Pokud mixer nemáme, vše nakrájíme najemno, mrkev a celer můžeme také nastrouhat na struhadle... 

6.
4 lžíce oleje

Ve větším hrnci s nepřilnavým povrchem anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme zeleninu a restujeme za častého míchání na mírnějším ohni asi 10 minut. Zelenina by nám neměla zhnědnout...

7.
40 gr mouky

Maso lehce obalíme v mouce, přidáme ho k zelenině, zvedneme oheň a za častého míchání orestujeme po všech stranách dozlatova...

8.
200 ml červeného vína

Podlijeme vínem a necháme zcela odpařit...

9.
1 litr horké vody

Přilijeme horkou vodu, osolíme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba hodinu a půl, anebo než je maso měkké...

10.

V případě, že použijeme tlakový hrnec, je lepší nejprve k osmahnutí masa a zeleniny použít nepřilnavou pánev a přemístit vše do tlakového hrnce až po vypaření vína.  Přilijeme horkou vodu a vaříme na mírném ohni zhruba hodinu od doby, kdy tlakáč začne syčet...

11.

Během dušení pravidelně promícháváme. Pokud je guláš příliš suchý, můžeme přidat naběračku horké vody, a pokud je příliš řídký, zvedneme oheň, sundáme pokličku a necháme část omáčky odpařit až do požadované hustosti...

12.
sůl
čerstvě mletý pepř

Guláš již ničím nezahušťujeme. Nakonec podle chuti dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem. Necháme 5–10 minut odpočinout a podáváme jej teplý.

Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat pečivo, polentu, kuskus anebo rýži basmati. A samozřejmě také české knedlíky.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek